Tinea cruris, kasıklarda, uylukların iç kısmında ve kalçalarda görülen, cildi etkileyen bir mantar enfeksiyonudur. Kasık mantarı olarak da bilinen hastalık, vücudun çok terleyen ve nemli bölgelerinde kaşıntı veya yanan döküntülere neden olur. Etkilenen bölgeler kızarır ve deri pul pul dökülebilir. Terleme oranı daha yüksek olduğu için daha çok sporcularda ve kilolu insanlarda görülen tinea cruris genellikle hafif bir enfeksiyondur. Kasık bölgesini temiz ve kuru tutmak ve topikal antifungal ilaçlar tedavide oldukça etkili ve yeterlidir.
İçindekiler
Kasık mantarı olarak ta bilinen tinea cruris, tinea grubu yüzeyel enfeksiyonlara neden olan dermatofit adı verilen bir grup mantar türünün neden olduğu cilt enfeksiyonudur. Deride, saçta ve tırnaklarda yaşayan bu mikroskobik mantarlar, genellikle zararsızdırlar.
Ancak sıcak ve nemli ortamlarda çok hızlı çoğalabilir ve enfeksiyona neden olabilirler. Kasık çevresi, bacak içleri ve kalçalar enfeksiyona en uygun bölgelerdir. (1)
Kaşıntı neden olur? Ne iyi gelir? Türleri ve tedavi yöntemleri
Enfeksiyon çoğunlukla kasıkları ve uyluğun iç kısmını etkiler. Karın ve kalçalara da yayılabilir, ancak testis torbası genellikle etkilenmez.
Kasık mantarına dermatofit denilen bir grup mantar neden olur. Normalde ciltte yaşayan ve bir soruna neden olmayan bu mantarlar özellikle terleme sonucu uzun süre nemli kalmış bölgelerde hızla çoğalabilir ve enfeksiyona neden olabilirler. Bu yüzden sporcularda ya da aşırı kilolu kişilerde daha sık rastlanır. (2)
Tinea cruris oldukça bulaşıcıdır. Enfekte olmuş kişiyle, onun kıyafetleriyle ya da havlusuyla yakın temas sonucu mantar enfeksiyonunu alabilirsiniz.
Enfeksiyon çoğu zaman fiziksel muayene ile teşhis edilebilir. Doktorunuz ciltte etkilenen alandaki kaşıntı ve döküntüyü inceler. Ancak net olarak teşhis koyulamadığı zaman enfekte bölgeden kültür (cilt hücre örnekleri) alınıp incelenebilir. (3)
Dermatoloji (cildiye) nedir? Dermatolog ne iş yapar? Önemli cilt hastalıkları
Çoğu zaman enfeksiyon evde etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Eğer enfeksiyon hafifse doktor öncelikle reçetesiz bir antifungal krem, losyon, toz veya sprey kullanmanızı önerecektir. Tedavide ilaçları aksatmadan kullanmak son derece önemlidir. İlaçlar dışında evde uygulayabileceğiniz yöntemler: (4)
Belirtiler iki haftalık tedavi sonucu düzelmezse mutlaka bir uzman dermatolog gidilmelidir. Acil tedavi gerektiren ikincil bir enfeksiyon geliştirmiş olabilirsiniz. Eğer kaşıntınız reçetesiz satılan ilaçlar ve ev ilaçlarına cevap vermiyorsa, doktor ekonazol, oksikonazol içeren krem ya da itrakonazol, flukonazol gibi oral ilaçlar yazabilir. Oral antifungal ilaçların, mide ve baş ağrısı gibi yan etkileri olabilir. Eğer bu yan etkiler sizi çok rahatsız ederse doktorunuza danışın.(5)
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?