Diyabetliler şeker ölçüm çubukları için 5 ile 40 TL arası fiyat farkı ödüyor

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi Print

Şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçlarını kullanmak zorunda olan diyabet hastalarının 5 ile 40 TL arasında değişen fiyat farkı ödemek zorunda kaldığını açıklayan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, diyabet hastalarının ömür boyu kullanmak zorunda kaldığı tıbbi cihaz ve malzemelerden dolayı ilave mali yük üstlenmek zorunda kaldığını belirtti. Diyabet hastalarının oluşan bu fiyat farkı nedeniyle sık sık eczacılar ile olumsuz anlamda karşı karşıya geldiğini vurgulayan Nurten Saydan, “TEİS olarak hastalarımızı ve meslektaşlarımızı mağdur eden bu durumun bir an evvel düzeltilerek yaşanan mağduriyetin giderilmesini istiyoruz” dedi.

14 Kasım Dünya Diyabet günü nedeniyle bir açıklama yapan ve fiyatların güncellenmesi gerektiğinin altını çizen Ecz. Saydan, şu bilgileri verdi: “Şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçları skalasındaki birçok üründe, ürünün eczane temin fiyatı, kurum tarafından ödenen fiyatın üstünde kalmakta, dolayısıyla bu durum eczacılarla hastaları karşı karşıya getirerek, ciddi eczacı ve hasta mağduriyeti oluşturmaktadır. Söz konusu şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçlarının kurumca ödenen fiyatlarının değişen serbest piyasa ekonomisi ve koşulları üzerinden tekrar revize edilerek güncellenmesi gerekmektedir.”

Türkiye’de diyabet hızlı artıyor

Diyabetin dünya üzerinde en yaygın olarak görülen hastalıklardan biri olduğunu belirten Ecz. Nurten Saydan, 2015 yılında yapılan araştırmaya göre dünyada 415 milyon yetişkin diyabetli bulunduğunu, 2040 yılında diyabetli kişi sayısının 642 milyona çıkacağı tahmini yapıldığına işaret etti. Avrupa’da diyabetin en hızlı arttığı ülkenin Türkiye olduğunu bildiren Nurten Saydan, “Türkiye, Avrupa’da diyabetli insan sayısı açısından Rusya ve Almanya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’de 2000 yılında yaklaşık 3 milyon olan diyabetli sayısının 2030 yılında 6,5 milyona ulaşacağını tahmin ediyordu. Ancak 2030 için tahmin edilen bu değer, 2014 yılında aşılmış ve ülkemizdeki diyabetli sayısı 7 milyonun üstüne çıkmıştır. Yani fiyat farkından etkilenmesi olası potansiyel kişi sayısı 7 milyon kişidir” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla