Tekrarlayan IYE böbreklere zarar verebilir

Kategori: İç Hastalıkları Print

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının böbrek yetmezliğine kadar gidebilen bir dizi soruna neden olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Gülçin Kantarcı, “İdrar yolu enfeksiyonlarında nedenin erken tespit edilerek tedavi edilmesi hayati öneme sahiptir” dedi.

Doç. Dr. Kantarcı, şu bilgileri verdi: “İdrar yolu enfeksiyonları özellikle böbrekler üzerinde ciddi etkilere sahiptir. Bu enfeksiyonlarının pek çok nedeni olabilir. Örneğin idrar kesesindeki kaçaklar, böbrekten idrar yoluna gelen borucuklardaki tıkanıklıklar enfeksiyon oluşturduğunda tekrar edebilir. Sürekli tekrar ettiğinde de böbrek yetmezliğine kadar varan sonuçlar ortaya çıkabilir. Ülkemizde yaklaşık 44 bin diyaliz hastası var. Eğer zamanında tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına karşı gerekli tedbirler ve tedaviler uygulansaydı en az % 5 kadarı diyaliz gerektiren böbrek yetmezliği yaşamayacaktı.”

Riskli gruplar
Risk taşıyan kişilerin takibin titizlikle yapılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Kantarcı, “Çocuklukta idrar yolu enfeksiyonu öyküsü olanlarda, şeker hastalarında, menopoz sonrası kadınlarda, şişmanlarda, böbrek taşı olanlarda, idrar yoluna sonda veya kateter konulmuş hastalarda, idrar torbasının boşaltma problemi olan hastalarda idrar yolu enfeksiyon riski daha fazladır. Bu nedenle bu grupların en az 2 litre idrar yapacak kadar su içmesi, 2–3 saatte bir idrar yapmaları, küvette yıkanmak ve havuza girmekten kaçınmaları, özellikle idrar torbasını boşaltma sorunu olanların kabızlıktan kaçınması ve tuvalet temizliğine dikkat etmesi önem taşır” diye konuştu.

Doç. Dr. Kantarcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle erkek çocuklarda sünnet derisinden kaynaklanan enfeksiyonların çok yakından takip edilmesi gerekir. Eğer sünnet derisinden kaynaklanan bir enfeksiyon durumu varsa ve tekrarlıyorsa erken sünnet kararı verilebilir. Ayrıca yaz aylarında deniz ve havuza sık girildiğinden idrar yolu enfeksiyonlarında artış görülür. Bu dönemde de hastalığın tamamen geçip geçmediği, tekrarlaması gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekir. Bu tür sorunları olan kişilerde sorunun altındaki neden bulunmalı ve ona göre tedavi planı çıkarılmalıdır. Sorun bazen anatomik bir bozukluk da olabilir. Eğer böyleyse cerrahi bir girişime gerek duyulabilir. İdrar kesesinden böbreğe kaçak, prostat büyümesi, tümörler cerrahi ile tedavi edilerek hem idrar yolu enfeksiyonunun tekrarlaması önlenebilir hem de bu durum neden olduğu böbrek yetmezliği önlenebilir.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla