TEİS: Takviye edici gıda terörüne artık dur denmeli

Kategori: Sağlık Gündemi Print

bitkisel ilaclarİnternet üzerinden temin ettiği zayıflama hapını kullandıktan sonra hayatını kaybeden 15 yaşındaki genç kızın haberlerini üzüntüyle takip ettiklerini dile getiren Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Türkiye’nin bitkisel ilaç çöplüğüne döndüğünü belirterek, “Takviye edici gıda terörüne ne olur artık dur denilsin. Gençlerimiz hiç uğruna ölmesin” diyerek bitkisel ilaçların internet üzerinden satılmasına tepki gösterdi. Saydan, bu ülkenin sağlık otoritesinin Sağlık Bakanlığı olduğunu ve bu ürünlerin izninin, ruhsatının, kontrolünün Sağlık Bakanlığına geçmesi gerektiğine vurgu yaparak, Sağlık Bakanlığını göreve çağırdı.

Saydan internette ehil olmayan kişilerce satılan bitkisel ilaçların insanların sağlığını riske ettiğini söyleyerek, açıklamasına şöyle devam etti: “Bir ürüne ilaç şekli verilmiş ise yani tablet, kapsül, şurup, damla, ampul vs. şeklinde ise bunlar ilaçtır. Ürün artık ilaç olmuştur. Adı masumca “takviye edici gıdalar” olan, bir sürü yönetmelik, genelge gibi yasal yöntemler kullanılarak satışa sürülen bu ürünlerin izin belgeleri Sağlık Bakanlığı’ndan alınmak zorunda olmalıdır.

Yasalarda ismi “takviye edici gıda” ,halk arasında “bitkisel ilaç “ olan bu ürünler kontrolsüz ,denetimsiz bir şekilde internetten amaçları sadece para kazanmak olanlar tarafından pazarlanmaktadır. İsimleri sebze, meyve veya bir takım egzotik bitkilerle özdeşleştirilerek, sanki yepyeni bir buluşmuş gibi, son derece doğal, zararsız olarak tanıtılan bu ürünlerle vatandaşlarımız, özellikle gençlerimiz kandırılmaktadır.

Bu ürünler internet denilen kontrolsüz ortamlarda “2015 in en başarılı bitkisel zayıflama ürünleri “ gibi başarı sıralamasına bile konulmaktadır. Satış yapabilmek adına her türlü yasa dışı yöntem fütursuzca denenmektedir.Tarım Bakanlığı’nın bu ürünlerin halk sağlığına olumsuz etkisini önlemede yetersiz kaldığı artık açıkça görülmektedir.”

İlaç, ister bitkisel ister kimyasal olsun internetten alınmaz

Saydan, yaz mevsiminin yaklaştığı önümüzdeki günlerde bu tip durumlarla daha çok karşılaşmamak için uyarıda bulunarak şunları kaydetti: “3 kilo fazlası olan gençlerimiz internete giriyor ve bu ürünleri alabiliyor. Sonrası malum. Sonuç basında gencecik bir canın, doktorların bütün çabalarına rağmen kurtarılamadığı, hayatını kaybettiği haberi. Bunlar çok acı ama maalesef gerçek ve de eczacılar olarak bu duruma çok üzülüyoruz.

Lütfen artık buna dur diyelim, ister bitkisel ister kimyasal olsun ilaç internetten satın alınacak bir ürün değildir. DSÖ rakamlarına göre internet ve benzeri ortamlarda satılan bu ürünlerin % 50’sinin sahte olduğunu hepimiz biliyoruz. O zaman neden bu ilaçlara para verelim, neden kullanıp canımızdan olalım. Sahte olanların içine ne konulduğu dahi tespit edilemiyor. Bu ülkenin tek bir sağlık otoritesi vardır, o da Sağlık Bakanlığı’dır. TEİS olarak Sağlık Bakanlığını göreve çağırıyoruz: Bu ürünlerin izni, ruhsatı, kontrolü artık tamamen Sağlık Bakanlığı’na geçsin.”

Yanıltıcı reklamlara itibar etmeyin

Saydan, anneler, babalara ve gençlere seslenerek, saçınız çıkacak, kısa zamanda zayıflayacaksınız gibi reklamlara itibar etmemeleri gerektiğinin altını çizdi.Saydan şöyle devam etti: “Bu tür ilaçları kullanmayınız. Bunların içi zararlı maddelerle dolu, kas yapmak için sağlığınızdan olmayınız. 3 kilo fazlası için karaciğer ve böbreklerinizi öldürmeyiniz. Vatandaşlarımıza sesleniyoruz “cinsel performans arttırıcı” iddiasında olan ve bu iddiayı güçlendirmek için değişik değişik isimler konulan, hayvan boynuzlu, kapıda ödemeli, kargo ücretsiz, beğenmezseniz iade ediniz şeklindeki reklamlara kanmayınız, sağlığınızdan olmayınız.

Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, bu ülkenin dört bir yanında 7 gün 24 saat sayısı 25 bin olan eczanelerimizle hizmetinizdeyiz. Sorunlarınızı her zamanki gibi bizlerle paylaşınız, cazibesine kapılıp internetten zayıflama ürünü vb. almayınız. Aldıysanız bile ASLA AMA ASLA kullanmayınız. Sağlığınız her şeyden değerlidir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla