Yan dal uzmanlık eğitiminde tez kalktı!

Yazan Dr. Erkin Göçmen
28 Nisan 2014   |    5 Ekim 2021    |   Kategori: Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları Print

erkin-gocmen1Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı yeni Tıpta Uzmanlık Yönetmeliği ile yan dal uzmanlık eğitiminde tez hazırlama zorunluluğu kaldırıldı.  Uygulama, sadece yeni yönetmeliğin yayımlanmasından sonra yan dal uzmanlık eğitimine başlayanları değil hali hazırda yan dal uzmanlık eğitimine devam edenleri de kapsıyor.

Ülkemizde öteden beri tıpta uzmanlık eğitiminde tez hazırlama zorunluluğu bulunmaktadır. Bu zorunluluk halen de mevcut. Uzmanlık eğitimi alan doktorlar mutlaka bir tez hazırlamak zorunda. Ancak yeni yönetmelikte, ana dal eğitiminde tez hazırlama zorunluluğuna ilişkin hüküm korunmakla birlikte, yan dal eğitiminde bu mecburiyet  kaldırıldı.

Ülkemizde tıp eğitiminin hali içler acısı. Hastanesi olmayan üniversiteye tıp fakültesi açmak marifet sanılıyor. Tıp fakültelerinin akademik kadroları ise idarenin siyasal eğilimine göre adeta yağmalanıyor. Doçentliğe atanmada ve profesörlüğe yükseltilmede adam kayırma ayyuka çıkmış durumda. Öyle ki bir süre önce bir üniversitenin gazeteye verdiği ilanda, yanlışlıkla ataması yapılacak kişilerin isimleri de yazılınca üniversitenin rektörü istifa etmek zorunda kalmıştı. Aynı durum Sağlık Bakanlığı klinik şefliği (eğitim görevlisi deniyor artık) ve başasistan atamalarında da geçerli. Liyakat yerine idareye yakınlık en önemli atanma kriteri.

aile-hekim-doktorResmi Gazete’de yayımlanan akademik atama ilanlarının neredeyse tamamı  sözde ilan mahiyetinde. Çoğunda, firma tarifi yapılan ihale şartnameleri gibi isim tarif ediliyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde yayımlanan Mustafa Kemal Üniversitesi üroloji anabilim dalına doçent atama ilanında aranan koşul sidenafil sitrat konusunda çalışma yapmış olmaktı. Koskoca Hatay İlinde, bütün sorunlar çözülmüş ve sonunda viagra uzmanı üroloji doçenti ihtiyacı hasıl olmuş. Anlaşılan Rektör Bey, üniversitenin hizmetlerini bir de bu alanda yoğunlaştıracak.

Doğrusu bu uygulama günümüze özgü de değil. Şimdilerde bu atamalara itiraz eden sözde bazı muhaliflerin de zamanında aynı şekilde yükseldiklerini biliyoruz. Bu sebeple muhalefetlerinin de inandırıcılığı kalmamış durumda. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. İrfan Şencan, uzmanlık eğitiminde zaten tez hazırlandığını, bunun için yan dalda teze gerek olmadığını savunmuş. Ardından da  uluslararası alanda da uygulamanın  sadece uzmanlık eğitiminde tez verilmesi şeklinde olduğunu söylemiş.

saglik-bakanliginda-cifte-usulsuzluk-iddiasiDr. İrfan Şencan’ın uluslararası alanda uygulamanın  sadece ana dal uzmanlık eğitiminde tez verilmesi şeklinde olduğu iddiası da genel bir doğru değil. Kaldı ki suimisal misal de sayılmaz. Ancak bundan da önemli bir durum var. Ülkemizde tıpta uzmanlığın hukuksal statüsü…

Bizim hukukumuzda tıpta uzmanlık, Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre yürütülen ve tıp doktorlarına belirli alanlarda özel yetenek ve yetki sağlamayı amaçlayan bir yükseköğretim türü olarak kabul edilmektedir. Tıpta uzmanlık, aynı zamanda bir  lisans üstü eğitim sayılmaktadır.

hekim-anketiDiğer yandan,  yardımcı doçentliğe atanmak ve keza  doçentlik sınavına girebilmek için de doktora veya tıpta uzmanlık unvanını kazanmış olma şartı bulunmaktadır. Bu  kurallar, her ne kadar yasalarda açıkça ifade edilmemiş olsa da  tıpta uzmanlıkla doktora eğitiminin eşit statüde kabul edildiğini göstermektedir.

Başka ülkelerde tez hazırlama zorunluluğu olmasa bile bizim ülkemizde yan dal uzmanlık eğitiminde tez hazırlama zorunluluğunun bulunması gerekir. Zira bizde tıpta uzmanlık (ana dal veya yan dal farkı gözetmeksizin) doktoraya eşdeğer sayılmaktadır. Tezsiz doktora ise zaten doktora değildir.

click-iconİletişim için: bilgi@erkingocmen.av.tr

. Av. Erkin Göçmen’i Twitter’da takip etmek için tıklayın >

. Av. Erkin Göçmen’i Facebook’ta takip etmek için tıklayın >

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla