Kadın Sağlığı Akademi Platformunun tanıtımı için Ankara’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, kadın sağlığı konusunda toplumsal bilincin istenen seviyede olmadığını vurgulayarak, “Toplumun sağlık okuryazarlığının ilkokul 2 seviyesinde olduğu, okuma yazma bilmeyen kadın nüfus oranının erkeklerden 5 kat fazla olduğu ülkemizde, kadın sağlığı konusunda kolektif bir bilinç oluşmasının elzem olduğu kanaatindeyim” dedi.
Çolak, bebek ölümlerinin hala yüksek olduğunu, 2016’da 15-19 yaş grubunda bin kadından 24’ünün doğum yaptığını, modern aile planlamasına başvuru oranının %47 olduğunu ve her 10 kadından yaklaşık 4’ünün yaşadığı çevrede kendisini güvensiz hissettiğini belirtti. Kadınlar sağlığı açısından göstergelerin iyi olmadığını vurgulayan Çolak, eczane merkezli çalışmaların da çok etkili olacağı görüşünde olduğunu anlattı.
Erdoğan Çolak, “Bizler, eczacıları ‘halka en yakın sağlık danışmanı’ olarak tanımlıyoruz. Kadınlar eczaneye sıklıkla başvuruyor ve doğum kontrol yöntemleri, gebelikte ilaç kullanımı, gebelikte beslenme, üreme sağlığı gibi pek çok konuda eczacıya danışıyor. Projemizde de kadın sağlığı konusunda ilk danışılan merkezlerden birisi olan eczacıların konuya ilişkin bilgilerini tazelemesini hedefledik. Eğitim programının akademisyen, jinekolog ve eczacılar tarafından oluşturulduğu projeyle 25 binden fazla eczacımıza uzaktan eğitim yoluyla ulaşmayı amaçlıyoruz.
Biz bu projenin hayata geçmesi için iki yıl boyunca canla başla çalıştık. Çünkü kadın sağlığına yapılan her yatırım, hem insan gücü hem de maliyet anlamında, toplumun geleceğine yapılan yatırımdır diye düşünüyoruz. Kadın Sağlığı Akademi projesinin benzeri projelerin önünü açması, benzeri projelerin artması ve kadına dair tablonun bir an önce düzelmesi, daha eşit bir toplumsal hayat diliyorum” diye konuştu.
Bayer Healthcare Kadın Sağlığı ve Erkek Sağlığı Pazarlama Müdürü Pelin İçil de konuşmasında, sağlık alanında uzaktan eğitim araçlarını kullanarak başarılı uygulamalar yaptıklarını, Kadın Sağlığı TV ile 3 milyondan fazla kadının başkalarına sormaktan çekindiği infertilite, gebeliğe hazırlık, menopoz gibi konularda hekimlerine canlı olarak danışma imkanı bulduğunu belirtti. Bu projenin ulusal ve uluslararası pek çok ödüle layık görüldüğünü de kaydetti. Kadın sağlığı konusunda kadınların diyalog kurmaktan çekindiklerini, yapılan çalışmalara göre her 4 kadından birinin eczacılarla konuşmaktan kaçındığını belirten Pelin İçil, “Oysa eczacılar, kadınları doğru yönlendirebilecek, sorularına cevap verebilecek ve gerekli durumlarda hekime yönlendirebilecek, çok önemli danışma merkezlerinden bir tanesidir” dedi.
Kadın Sağlığı Akademi platformunun mobil versiyonunu önemsediklerini açıklayan Pelin İçil, “Eczacılarımızın yoğun programlarında en verimli şekilde eğitim almalarını sağlayacak platformumuzun en önemli özelliği, m-eğitim prensiplerini gündeme alarak tasarlanması. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, günde ortalama 2600 kez dokunduğumuz mobil cihazlarımızdan öğrenim, masa üstü cihazlara göre %45 daha hızlı gerçekleşiyor. Platformumuzda kullandığımız teknolojiyle, eczacılarımız istedikleri mekanda, istedikleri konuları önceliklendirerek bilgi ihtiyaçlarını karşılayabilecek, hatta ihtiyaçlarına göre ek konuları talep edebilecekler. Böylece eczacılarımızın çok daha hedef odaklı ve dinamik bir eğitim programı ile tanışmalarını sağlamış oluyoruz” bilgisini verdi.
Türk Eczacıları Birliği Denetleme Kurulu Başkanı Ecz. Aylin Çal Yalçınkaya, ise eczacı odalarına üyelerinin yarısından fazlasının kadın olduğunu belirterek, “Meslek örgütümüzün içinde de kadınların güçlendirilmesi için çalışıyoruz. Diğer yandan, sağlık çalışanları olarak, kadın sağlığının çok önemli ama genellikle ihmal edilmiş bir alan olduğunu değerlendiriyoruz. O nedenle bu açığı kapatmaya eczacılardan başlamak istedik. Biz eczacılar özellikle üreme sağlığı noktasında kadınların ilk başvurduğu merkezlerden birisiyiz. Çünkü onların aynı zamanda kapı komşusu, arkadaşı, sırdaşıyız” dedi.
Aylin Çal Yalçınkaya, bu bilgileri aktarırken, doğru ve güncel bilgi verme sorumluluğu taşıdıklarına vurgu yaparak, “Kadın Sağlığı Akademi Projemiz, bu sorumluluğumuzu yerine getirmek için bize bir fırsat sunacak. Hem de eczanede ya da evde, uzaktan eğitim yoluyla bu eğitimlere ulaşabileceğiz. Benzer örneklerin artmasını, başta kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi olmak üzere kadın sağlığını ilgilendiren her konuda acil önlemler alınmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?