Mersin’de yaşanan olayla birlikte hem eczane çalışanlarına karşı şiddet konusunun, hem de eşdeğer ilaç konusundaki bilgisizliğin tekrar gündeme geldiğini söyleyen Saydan, “Yapılan saldırıyı lanetliyoruz. Sağlık çalışanlarına yapılan saldırı, tedavi bekleyen hastaların sağlık hizmetine erişmesini gasp eden bir suç olup, Türk Ceza Kanununda gerekli düzenlemenin bir an önce yapılması, eczacılara ve sağlık çalışanlarına yönelik bu saldırıların bir an önce durdurulması ve önlenmesi için İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğünün gereken tüm tedbirleri alması gerekmektedir” dedi.
Eşdeğer ilaç konusuna da değinen Ecz. Saydan, reçetelere firma adı ile değil etken madde adı ile ilaç yazılması gerektiğini belirterek, etken madde ile yazılan reçeteden tasarruf sağlanacağını ifade etti. Eşdeğer ilaçların, orijinal ilaçlarla aynı etken maddeyi, aynı miktarda içeren, hasta üzerinde aynı tedaviyi sağladığı biyoeşdeğerlik çalışmalarla kanıtlandığını belirten Ecz. Saydan, şöyle devam etti: “Orijinal ilaç ile eşdeğer ilacın insan vücudundaki etkisi, yani biyoyararlanımı aynıdır. Eşdeğer ilaçların aynı etkiyi sağlamadığı yönündeki söylemlerin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur.
Reçetelere ilaç yazılırken ticari marka isimlerinin değil, etken maddesinin yazılması gerekmektedir. Çünkü, ilacın etkisi ticari isminden değil, etken maddesinden gelmektedir. Hastaları iyileştiren ilaçların ticari isimleri değil etken maddeleridir. Piyasada bulunmayan ilaçlardan, hastaların ödemek zorunda kaldığı fiyat farklarından ve iller arası takasın da yasak olmasından dolayı, hastalara son dönemde verilen eşdeğer miktarında artış yaşanmaktadır. Raporlarda ilaçlar etken maddesi ile yazılmakta olup şimdiye kadar hiçbir sorun yaşanmamıştır. Reçetelerde de ilaç ismi değil etken maddenin yazılması bu konuda yaşanan sorunları ortadan kaldıracak ve devletin ve hastaların ciddi anlamda tasarruf etmesi sağlanacaktır.”
TEİS: Hastayı iyileştiren ilacın ismi değil etken maddesidir
Yetkililerin vatandaşı eşdeğer ilaç konusunda bilgilendirme çalışmalarını etkin bir şekilde yapmaları gerektiğine değinen Saydan şöyle devam etti: “Eşdeğer ilaç konusundaki önyargıları yıkmak ve yaşanan bu tür şiddet olaylarının önüne geçmek için, Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın eşdeğer ilaçlar konusunda vatandaşları bilgilendiren çalışmalar yapmaları, görsel ve yazılı basın ile sosyal medyada etkin bir şekilde bu konuyu gündeme getirmeleri gerekmektedir. Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak vatandaşlarımıza önemle belirtmek isteriz ki: “Eşdeğer ilaç doğru ilaçtır,yanlış ilaç değildir. İlaç; gücünü ticari isminden değil, içindeki etken maddesinden alır.”
Reçetelerin etken madde ile yazılması hem ülkemiz için hem de hastalarımız için büyük yarar sağlayacak bir uygulama olacağından, yerli ilaç politikamıza çok ciddi katkı sağlayacak bu düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Eczacılar dahil tüm sağlık Personeline yapılan ve halk sağlığını gasp eden saldırıların Türk Ceza Kanununda yapılacak düzenleme ile en ağır şekilde cezalandırılması için gereğinin bir an önce yapılmasını talep ediyor, saldırıda yaralanan eczacımıza ve eczane personeline acil şifalar diliyoruz.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?