İnternet üzerinden satılan ürünler hakkında vatandaşları ve sağlık otoritelerini uyarmaktan artık yorulduklarını belirten Saydan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnternetten ehil olmayan kişilerce satılan bitkisel ilaçlar insanların sağlığını riske ediyor. Bir ürüne ilaç şekli verilmiş ise yani tablet, kapsül, şurup, damla, ampul vs. şeklinde ise bunlar ilaçtır. Ürün artık ilaç olmuştur. Adı masumca ‘takviye edici gıdalar’ olan, bir sürü yönetmelik, genelge gibi yasal yöntemler kullanılarak satışa sürülen bu ürünlerin izin belgeleri Sağlık Bakanlığı’ndan alınmak zorundadır.
Yasalarda ismi ‘takviye edici gıda’, halk arasında ‘bitkisel ilaç’ olan bu ürünler kontrolsüz, denetimsiz bir şekilde internetten amaçları sadece para kazanmak olanlar tarafından pazarlanmaktadır. İsimleri sebze, meyve veya bir takım egzotik bitkilerle özdeşleştirilerek, sanki yepyeni bir buluşmuş gibi, son derece doğal, zararsız olarak tanıtılan bu ürünlerle vatandaşlarımız, özellikle gençlerimiz kandırılmaktadır.
Gençlerimiz rahatlıkla internete girerek ve bu ürünleri alabiliyor. Sonrası malum. Sonuç basında gencecik bir canın kurtarılamadığı, hayatını kaybettiği haberi. Bunlar çok acı ama maalesef gerçek. Özellikle de eğitimli kişilerin bu ürünlere rağbet etmesi düşündürücü bir durum. Bu ülkenin tek bir sağlık otoritesi vardır, o da Sağlık Bakanlığı’dır. TEİS olarak Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz: Bu ürünlerin izni, ruhsatı, kontrolü artık tamamen Sağlık Bakanlığı’na geçmelidir.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?