Tedavi edilmeyen rahim sarkması, idrar kaçırmaya neden olabiliyor

Kategori: Kadın Hastalıkları Print

Ardarda gelen zorlu doğumlar, kabızlık gibi faktörlerle gelişebilen rahim sarkması, zamanında tedavi edilmediğinde idrar kaçırma gibi başka sağlık sorunlarına da neden olabiliyor. Tedavisi ihmal edilen rahim sarkmaları ayrıca kanamaya da yol açabiliyor ve vajinayı enfeksiyonlara açık hale getirebiliyor. Emsey Hospital’dan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şükran Akalın konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.

Rahim sarkması nedir?

Kadın cinsel organlarının olmaları gerekenden daha aşağı inerek formlarının bozulmasına rahim sarkması denir. Rahim sarkmasında, rahimle birlikte ona yakın konumda yer alan idrar torbası ve kalın bağırsağın son kısmı da sarkma eğilimi gösterir. Sarkma olmayan normal şartlarda bu organlar çeşitli bağlar sayesinde fazla hareket edemez. Ancak ilerleyen yaş, artan doğum sayısı gibi faktörlerle birlikte sarkmalar olabilir

Rahim sarkması, idrar torbasını olumsuz etkiliyor

Rahim sarkmasının artmasıyla, idrar torbası ile Üretra arasındaki açı bozulur. Böylece idrar torbasının da olumsuz etkilenmesiyle birlikte idrar kaçırma sorunları baş gösterir. İdrar torbası sarkması, vajinaya komşu konumda bulunan idrar torbasının vajina içinde şişmesidir. Ağır kaldırma, öksürme, ani hareket gibi durumlarda idrar kaçırma olabilir.

Genital organlarda sarkma belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Rahim sarkması nedenleri nelerdir?

Rahim sarkması, en sık çok sayıda ve zor doğum yapan kadınlarda görülür. Normal doğumda yaşanan zorluklar, bebeğin çok iri olması bu anlamda risk faktörleridir. Bu sarkmalar, sezaryen ve hiç doğum yapmayan kadınlarda çok nadir görülür. Doğumlarda gerekebilen vakum uygulamaları, aşırı şişmanlık, kabızlık da rahim sarkmasının nedenleri arasında yer alır.

Rahim sarkması tanısı nasıl konulur?

Rahim sarkması, genellikle idrar kaçırma şikayetleri ve karın altında yoğun dolgunluk hissi gibi şikayetlerle kendini gösterir. Bu şikayetlere sahip kadınlara jinekolojik muayene yapılır ve bu muayene esnasında sarkma varsa görülür ve teşhis konulur.

Rahim sarkmasında cerrahi uygulamalardan faydalanılıyor

Doğum yapmayı düşünmeyen kadınlarda rahim sarkması olması halinde, cerrahi uygulamalardan yardım alınır. Bu uygulamalar, rahimin vajina yolundan çıkarılması ve vajina duvarındaki fazlalık dokuların alınması amacına dayanır. Genç ve doğum yapmayı düşünen kadınlarda ise, rahim alınmaz. İdrar kaçırma sorunu da söz konusuysa, ameliyatsız yöntemlerden ve Kegel egzersizlerinden faydalanılarak ayrı bir ek tedavi daha uygulanır.

Rahim sarkmasını önlemek için yapılması gerekenler

  •  Fazla kilolarınız var ise kurtulun.
  •  Kegel adlı, pelvik kaslarını güçlendiren egzersizleri hekiminize danışarak öğrenin ve uygulayın.
  •  Lifli ve doğal gıdalarla beslenmeye özen gösterin.
  •  Ağır yük kaldırmaktan kaçının.
  •  Karın içi basıncınızı artıracak darlıkta giysi ve korseler giymeyin.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla