Tatlı patatesin faydaları nelerdir? Besin değeri ve diyet tarifleri

Yazan Diyetisyen Gözde Uçak
3 Mart 2021   |    24 Ocak 2023    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Tatlı patates, son derece besleyici, yararlı ve lezzetli bir kök sebzedir. Turuncu, mor ya da beyaz, çok çeşitli tatlı patates türleri tüm dünyada yaygın olarak yetiştirilmektedir. Lif, C vitamini ve A vitamini açısından zengindir ve beta-karoten, klorojenik asit ve antosiyaninler dahil olmak üzere birçok antioksidan için iyi bir kaynaktır. Kan şekeri kontrolünü sağlayabilir, zengin A vitamini içeriği ile göz sağlığını korur ve kabızlığı önler. Tatlı patates fırında pişirilebilir, haşlanabilir, kavrulur veya garnitür olarak tüketilebilir. Ayrıca sandviçlere ve salatalara eklenebilir ya da lezzetli bir kahvaltı alternatifi olabilir. Bu yazımızda tatlı patatesin sağlığa faydaları hakkında detaylı bilgi yanında lezzetli tarifler de bulabilirsiniz.

Tatlı patatesin besin değerleri

Tatlı patatesler harika bir lif, vitamin ve mineral kaynağıdır. Orta boy (yaklaşık 150 g) fırında pişmiş kabuklu tatlı patatesin besin ve kalori değerleri şöyledir:

Tatlı patatesin içerdiği besin ve vitaminler
   Kalori:  112
   Karbonhidrat   26 gr
   Protein   2 gr
   Potasyum   438 mg
   Lif   4 gr
   Şeker    5 gr
   Magnezyum   32 mg
   Kalsiyum   39 mg
   C vitamini   3 mg
    Demir   0.8 mg

Haşlanmış 1 adet tatlı patates kaç kalori?

İçerdiği kalori miktarı patatesin büyüklüğüne göre değişir. 1 orta boy haşlanmış tatlı patates (yaklaşık 150 gr) 115 kaloridir. Büyük boy olursa (yaklaşık 200 gr) 170 kaloridir.

Patates kaç kalori? Besin değeri nedir?

Tatlı patatesin faydaları

  • Pek çok kanser türüne karşı koruyucudur
  • Mide ve bağırsak sağlığını destekler
  • Kabızlığı önler, sindirimi kolaylaştırır
  • Göz sağlığı için çok faydalıdır
  • Şeker hastalığı gelişmesini engeller
  • Beyin fonksiyonlarını güçlendirir
  • İçerdiği vitamin ve antioksidanlar ile bağışıklığı güçlendirir
  • İshal gibi bağırsak sorunlarına karşı korur

Tatlı patates neye iyi gelir

Tatlı patatesin içerdiği lif ve antioksidanlar sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önler. Harika bir beta-karoten kaynağı olarak A vitamini eksikliğini önleyebilir, göz sağlığını korur ve prostat kanserine karşı koruyabilir. Ayrıca glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini düzenler.

Kabızlığı önler ve bağırsakları korur

Tatlı patateste bulunan lif ve antioksidanlar bağırsak sağlığı için son derece faydalıdır. Tatlı patatesin içerdiği çözünür lifler suyu emerek dışkıyı yumuşatır. Çocuk ve yetişkinlerde kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Ayrıca bağırsak astarınının sağlıklı kalmalarını sağlayarak kolon kanserine karşı koruyabilir. Bu da irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve bulaşıcı ishal gibi bağırsak hastalıklarına karşı korunmamızı sağlar. (1)

Bazı kanser türlerine karşı koruyabilir

Yapılan hayvan ve test tüpü araştırmalarında mor tatlı patateslerde bulunan bir grup antioksidan olan antosiyaninlerin, mesane, kolon, mide ve meme kanser hücresi türlerinin büyümesini yavaşlattığı bulunmuştur ama insan çalışmaları yetersizdir. Ayrıca tatlı patatesler, mükemmel bir beta-karoten kaynağıdır. Beta-karoten, vücutta güçlü bir antioksidan görevi gören bir bitki pigmentidir. Ayrıca bir provitamindir ve prostat kanserinden korunmak için gerekli olan bir karotenoiddir. (2)

A vitamini eksikliği önler ve göz sağlığını destekler

A vitamini, göz sağlığı için son derece önemlidir; eksikliği, görme bozukluklarına ve hatta kseroftalmi olarak bilinen özel bir körlüğe yol açabilir. Araştırmalar kornea kuruluğu, kornea ülseri ve konjonktiva gibi diğer göz hastalıklarının da A vitamini eksikliği ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Turuncu tatlı patatesler, beta-karoten bakımından çok zengindir. Beta-karoten, vücudunuzda A vitaminine dönüştürülür. Yaklaşık 200 g’lık tatlı patates, yetişkin bir insanın beta-karoten ve dolayısıyla A vitamini ihtiyacını karşılayabilir. (3)

Patates suyunun faydaları nelerdir? Maskesi nasıl yapılır?

Tatlı patates şekeri yükseltir mi?

Tatlı patatesler yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle kan şekerini yükseltebilirler. Ancak ölçülü tüketildiğinde diyabet dostu, son derece sağlıklı bir besindir. Diyabet hastaları düzenli tüketmek istiyorlarsa orta boy tatlı patatesleri haşlanmış ya da buharda pişmiş şekilde tercih etmeliler.

Diyabetin yönetilmesine yardımcı olabilir

Tatlı patatesin, diğer nişastalı gıdalara kıyasla glisemik indeksi düşüktür. Yani şekeri kan dolaşımına yavaşça salar. Böylece diyabet hastalarında kan şekerinin kontrol altında tutulmasına ve düzenlenmesine yardımcı olabilir. Tatlı patatesteki lifin de diyabet yönetimi için faydalı olduğu düşünülmektedir. Tatlı patateste ki liflerin yaklaşık %77’si çözünmezdir ve çözünmeyen lifler, insülin duyarlılığını teşvik ederek kandaki şeker miktarını düzenlemeye yardımcı olur. (4)

Beyin fonksiyonlarını geliştirebilir

Çalışmalar, mor tatlı patateste bulunan antosiyaninin iltihabı azaltarak ve serbest radikal hasarını önleyerek beyni koruyabileceğini, öğrenme ve hafızayı geliştirebileceğini bulmuştur. Ancak bunun için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Tatlı patates nasıl yenir?

  • Tatlı patatesi çok farklı şekillerde sofranıza ekleyebilirsiniz. Haşlama, kavurma, kızartma, buharda veya tavada pişirmeye uygundur. Ancak doğal lezzetini ortaya çıkarmak için kavurun ve sossuz yiyin.
  • Kabuklu ya da kabuksuz pişirebilir ve yiyebilirsiniz.
  • Hafif tatlı olduğu için hem tatlı hem tuzlu yemeklere uygundur.
  • Beta-karoten yağda çözünen bir besindir. Emilimini arttırmak için tatlı patatese biraz hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı ekleyin.
  • Satın alırken kabuğu hırpalanmamış, sert patatesleri tercih edin.
  • Keserken kararmamaları için paslanmaz çelik bıçak kullanın.

Tatlı patates nasıl haşlanır?

Patatesleri yıkayın ve kabuklarıyla derin bir tencereye koyun. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. Biraz tuz koyun ve suyu kaynatın. Ardından kısık ateşte patatesler istediğiniz yumuşaklığa gelene kadar haşlayın. Ara ara çatal batırarak patatesleri kontrol etmeyi unutmayın.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Tatlı patates diyeti nasıl yapılır?

Tatlı patates diyetlere diyete eklenebilir mi?

Tatlı patates, iyi bir lif, vitamin ve mineral kaynağı olduğu için dengeli ve sağlıklı beslenmek için faydalıdır. Kalori miktarı da nispeten düşüktür. Glisemik indeksi yüksek olan diğer nişastalı yiyeceklerin yerini alabilirler. Herhangi bir besinin tek başına kilo vermekte sihirli bir etkisi yoktur. Tek bir yiyeceğe bağlı kalarak beslenmek yerine diyetin dengeli ve besleyici olması daha önemlidir. Bununla birlikte tatlı patatesleri sağlıklı ve dengeli bir diyete şu şekilde dahil edebilirsiniz:

  • Öğünlerinizde patates veya beyaz pirinç gibi diğer nişastalı ve glisemik indeksi yüksek yiyeceklerin yerine tatlı patates kullanın.
  • Tatlı patatesleri fırınlama, buharda veya ızgara pişirme yöntemleri ile pişirin. Hatta çorbalara veya salatalara ekleyerek farklı şekillerde tüketebilirsiniz.
  • Tatlı patatesi pişirirken çok fazla şeker, tereyağı veya sıvı yağ gibi sağlıksız yağlar eklemekten kaçının.
    Diyet programınızda büyük bir değişiklik yapmadan önce beslenme uzmana danışın.

Tatlı patates nasıl saklanır?

Tatlı patatesi hava akımı olan kuru bir yerde saklayın. Raf ömrü 1-2 haftadır. Eğer pişirmediyseniz buzdolabına koymayın. Soğuk ortam lezzetlerini kaybetmelerine neden olur. Hafif serin ortamlarda daha uzun dayanabilir.

Tatlı patates tarifleri

Tatlı patates kavurması

Malzemeler: 2 orta boy patates, 1 çay kaşığı pul biber ya da acı sevmiyorsanız tatlı toz kırmızı biber, Zeytinyağı, ½ çay kaşığı tuz
Yapılışı: Patatesleri iri dilimler halinde doğrayın. Zeytinyağını tavaya koyun ve hafif kızınca patatesleri atın. Tuz ve pul biberi de ekleyerek istediğiniz yumuşaklığa gelinceye kadar karıştırarak kavurun. Dilerseniz karabiber, köri ya da kekik gibi farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz.

Patatesin faydaları ve zararları nelerdir? Patates nasıl saklanır?

Fırında vejetaryen tatlı patates

Malzemeler: 3 adet büyük boy tatlı patates, 2 adet dolmalık biber, 1 büyük soğan, 3 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, Tuz, taze çekilmiş karabiber, 1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı: Patatesleri yıkayıp soyun ve küp küp doğrayın. Biberleri jülyen, soğanları da piyazlık doğrayın. Sarımsakları soyun ve çok ince kıyın. Fırını 200 derecede önceden ısıtın. Tüm malzemeleri çukur bir kapta güzelce karıştırın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve bütün malzemeleri tepsiye yayın. Tatlı patateslerin dışı çıtır çıtır ve içi yumuşayana kadar yaklaşık 45 dakika boyunca pişirin.

Tatlı patatesin zararları

  • Tatlı patatesler karbonhidrat bakımından yüksektir. Kızartma gibi bazı pişirme yöntemleri glisemik indekslerini yükseltir ve bu da kan şekerinizin yükselmesine neden olabilir. Tip 2 diyabetiniz varsa, nasıl tüketeceğinize dair doktorunuza danışın.
  • Çok nadir de olsa bazı insanlarda alerjiye neden olabilir.
  • Tatlı patatesler potasyum içerir. Yüksek potasyum alımı, beta bloker kullananlar ve böbrek sorunları olan kişiler için uygun olmayabilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla