İncir, eski çağlardan beri, özellikle mitlerde sağlık, refah, bereket ve güç ile ilişkilendirilmiştir. İnciri benzersiz kılan sadece lezzeti değil, aynı zamanda içerdiği besinlerdir. Lif, vitamin ve mineraller açısından son derece zengindir ve tüm bu besinlerle özellikle kalp ve sindirim sağlığını destekler. Kabızlığı önleyebilir, yüksek tansiyonu düşürebilir ve içerdiği kalsiyum ile kemik sağlığını destekler. Ayrıca incirin yaprağı da kanserde, cilt hastalıklarında ve tip 1 diyabette tedaviyi destekleyici olarak kullanılabilmektedir. İncir hem taze hem de kuru olarak tüketilebilir, ancak kuru incirin kalorisi ve içerdiği şeker tazesine göre daha yüksektir. Bu nedenle özellikle diyabet hastalarının kontrollü tüketmesi gerekir.
İncirin besin değeri
Bir küçük boy taze incirin (yaklaşık 40 g) içerdiği besinler:
- Kalori: 30
- Protein: 0 g (gram)
- Yağ: 0 g
- Karbonhidrat: 8 g
- Lif: 1 g
- Bakır: Günlük ihtiyacın %3’ü
- Magnezyum: Günlük ihtiyacın %2’si
- Potasyum: Günlük ihtiyacın %2’si
- B2 vitamini: Günlük ihtiyacın %2’si
- B1 vitamini: Günlük ihtiyacın %2’si
- B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın %3’ü
- K Vitamini: Günlük ihtiyacın %2’si
Kalsiyum nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?
1 incir kaç kalori? Kuru incir kaç kalori?
İncir ayrıca iyi bir A ve C vitamini, kalsiyum ve kaynağıdır. Taze incirin kalorisi düşüktür, ancak kuru incir, şeker ve kalori bakımından yüksektir. 100 g taze incir 74 kaloridir. 100 g kuru incir 249 kaloridir.
İncirin faydaları
Yüksek tansiyonu düşürebilir
Hipertansiyon (tansiyon yüksekliği), kalp hastalığı ve felç gibi komplikasyonlara yol açabilir. Yüksek tansiyona neden olan faktörlerden biri de çok fazla sodyum ve yetersiz potasyum tüketmekten kaynaklanan potasyum dengesizliğidir.
Hipertansiyon nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
İncirin içerdiği lif, fazla sodyumun sistemden atılmasına, içerdiği potasyum da eksikliğin giderilmesine yardımcı olabilir. (1)
Sindirim sağlığını destekler ve kabızlığı önler
İncirin mükemmel bir prebiyotik olması, genel bağırsak sağlığı için önemlidir. Dışkıyı yumuşatarak ve hacmini arttırarak kabızlığı önler. Ayrıca lifli prebiyotik yapısı ile bağırsaklardaki yararlı bakterileri besler ve sindirim sağlığını destekler.
Kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa iyi gelen doğal tedaviler
Yapılan araştırmalar, incir özünün ya da kuru incirin yiyeceklerin sindirim sistemi boyunca hareketini hızlandırdığını, kabızlığı azalttığını ve ülseratif kolit gibi sindirim bozukluklarının semptomlarını iyileştirebildiğini göstermektedir. (2,3)
İncir kemik yoğunluğunu artırır
İncir, kemik sağlığı için son derece önemli mineraller olan kalsiyum ve potasyum için iyi bir kaynaktır. Bu mineraller, birlikte çalışarak kemik yoğunluğunu arttırır ve osteoporoz gibi kemik sorunlarını önleyebilir. (4)
Ayrıca kalsiyum kemiklerin önemli bir yapısal bileşenidir ve araştırmalar yeterli kalsiyum alımının özellikle çocuklarda ve ergenlerde kemik mineral yapısını iyileştirdiği göstermektedir.
Osteoporoz (kemik erimesi) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
İncir pekmezi faydaları
İncir pekmezi hem son derece lezzetli hem de taze ve kuru incirin faydalarını içinde barındıran bir süper gıda örneğidir.
- Şiddetli kabızlığın tedavisine yardımcı olabilir.
- Soğuk algınlığı semptomlarını ve boğaz ağrısını hafifletebilir.
- Düzenli tüketildiğinde kanserli hücrelerin gelişimini azaltabilir.
- Kandaki oksijen seviyesini yükselterek yorgunluk hissini hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Yüksek tansiyonu düşürebilir.
- Kan şekeri seviyesini düzenleyebilir.
- Kalsiyum açısından zengin olan pekmez, kemikleri güçlendirerek, büyümeyi teşvik eder ve bozulmayı önleyebilir.
Kan şekeri nedir? Nasıl ölçülür? Yüksekliği ve düşüklüğü neden olur?
İncir pekmezi tatlılar ve hamur işlerinde, yulaf karışımlarında ya da smoothilerde alternatif tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Diğer tatlandırıcılara göre çok daha besleyicidir.
Ayrıca şampuanlara ve saç kremlerine eklenebilir. İçerdiği çinko ve bakır sayesinde saç dökülmesini önleyebilir ve yeni saçların çıkmasını teşvik eder.
İncir yaprağının faydaları
- Kahvaltıda incir yaprağı çayı içmek Tip 1 diyabet hastalarında insülin ihtiyacını azaltabilir.
- Düzenli tüketildiğinde vücutta trigliserit seviyelerini kademeli olarak düşürebilir. Bu da obezite ve kalp hastalığı riskini azaltabilir.
Trigliserid nedir? Neden yükselir? Vücut yağ oranı nasıl düşürülür?
Siğil nedir, neden olur? Nasıl bulaşır? Bandı ve tedavisi
İncir yaprağı çayı nasıl yapılır?
İncir yaprağı çayını taze ya da kuru yapraklarla yapabilirsiniz. Taze yapraklarla:
- 2-3 incir yaprağını ve yarım litre suyu bir tencereye koyun
- 1-2 dakika kadar kaynatın.
- Ardından 5-10 dakika demlenmesini bekleyin.
- Yaprakları süzüp tüketebilirsiniz.
Kuruttuğunuz incir yapraklarıyla:
- Bir tencereye 1 bardak su ve elinizle ufaladığınız incirin kuru yapraklarından 1 tatlı kaşığı kadar koyun.
- 1-2 dakika kaynatıp demlenmeye bırakın.
- Süzdükten sonra dilerseniz bal ya da limon ekleyerek lezzet katabilirsiniz.
İncir yaprağı çayı ne işe yarar?
İncir yaprağı çayı anti-diyabetik özelliktedir, düzenli tüketildiğinde tip1 diyabet hastalarında insülin ihtiyacını azaltabilir. Ayrıca vücutta, obezite ve kalp hastalığı riskini arttıran trigliserit seviyelerini düşürebilir. Bronşit tedavisinde kullanılabilir. Kansere karşı koruyucu özelliği olduğu düşünülmektedir.
İshal nedir? İshale ne iyi gelir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
İncir sirkesinin faydaları
Sirkenin yapım sürecinde alkol, asetik asite dönüştürülür. Pastörize edilmemiş, filtrelenmemiş incir sirkesinde, bazı probiyotik bakteriler ile birlikte incirin içerdiği bileşenler ve enzimler bulunur. Bu sayede de:
- Kan şekerinin yönetimine yardımcı olur.
- Anti-oksidanlar açısından zengindir.
- Bolca vitamin ve mineral içerir.
- Cilt ve saç sağlığını destekler.
- Kilo vermeye yardımcı olabilir.
- Kalp sağlığını destekler.
- Sindirim sistemi için faydalıdır.
İncir sirkesi nasıl kullanılır?
Her gün 1-2 yemek kaşığı sirkeyi bir bardak suyla karıştırın ve için. Sirke tadının ağzınızda çok uzun süre kalmaması için pipet kullanabilirsiniz.
İncir nasıl kurutulur?
Güneşte incir kurutma
- Kurutmak için incirleri seçerken ağaçtan düşmüş, olgun olanları tercih edin.
- İncirleri güzelce yıkadıktan sonra 30 saniye kadar, önceden kaynattığınız tuzlu batırın ve ardından temiz bir havlu üzerine sererek kurumalarını bekleyin.
- İncirleri her birine 5-6 adet sığacak şekilde barbekü şişlerine dizin ve doğrudan güneş alan bir yere asıp birkaç gün kurumalarını bekleyin.
- İncirlerin çok sertleşmemesi için birkaç gün sonra yarı gölge bir yere taşıyın ve yaklaşık bir hafta bekleyin.
- İncirler kuruduktan sonra eğer yassı şekil vermek istiyorsanız ve olmuyorsa tekrar kaynar tuzlu suya batırın ve nazikçe şekil verin.
- Ardından incirleri temiz bir keten bez üzerine yayın ve birkaç saat kadar güneşte tekrar kurutun.
- Küflenmeyi önlemek için, kaldırmadan önce kesinlikle kuru olduklarından emin olun.
Kayısının faydaları nelerdir? Kuru kayısı neye iyi gelir?
İncir fırında nasıl kurutulur?
- İncirleri güzelce yıkayın ve kâğıt havlu ya da temiz bir bez ile nazikçe kurulayın.
- Fırınınızı önceden 60 °C’de ısıtın.
- İncirleri ortadan ikiye bölün ve kesik yüzleri yukarı gelecek şekilde fırın tepsisine dizin.
- Kurutma işlemi 10-12 saat sürebilir. İşlem sırasında fırın kapağını hafif aralık bırakın ve ara ara kontrol ederek incirleri eşit şekilde kurumaları için çevirin.
- Yeterince kuruduktan sonra incirleri soğumaya bırakın.
Kuru incir nasıl saklanır?
Tamamen soğuduğundan emin olduğunuz kuru incirleri hava geçirmez bir kaba veya hava geçirmez plastik poşetlere aktarın. Ancak uzun süre dayanabilmesi için incirlerin tamamen kuru olması gerekir. Serin ve kuru bir yerde veya buzdolabında saklayabilirsiniz.
Ayrıca daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız derin dondurucuya da koyabilirsiniz. Kuru incir derin dondurucuda lezzetini kaybetmeden birkaç yıla kadar dayanabilir.
Kuru incir mi taze incir mi?
Kuru incirin içerdiği su oranı düşüktür, bu nedenle besinler içinde konsantre halde bulunur. İçerdiği kalori, şeker, karbonhidrat, lif, protein aynı miktardaki taze incirin yaklaşık 3 katıdır. Ayrıca taze incire göre vitamin ve mineral bakımından daha zengindir. Ancak yüksek şeker ve kalori oranı nedeniyle dikkatli tüketilmelidir.
Kuru incirin faydaları
- Kuru incirin lif oranı çok yüksektir ve bu sayede kabızlığı önleyebilir.
- Bir fincan kuru incir, önerilen günlük kalsiyum alımının yaklaşık dörtte birini sağlar. Böylece kemik sağlığını destekleyerek kemik kaybına ve osteoporoza karşı koruma sağlayabilir.
- İçerdiği yüksek oranda lif uzun süre tok kalmayı sağlayabilir. Bu sayede yiyecek tüketimini azaltmaya yardımcı olur ve kilo vermeyi destekler. Ancak ölçülü tüketmek gerekir.
- Cilt sağlığını destekleyen ve saçınızı güçlendiren antioksidanlar ve diğer mikro besinlerle yüklüdür.
Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?
- İçerdiği antioksidanlarla beyindeki oksidatif hasarı azaltabilir, Alzheimer hastalığında meydana gelen plak oluşumunu geciktirebilir ve nörodejeneratif hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.
- Şeker oranı çok yüksek olmasına rağmen E vitamini, steroller, kumarinler, tanenler ve antidiyabetik özelliklere sahip diğer biyoaktif bileşikler bakımından zengindir. Bu sayede kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabet komplikasyonlarını hafifletebilir.
Kuru incir zeytinyağı karışımı
Zeytinyağlı kuru incir faydaları
- Cildi gençleştirir: İncirdeki C vitamini, cildi yaşlanmaya karşı koruyan ve elastikiyetini arttıran kolajen üretimini arttırır. Zeytinyağının içerdiği E vitamini ise cildi serbest radikallere karşı korur ve parlaklık kazandırır.
Kolajen nedir? Faydaları nelerdir? Hangi gıdalarda bulunur?
- Kabızlığı önler: Yağa batırılmış incir, lif ve antioksidanlarla doludur ve bu sayede kabızlık için etkili bir tedavidir. Sabah aç karnına yediğinizde son derece hızlı etki eder.
- Kısırlıkta etkili olabilir: Düzenli olarak tüketildiğinde, hem erkeklerde hem de kadınlarda kısırlığın tedavisine yardımcı olabilir. İncirdeki yüksek demir içeriği kadınlarda sağlıklı yumurta, erkeklerde sağlıklı sperm üretimine yardımcı olur.
Zeytinyağı incir kürü nasıl yapılır?
- Bir cam kavanoza ihtiyacınız kadar kuru inciri sıkışık bir şekilde sığdırın.
- Daha sonra zeytinyağı ile kavanozu doldurun.
- Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve yaklaşık kırk gün bir köşede tutun.
- Sürenin sonunda artık incirlerinizi yiyebilirsiniz.
- En iyi sonucu alabilmek için (özellikle kabızlık tedavisinde) incirleri aç karnına yiyin.
Kuru inciri bir gün önceden de zeytinyağına batırıp ertesi sabah yiyebilirsiniz. Ancak besinlerin birbirleriyle iyice kaynaşabilmesi için incirin zeytinyağında daha uzun süre kalması gerekebilir.
İncirin zararları
- Çok lifli bir besindir, fazlası ishale neden olabilir.
- İçerdiği K vitamini Varfarin gibi kan inceltici ilaçların etkisini azaltabilir.
- Huş ağacı polenine alerjisi olanlarda incir alerjisi olma olasılığı da yüksektir.
Günde en fazla kaç incir yenmeli?
İncir lif açısından zengin ve kalorisi düşük bir meyvedir. Ancak yine de çok fazla tüketildiğinde ishale neden olabilir. Günde en fazla 4 adet orta boy taze incir tüketin. Kuru incirin ise kalorisi tazesine göre çok daha yüksektir. Bu nedenle günde 2 taneden fazla kuru incir tüketmeyin.
YORUMUNUZ VAR MI?