Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Göç İdaresi Başkanlığı’nın 2022 yılının ekim, kasım, aralık aylarına ait Suriyeli sığınmacıların reçete fatura bedellerini eczacılara hala ödemediğini açıkladı. Özellikle depremin yaşandığı 11 ilde yaşam mücadelesi veren eczacıların sorunlarına bir sıkıntı daha eklendiğini belirten TEİS Başkanı Nurten Saydan, “Afet bölgesindeki sadece üç ilin bile (Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep) Göç İdaresi Başkanlığı’ndan aylık alacağı fatura bedelinin ödenmesi yaraları sarmayı hızlandırır. Bölgede ödemeler 6 ay geriden geliyor” dedi.
TEİS tarafından yapılan yazılı açıklamada, 6 Şubattaki depremin yıkıcı etkisinin hala devam ettiğini ve bölgedeki eczanelerin bir kısmının depremden hasarlı çıktığını vurgulayan Nurten Saydan, “Ailelerini kaybeden eczacılarımız, eczacı ebeveynini kaybeden çocuklar, evleri yıkılan eczacılar, göçük altında kalan çalışanlarımız oldu. Eczacılar tarafından Türkiye’nin dört bir yanından gelerek çadır eczaneler kurulması ve vatandaşlarımızın ilaçsız bırakılmaması bölgedeki 4 bin 290 eczanenin depremzede olduğunu unutturmasın” diye konuştu.
Afet bölgesinde Suriyeli geçici koruma altındaki kişilerin, sığınmacıların yoğun bir şekilde bulunduğu ve bu bölgedeki eczacıların çoğunun Göç İdaresi Başkanlığı ile sözleşme yaparak ilaçlarını karşıladığının altını çizen Nurten Saydan, şunları kaydetti: “Geçen senenin ekim, kasım, aralık aylarında verilen ilaçların fatura bedelleri eczacılarımıza hala ödenmedi. Afet bölgesindeki sadece üç ilin bile (Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep) Göç İdaresi Başkanlığı’ndan aylık alacağı fatura bedelinin ödenmesi yaraları sarmayı hızlandırır. Bölgede ödemeler 6 ay geriden geliyor. Eczacılarımız bu faturaların KDV ve vergilerini ödediler ama fatura bedellerini hala alamadılar. Bu meslektaşlarımız öncelikle ödemeleri almak istiyorlar. Enkaz altında kalan ilaçlarının depo borçlarını ödemek, çalışanlarına para vermek, ailelerini, çocuklarını geçindirmek istiyorlar. Bölge eczacıları yaşamak için Göç İdaresi Başkanlığından kestikleri fatura bedellerinin biran evvel ödenmesini bekliyorlar.”
TEİS Başkanı Nurten Saydan, “Bölgedeki ilaç ve eczacılık hizmetinin devam edebilmesi için Başkanlık tarafından kontrolü bitirilmiş, ödemeye hazır hale gelmiş 3 aylık fatura bedellerinin bekletilmeden biran önce ödenmesi için yetkilileri harekete geçmeye davet ediyoruz” dedi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?