Koronavirüs pandemisi döneminde antidepresan ve gıda takviyesi talebinin arttığını söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bu ikisinin birlikte kullanılmasının ise sağlık riski oluşturduğunu belirtti. Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice PALA KAYA’ya değerlendirmelerde bulunan Ecz. Nurten Saydan, 2020’de antideprasan talebinin yüzde 10 arttığını bildirdi. Saydan, “Antidepresan ilaçları tüketirken bilinçsiz bir şekilde alınan gıda takviyeleri insan sağlığını tehlikeye atıyor” dedi.
Antidepresan ve gıda takviyelerinin birlikte kullanımının yan etkilere neden olduğunu söyleyen Ecz. Saydan, şunları kaydetti: “Uygun dozlarda ve sürelerde kullanıldığında hayatı kolaylaştıran ürünler olan gıda takviyeleri, eczacı ya da doktor danışmanlığında kullanılmadığında hayatımızı karartabiliyor. Yanlış bir şekilde alınan gıda takviyeleri ve antidepresan ilaçlar etkileşim göstererek ilacın etkisini azaltabiliyor veya artırabiliyor.
TEİS Başkanı Nurten Saydan: Gıda takviyeleri ilaçtır, bilinçli kullanılmalı!
Gıda takviyesi alımında yapılan en büyük hatalardan birisi eczacı ya da doktor danışılmadan kullanılmasıdır. Çünkü kullandığımız ilaçlarla birlikte gıda takviyesi almak ilaçlarla etkileşime girerek, sağlımıza zarar veriyor. Antidepresan ilaçlarla bazı gıda takviyelerinin birlikte kullanılması serotonin sendromuna yol açıyor. Serotonin sendromu, aşırı sinirsel aktiviteye sebep olarak halüsinasyon, komaya girme gibi zihinsel durum değişimleri, ateş basması, titreme, kan basıncında bozulma, reflekslerde artış, titreme, mide bulantısı, karın krampları beraberinde intahara kadar gidebiliyor.”
Gıda takviyelerinin kullanımının artış eğiliminde olduğunu dile getiren TEİS Başkanı Ecz. Saydan, bu ürünlere yönelik mutlaka yasal düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi: “TEİS olarak vatandaşlarımıza, antidepresanları ve gıda takviyelerini kullanırken hekim tavsiyesi ve eczacı danışmanlığında almaları gerektiğini tekrar hatırlatıyoruz.
Antidepresan nedir? Ne işe yarar? Yan etkileri ve depresyon tedavisi
Bu tür ürünlerin Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılarak sadece eczanelerden satışının yapılması gerektiğini savunuyoruz. İnsan sağlığı için ivedilikle yasal düzenleme yapılarak, bu ürünlerin eczane dışında satışının önlenmesi gerekiyor.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?