TEİS: Euro kuru nedeniyle yurt dışından ilaç gelmesi hayal gibi görünüyor!

Yazan Hatice Pala Kaya
7 Temmuz 2023   |    10 Temmuz 2023    |   Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi, Sektör Print

İlaç fiyatlandırmasında uygulanan Euro kuru ile reel kur arasındaki farkın giderek arttığına dikkati çeken Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Euro kuru nedeniyle yurt dışından ilaç gelmesi ve özellikle yeni molekül ilaçların gelmesi artık hayal gibi görünüyor. İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan düşük Euro kuru nedeniyle ilaca erişim sıkıntısı derinleşiyor. Eczaneler işe devam etmekte sorun yaşıyor” dedi.

Yaşanan sıkıntılarla ilgili bir açıklama yapan TEİS Başkanı Ecz. Saydan, şu bilgileri verdi:

“Bizler küçük işletmeleriz, vergi veriyoruz, istihdam yaratıyoruz ve Sağlık Bakanlığı’ndan ilaç sektörünün son halkası olan eczanelerimizin yaşatılması gerektiğini unutmamasını, ekonomik koşulların gereği doğrultusunda İlaç Fiyat Kararnamesinde düzenleme yapması gerektiğini özellikle vurgulamak istiyoruz. İlaç ve eczacılık hizmetinin sürmesi ve insanımızı yaşatabilmemiz için eczanelerimizin de yaşaması gerekiyor. Bunun için de yeni bir yol bulmak zorundayız. Nasıl ki dünün güneşinde bugünün çamaşırı kurutulamazsa, 2009 yılının ekonomik şartlarına göre hazırlanan düzenlemelerle bugünün ilaç ve eczacılık hizmetlerini sürdürmek imkansızdır.”

Günü kurtarmak sorunu çözmüyor

İlaç fiyatlarındaki düşüklüğün ilaca erişim sorunları doğurduğunu vurgulayan Saydan, mevcut fiyat belirleme politikasının işlemediğini savundu. Güncel kur ile ilaç fiyatlarında kullanılan kurun 2009’da ayrışmaya başladığını, o yılda güncel Euro/TL kurunun 2,1181 iken, ilaç fiyatlarında 1,9595 değerinin baz alındığını hatırlatan Ecz. Nurten Saydan, makasın giderek açıldığını ve Temmuz ayında ilaç Euro kuru 10,77 TL iken, güncel kurun 28 TL’nin üzerinde seyrettiğini belirtti. Saydan, “Artık yeni bir çözüm yolu bulmak zorundayız. Gelişmeleri ve sıkıntıları eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak endişe ve şaşkınlıkla izliyoruz. Sağlık otoritemiz sorunu düzeltmek yerine günü kurtarmaya çalıştığı için hiçbir çözüm üretilememiş oluyor” görüşünü vurguladı.

Yerli üretim ilaçlar bile piyasaya çıkmıyor, yeni ilaç gelmesi hayal

Türkiye’de yaşanan göç sorunuyla birlikte sağlık hizmeti alan kişi sayısının 90 milyonu bulduğunu hatırlatan Ecz. Nurten Saydan, normal şartlar altında bu nüfusun ilaç firmalarının girmek isteyeceği bir Pazar olduğunu ancak ilaca erişim sorunu yaşandığını kaydetti. Saydan yazılı açıklamasında şunları belirtti:

“Nüfusu, yaşanan kontrolsüz göç akınıyla 90 milyonu bulan bir ülke için dünyadaki her ilaç firması ilaç üretmek, ilaç göndermek ve satmak ister. Kazanç amacı ile kurulmuş ilaç firmaları için bunun aksi asla düşünülemez, ama ülkemizde üretilen ilaçlar bile yeterli seviyede iç pazara sürülmüyor. Aynı sorun ithal ilaçlarda da yaşanıyor. Euro kuru nedeniyle yurt dışından ilaç gelmesi ve özellikle yeni molekül ilaçların gelmesi artık hayal gibi görünüyor. İlaçların bulunamıyor olması insan ve toplum sağlığı için ciddi bir sorun halini almış durumda. Dünyanın en büyük hastanelerini kurup, en iyi doktorları yetiştirseniz, en iyi tetkikleri yapsanız, en doğru teşhisleri koysanız bile tedavi için kullanacağınız ilaç yoksa bütün bu artı değerler sıfırlanır, hiçbir işe yaramaz.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla