Tırnak mantarları, çok yaygın görülen bulaşıcı bir enfeksiyondur; yaşam kalitesini ciddi şekilde bozabilir. Daha çok el veya ayak tırnaklarında oluşur ve tedavisi oldukça uzun sürebilir. Tedavide çok güçlü ilaçların kullanılmasını gerekebilir. Bunların bazıları tırnaklara sürülürken diğerlerinin hap olarak içilmesi gerekir. Hekime danışmadan tırnak mantarı tedavisine başlamak çok tehlikeli olabilmektedir. Çünkü kullanılan bazı ilaçlar ciddi yan etkileri vardır; bu nedenle doktor kontrolünde doğru şekilde kullanılması gerekmektedir.
İçindekiler
Tırnak mantarları, tırnak uçlarının altında beyaz veya sarı noktalar olarak başlayan yaygın bir enfeksiyon hastalığıdır. Mantar enfeksiyonu derinleştikçe tırnağın renginin değişmesine, kalınlaşmasına ve kırılmasına neden olabilir. Tırnak mantarınız ağrılıysa ve kalınlaşmış tırnaklara sebep oluyorsa hekim kontrolünde ilaç tedavisi almanız gerekebilir. Onikomikoz olarak da bilinen tırnak mantarı nadiren el, çoğunlukla da ayak tırnaklarını etkileyen son derece bulaşıcı bir mantar enfeksiyonudur.
Tırnak ucunda ya da altında beyaz ya da sarı bir nokta görünümüyle başlar ve enfeksiyon ilerledikçe tırnağın renginin değişmesine, kalınlaşmasına ve hatta parçalanmasına sebep olabilir. Birkaç tırnak ya da tırnakların tamamını etkileyebilir. Tedavi edilmediği sürece enfeksiyon diğer ayağa ya da vücudun farklı bölgelerine yayılabilir. Hastalık yaygınlığı genel toplumun %10’u civarındadır ancak bu oran 60 yaş üzeri kişilerde iki kat fazladır.
Tırnaklarınızın olduğundan farklı görünmesinin pek çok başka sebebi olabilir. Mantar enfeksiyonu olduğundan emin olabilmeniz için uzman bir doktora danışmanız gerekebilir. Durumunuz hafifse ve sizi rahatsız etmiyorsa yoğun bir tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Fakat ağrınız varsa, tırnaklarınızdan koku geliyorsa ya da kalınlaşmışlarsa ciddi bir bakım ve ilaç tedavisine ihtiyacınız olabilir.
Tırnak mantarı resimleri için tıklayın: Resim 1, Resim 2, Resim 3
Yukarıdaki belirtiler bir veya daha fazla tırnağınızda varsa mutlaka dermatoloji uzmanına başvurun. Enfeksiyon kapmış tırnaklar tırnak yatağından ayrılabilir. Bunun sonucunda ağrı hissedebilir ve kötü bir koku tespit edebilirsiniz. Kendi kendinize uyguladığınız bakım, probleminizi çözmediyse bir doktora görünmeniz gerekebilir. Diyabetiniz varsa ve tırnak mantarı geliştirdiğinizi düşünüyorsanız, mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.
Cilt mantarı nedir, neden olur? Türleri, belirtileri ve tedavisi
Mantarlar hayatta kalmak için güneş ışığına ihtiyaç duymayan mikroskopik organizmalardır. Tırnak mantar enfeksiyonlarına genellikle dermatofit mantar neden olur. Bu mantarlar çoğunlukla zararsız bir şekilde cildinizde yaşarlar, ancak bazen çoğalabilirler ve enfeksiyonlara neden olabilirler. Mantarlar; yüzme havuzları ve duşlar da dahil olmak üzere ılık, nemli ortamlarda yaşarlar. Cildinizi kesikler yoluyla işgal edebilirler. Tırnaklarınız sıklıkla ılık ve nemli koşullara maruz kalıyorsa tırnak mantarı olma riskiniz yüksektir. Tırnak mantarları ayak tırnaklarında daha sık görülür. Çünkü;
Erkekler tırnak mantarı enfeksiyonuna kadınlardan daha fazla yakalanıyorlar. Yaşlandıkça risk daha da artıyor. Bunun dışında eğer;
Enfeksiyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi
Doktorunuzla buluşmadan önce hazırlık yapmak teşhis ve tedavi sürecini kolaylaştırabilir. Yakın geçmişteki yaşam değişiklikleri ve hastalıklarınız da dahil olmak üzere kişisel bilgilerinizi listeleyin. Aldığınız tüm ilaçları, vitaminleri ve takviyeleri listeleyin.
Doktorunuza aklınıza takılan soruları sormaktan çekinmeyin. Tedavinizi doğru yönetebilmek için sorabileceğiniz sorulardan bazıları:
Öncelikle bir ayak uzmanı (bir podyakrist) veya bir cilt uzmanını(bir dermatolog) görmeniz gerekebilir. Ayak tırnak mantarı, sedef hastalığı da dahil olmak üzere başka rahatsızlıklara benzeyebileceği için, uzman bir doktor tarafından ayak tırnağınızın kontrol edilmesi gerekir. Fiziksel muayene tek başına yeterli değildir. Çalışmalar, anormal tırnak görünüşü vakalarının sadece % 50-60’ının mantar nedeniyle oluştuğunu göstermiştir.
Tırnak batması neden olur, ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi
Doktorunuz tırnağınızı inceler ve tırnak altından bazı kalıntıları sıyırarak enfeksiyona neden olan mantar tipini belirlemek için bir laboratuvara gönderebilir. Enfeksiyonunuzun sebebini bilmek, tedavinin en iyi yolunu belirlemeye yardımcı olur. Tırnak mantarını tedavi etmek için kullanılan ilaçların çoğunun yan etkileri vardır, bu nedenle hastalığın doğru teşhis edilmesi ve tedavinin sadece uzman doktor tarafından yönetilmesi çok önemlidir
Evde bakım: Eğer tırnak mantarınız çok ileri düzeyde değilse evde uygulayacağınız basit tedavi yöntemleriyle başarı sağlayabilirsiniz:
Kendi kendine bakım stratejileri ve reçetesiz ürünler yardımcı olmadıysa, doktorunuz reçeteyle satılan ilaçların kombinasyonunu ve diğer yaklaşımları önerebilir. Önerilen tedavi kombinasyonu genelde aşağıdaki gibidir:
Kaşıntı neden olur? Ne iyi gelir? Türleri ve tedavi yöntemleri
Bu tür ilaçların vücudunuzdaki etkisini kontrol etmek için ara sıra kan testi yaptırmanız gerekebilir. Doktorlar hamileler, karaciğer hastalığı veya konjestif kalp yetmezliği olan veya bazı ilaçları kullananlar için bu ilaçları tavsiye etmeyebilir. Baş ağrısı, kaşıntı ve ishal gibi yan etkiler de görülebilir. Uygulanan tedavi aşağıdaki gibidir:
Terbinafin ve Itrakonazol: Tırnağın mantar enfeksiyonlarında etkili ilaçlardır. El tırnakları için % 80–90, ayak tırnakları için % 70–80 tedavi başarıları vardır. El tırnakları için 6 hafta boyunca, ayak tırnakları için 12 hafta boyunca günde bir tane tok karnına alınır. Itrakonazol genellikle her ay bir hafta olacak şekilde kürler halinde verilir. El tırnakları için 2 kere, ayak tırnakları için ise 3 kere 7 gün ilaçlı 21 gün ilaçsız dönem şeklindeki tedavi genellikle yeterli olmaktadır. Ancak yeni çıkan normal tırnak oldukça yavaş uzadığı için tedaviden sonra tırnakların tekrar normal görünümüne kavuşması 6 ayı bulabilir.
Enfeksiyona neden olan mantar türüne ve enfeksiyonun derecesine bağlı olarak, bu ilaçları birkaç ay kullanmanız gerekebilir. Eğer enfeksiyon şiddetliyse topikal çözümler genellikle tek başlarına tırnak mantarının iyileştirilmesinde etkili değildir. Bunun nedeni dış uygulamaların tırnağın içine nüfuz etmesinin çok zor olmasıdır. Çok yavaş ve uzun sürede iyileşme sağlar. Fakat topikal tedavinin en önemli avantajlarından biri ilaç tedavisi gibi ciddi yan etkilerinin olmamasıdır. Ayrıca tırnak mantarında tedavi sonrası tekrarlama riski her zaman vardır. Bu yüzden tedavi sonrası korunmak da çok önemlidir.
Tırnak enfeksiyonunuz ileri düzeyde ve çok ağrılıysa tırnağı tamamen çıkarmak için cerrahi bir müdahale gerekebilir. Lokal anestezi altında yapılan basit bir işlemdir. Yerinde yeni bir tırnak büyür. Fakat bu süreç bir yıl kadar sürebilir.
Mantarları yok etmek için yüksek enerjili lazer tedavisi de bir seçenektir. Ancak bu yalnızca özel durumlarda uygulanan pahalı bir tedavidir. Bu tedavi şekliyle ilgili yeterince çalışma yoktur. Yapılan bir çalışmada antifungal tırnak kremi ile birlikte karbondioksit lazer tedavisi test edilmiş ve kısmen etkili olduğu ileri sürülmüştür.
Bazı insanlar tırnak mantarlarının tedavisinde alternatif yaklaşımlar ile başarılı sonuçlar aldığını belirtse de bu konuda kabul görmüş bilimsel bir araştırma yoktur. Özellikle ileri evredeki tırnak mantarı vakalarında bitkisel yöntemlerin etkili olaması pek mümkün olmayacaktır. Buna rağmen bazı kaynakların önerdiği bazı bitkisel tedaviler aşağıdadır.
Diyabet yani şeker hastalığı tırnak mantarı için bir risk faktörüdür. Ayrıca diyabet hastalarında tedavi süreci daha uzun ve zor olabilir. Kullandığınız ilaçlar, diyabet veya diğer koşullardan dolayı bastırılmış bir bağışıklık sisteminiz varsa, ayaklarınızın ötesine geçen farklı ve ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Şeker hastalığınız varsa, ayaklarınızdaki kan dolaşımı ve sinir iletimi azalmış olabilir. Bakteriyel deri enfeksiyonu (selülit) riski de daha yüksektir. Bu nedenle, tırnak mantarı enfeksiyonu da dahil olmak üzere, ayaklarınızdaki nispeten küçük yaralanmalar konusunda dikkatli olmalısınız.
Dermatoloji (cildiye) nedir? Dermatolog ne iş yapar? Önemli cilt hastalıkları
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Fungal nail infection2- Fungal Nail Infection3- Nail fungus4- Fungal Nail InfectionYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?