Tere otu neye iyi gelir? Tere tohumunun faydaları nelerdir?

30 Ocak 2019   |    3 Mart 2023    |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Tere otu, yaprakları salata olarak yenebilen ve vücutta yağ yakımını hızlandıran şifalı bir bitkidir. Turpgiller familyasından bir bitki olan tere otunun çiğ yenmesi gerekir. Tere tohumları serbest radikallerin vücuda zarar vermesini önleyen antioksidanlar içerdiği için kansere karşı koruyucudur. Bol miktarda E ve C vitaminleri içeren tere otunun kolesterol düşürücü etkisi vardır ve yaşlanmayı geciktirir. Tere otu tüketmek solunum yolları, bağırsak ve mide sağlığı için çok faydalıdır ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir. Kronik halsizliğe iyi gelen tere otu, metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olur. Bahçe teresi tohumu iyi bir adet düzenleyicidir; ayrıca emziren annelerin süt miktarını arttırır.

Tere otu nedir?

Tere tohumu (Lepidium sativum) turpgiller / lahanagiller familyasına aittir. Anavatanı Asya ve Kuzey Afrika’dır. Ekimi ilkbaharda yapılan tere otu, 15 ila 45 cm yüksekliğe kadar büyüyen dik, tüysüz, yıllık bir su kenarı bitkisidir. Sıcak iklimleri sever ve bir ay içinde yenmeye hazır hale gelir. Türkiye’de hemen her bölgede yetişen tere otu, hurf ve habbürreşad isimleri ile bilinir ve yaklaşık 90 çeşidi vardır. Genellikle nisan ve mayıs aylarında satışa sunulur.

Tere otu ve tohumun içerdiği besinler ve vitaminler

Tere tohumu susam çekirdeği kadardır, rengi koyu kırmızıdır ve acımsı bir tada sahiptir. Tohumlar küçük, oval şekilli sivri ve bir ucunda üçgen şeklindedir, yaklaşık 2 ila 3 mm uzunluğunda ve 1 ila 1,5 mm genişliğindedir. Tohumdan elde edilen yağ da besleyicidir. Tere tohumu kayda değer miktarda protein, lipitler ve karbonhidratlar içermektedir. Ayrıca askorbik asit (C vitamini), tokoferol (E vitamini), folik asit (B9 vitamini), kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, beta-karoten ve yüksek miktarda linoleik yağ asitleri içerir.

Çörek otu, neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları

Tere otunun faydaları

Geleneksel tıpta bitkinin yaprakları, gövdeleri ve tohumları astım, öksürük, soğuk algınlığı, kabızlık, anemi ve vücutta istenmeyen kokuların giderilmesi için kullanılır. C vitamini eksikliğini giderir, K vitamini bakımından zengindir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Adet döngüsünü düzenler ve emziren annelerin süt üretimini arttırmasına yardımcı olur. Saç dökülmesini önler. Daha çok fayda sağlamak için çiğ tüketilmesi gerekir, baharat olarak kullanılabilir.

Tere otu tohumunun faydaları

Solunum yolları tedavisi

Bahçe teresi tohumları, soğuk algınlığı, baş ağrısı, astım, boğaz ağrısı ve öksürük tedavisi için balgam söktürücü olarak alınan bal ile karıştırılarak tüketilmelidir. Akciğer fonksiyonlarını iyileştirme özelliği vardır.

Tere otu tohumu

Tere otu tohumu çok besleyici ve faydalıdır

Demir eksikliği tedavisi

Tohumlar, içerdiği demir sayesinde bağırsaklarda kolaylıkla emilir ve kandaki hemoglobin seviyesini arttırır. Demir eksikliği olan hastaların tedavisinde kullanılır. Tohumların tüketilmesinden yarım saat sonra alınan C Vitamini demir emilimini arttırır.

Dermatolojik tedavi

Bahçe teresi tohumları, güneş yanığı, tahriş olmuş ciltler, kuru cilt ve dudakları tedavi etmek için kullanılabilir. Cilde uygulanabilen bir macun oluşturmak için su ve bal ile karıştırılır.

Gastrointestinal tedavi

Tohumlar bal ile karıştırılarak tüketildiğinde dizanteri ve ishalden kaynaklı bağırsak tahrişinde fayda sağlar. Çocuklarda kolik tedavisinde tohumlar ezilerek sıcak su ile karıştırılarak demlenip tüketilebilir. Tohumların içerdiği müsilaj maddesi kabızlık ve hazımsızlık semptomlarını gidermekte faydalıdır.

Keten tohumunun faydaları nelerdir? Yağı nasıl tüketilmelidir?

Faydalı yağ asitleri içerir

Metiyonin ve sistein hariç tüm esansiyel amino asitler bahçe teresi tohumlarında yüksek miktarlarda bulunur. Toplam asit oranı %47 kadardır. Aspartik ve glutamik asit önemli miktarda bulunur. Vücuda fayda sağlayacak ölçekte linoleik (omega 6) ve oleik asit (omega 9) ile alfa-linoleik asit (omega 3) yağ asitleri barındırır.

  • Aspartik asit: Vücuttan zararlı amonyağın atılmasına yardımcı olur. Günde 3 gram alındığında testosteron seviyesini %40 arttırır. Kronik halsizliğin tedavisinde kullanılır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Glutamik asit: Sara, kas gelişim bozuklukları, hipoglisemik (düşük kan şekeri hastalığı) koma, diyabette insülin tedavisi komplikasyonlarında kullanılır. Sağlıklı beyin ve bağırsak işlevleri için önemlidir.
Tere otu

Tere otu, pek çok vitamin ve mineral içerir

  • Linoleik asit: Potansiyel olarak anti-kanserojendir. Zayıflamada etkili olmasının yanında karın yağlarının eritilmesini ve sıkılaşmasını da sağlar. Normal kan kolesterol düzeyinin korunmasına katkıda bulunur.
  • Oleik asit: Yüksek tansiyon riskini azaltır, kolesterolü dengeleyerek kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Ayrıca şeker hastalarının insülin ihtiyacını azaltır ve kanser türlerine karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Omega-3 yağ asitleri: Hamilelik sırasında ve bebeğin ilk zamanlarında bebeğin beyin sağlığını korur. Göz ve cilt sağlığına faydaları vardır. Kalp hastalıklarına, anksiyete ve depresyona karşı koruma sağlar.

Önemli bir antioksidan kaynağıdır

İçeriğinde bulunun fenolik bileşikler sayesinde iyi bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca, bolca E vitamini içerir ve hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Vücudu serbest radikallerden arındırma potansiyeli ile hava kirliliği ve kimyevi maddelerin yol açtığı kanserleri önlemede yardımcı unsur olarak etkilidir. Hücre zarını hasara karşı korur ve böylece vaktinden önce yaşlanmaya sebep olabilecek yıkımlara karşı koruma sağlar.

Adet döngüsünü düzenler

Tere tohumları östrojene benzeyen fitokimyasallar içerir. Bu sayede düzensiz adetlerin daha düzenli hale gelmesine yardımcı olur.

Isırgan otu neye iyi gelir? Faydaları ve zararları nelerdir?

Emziren annelerde sütü arttırır

Tere otu ya da tohumu emziren annelerde süt üretmeye yarayan meme bezlerinin uyarılmasına yardımcı olur. Ayrıca içerdiği yüksek protein ve demir sebebiyle, yeni doğum yapmış kadınlar için ideal bir besin kaynağıdır.

Tere tohumu zayıflatır mı?

Tere tohumu sabahları aç karnına tüketildiğinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Yanında tere yaprağı ile tüketimi metabolizma hızlandırıcı etkiyi arttırır ve terletici etkide bulunur. Zayıflamak için tere tohumunu havanda iyice öğütün ve bir tatlı kaşığı kadar öğütülmüş tohumu bir tatlı kaşığı balla karıştırıp sabah aç karnına yiyin, ardından bolca ılık su için. Ilık su karışımın metabolizmaya karışmasını hızlandıracaktır.

Tere otu saça nasıl uygulanır?

Saçlarınız dökülüyorsa bir çay kaşığı tere tohumunu 1 litre kaynattığınız suya ekleyin ve ılıdığı zaman bu suyla saç diplerinize masaj yaparak saçınızı yıkayın.

Tere otu tohumu nasıl yenir?

Tere otu tohumu tek başına yenebilecek lezzette değildir. Acı ve kötü bir kokusu vardır. Tohumu balla karıştırıp üzerine ılık su dökerek tüketmek en kolay yöntemdir. Ayrıca yoğurda yedirip ve harnup pekmezi ile karıştırarak macun kıvamında tüketebilirsiniz.

Şerbetçi otu nedir, nasıl kullanılır? Sağlığa faydaları nelerdir?

Tere otu salatası tarifleri

Tere otu-Roka Salatası

Malzemeler:

  • 1 demet tere otu
  • 1 demet roka
  • ½ demet maydanoz
  • 4 tane taze soğan
  • ½ demet taze nane
  • 2 adet domates
  • 7-8 adet yeşil ve siyah zeytin
  • 1 adet limon
  • Sızma zeytinyağı ve tuz

Yapılışı: Tere otu, roka, maydanoz, taze nane ve taze soğanı iri iri doğrayın. Domatesleri de doğrayıp yeşilliklerle karıştırın. 1 limonun suyunu, zeytinyağı ve tuzu ekleyin. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartın ve bununla salatayı süsleyin.

Beyaz peynirli tere salatası

Malzemeler:

  • 1 demet tere
  • 3 adet taze soğan
  • ½ demet maydanoz
  • 100 gram beyaz peynir
  • ½ limon
  • 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 4 diş sarımsak
  • Tuz, pul biber, kuru nane

Yapılışı: Tereleri iyice yıkadıktan sonra salata kabının içine kopartarak koyun. Soğanları ve maydanozları ince doğrayıp terelere ekleyin. Beyaz peyniri de küp küp doğrayıp karışıma ekleyin. Salatanın sosu için sarımsakları ezin, limon suyu, zeytinyağı, nane, pul biber ve tuzu ekleyip iyice çırpın. Ardından sosu yeşilliklerin üzerine döküp karıştırın.

Melisa (oğul) otunun faydaları nelerdir? Melisa çayı nasıl hazırlanır?

Tere otunun yan etkileri

  • Hipertiroidi ve ülser hastaları tere tohumu kullanmamalıdır. Yüksek miktarda tüketilirse tiroid bezinin büyümesine neden olabilir.
  • Fazla tüketildiğinde gaz yapabilir
  • Tere tohumu abartılı şekilde kullanıldığında midede kalıcı hasar oluşabilir. Bağırsakları tahriş edebilir.
  • Diyabet ilaçları ile birlikte tüketilmesi sakıncalı olabilir. Doktora danışmak gerekir.
  • Tansiyon düşürücü etkisi vardır. Hipotansiyon (düşük tansiyon) hastaları dikkatli kullanmalıdır.
  • Gebelikte kullanılmamalıdır.

Referanslar: 1- Study of Lepidium sativum Linn, 2- Chemical composition of garden cress,

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Muharrem Türker
Muharrem Türker
2 yıl önce

Maşallah bu nasıl bir bitki imiş ya covid sürecinde etkili olabilecek bir besin .

Araç çubuğuna atla