Tatil sırasında yaptığımız en en büyük hatalardan biri öğün atlamak veya öğünlerin zamanını ayarlayamamak. Bu alışkanlığı en kısa zamanda edinmelisiniz. Ana ve ara öğünler atlanmamalı ve düzene konmalı. Bu durum sizin gün boyu kan şekerinizi stabil tutacaktır. Aniden gelişen yeme ataklarınızı ortadan kaldıracaktır. Ana öğünlerde mutlaka içerisinde protein kaynaklı bir besin tüketmeye çalışın. Akşam yemeklerini ise en hafif öğün olarak tüketin.
Tatil esnasında tükettiğimiz birçok besinle birlikte güneş de vücudumuza ve cildimize zarar veriyor. Bunun için su tüketimini ve antioksidan besin tüketimimizi arttırmalıyız. Günde 2-3 litre su tüketimi sağlanmalı.Tükettiğimiz su vücudumuzdaki metabolik artıkların atımını sağlayarak sağlığımızı korur ve hızlı kilo vermemize yardımcı olur. Havuç, çekirdekli siyah kuru üzüm ve kayısı gibi meyvelerle zarar gören cildimizin toparlanmasını hızlandırabiliriz.
Kaldığımız yerden egzersize devam! Tatilde birçoğumuz sedanter bir yaşam geçirdik. Hareketsizlik metabolizma hızımızı düşürdüğü gibi bizleri halsiz ve isteksiz biri haline getirir. Günde en az 30 dk yürüyüş veya yaptığınız egzersizler tatil sonrası size iyi gelecektir.
Tatilde tükettiğimiz fast foodlar, atıştırmalıklar,abur cuburlar istemediğimiz kiloları almamıza neden oldu,tatil sonrası bu tip tüketimleri sona erdirmeliyiz. Böylece kilo alımına son vermiş oluruz. Tatilde alıştığımız abur cubur tüketimi yerine şimdi daha sağlıklı olan meyve tüketimine geçmeliyiz. Mevsimine uygun tüketeceğiniz meyveler sizlere yeterli vitamin ve mineral sağlamakla birlikte sağlıklı birer ara öğün olacaktır. Yediğimiz basit bir atıştırmalık gofretten aldığımız kalori 208 iken, 1 porsiyon meyveden sadece 48 kalori almış oluruz.
Tükettiğimiz besinler kadar o besinleri nasıl pişirdiğimizde kilo alımımızda etkili. Tatil sonrası beslenme alışkanlıklarımızı düzenlerken doğru pişirme tekniklerini de kullanmalıyız. Haşlama,ızgara, fırın tercih edebileceğiniz en iyi pişirme yöntemidir.
Tatilde yaşanan bir başka problem ise alkol yüketimi. Alkolün 1 gramından 7 kkal alırız, gece boyu tüketilen alkol kilo olarak bize geri döner. Alkol tüketimini bırakmak tatil sonrası kilo vermemizde ve hızlı toparlanmamızda büyük yarar sağlayacaktır.
Posalı besin tüketimi de bu dönemde kilo vermemize katkı sağlayacaktır.Bu besinler su ile şişerek tok kalmamızı sağlar ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Böylece tatilde oluşabilecek kabızlık problemlerinizi de engellemiş olur.Posalı besinler kilo vermeye yardımcı olduğu gibi vücudumuza da bir çok yarar sağlar.Bu toparlanma döneminde bol bol posalı besin tüketmeliyiz.
Tatil sonrası tüm bunlara dikkat ederek hızlı bir şekilde aldığımız kiloları verip sağlıklı bir yaşama geçebiliriz.
Kalkınca: 2 su bardağı elma/ salatalık dilimli ve naneli su
Kahvaltı(08:00-09:00):
Öğle(12:00-13:00):
1 el büyüklüğünde ızgara tavuk/yağsız et veya 4-5 adet ızgara köfte
1 kase cacık veya 1 su bardağı ayran+Yağsız bol salata(bol sirke ve limon)
Ara öğün(15:30-16:00):2 adet bütün ceviz+1 fincan şekersiz kahve
Akşam(19:00-20:00):
Ara öğün(21:30-22:00): 1 kase light yoğurt+1 yemek kaşığı öğütülmemiş keten tohumu
Kahvaltı(08:00-09:00):
Öğle(12:00-13:00):
Ara öğün(15:30-16:00):yarım paket pirinç patlağı+1 fincan yeşil çay/kahve
Akşam(19:00-20:00):
Ara öğün(21:30-22:00): 2 dilim tarçınlı ananas
Kahvaltı(08:00-09:00):
Öğle(12:00-13:00):
Ara öğün(15:30-16:00):3-4 adet diyet bisküvi+1 fincan yeşil çay/kahve
Akşam(19:00-20:00):
Sınırsız ödem atıcı çorba*
Ara öğün(21:30-22:00): 1 fincan melisa çayı
Kışın fazla kilo almamak için nasıl beslenmeli? Diyetisyen önerileri…
Kahvaltı(08:00-09:00):
1 kutu sade probiyotik yoğurt+1 adet kivi+1 yemek kaşığı yulaf kepeği
Öğle(12:00-13:00):
Ara öğün(15:30-16:00): 3 adet bütün ceviz+1 fincan rezene çayı
Akşam(19:00-20:00):1 porsiyon ızgara/fırın balık+ bol salata
Ara öğün(21:30-22:00): 3 kare bitter çikolata+1 fincan yeşil çay
Kahvaltı(08:00-09:00):
Öğle(12:00-13:00):
Ara öğün(15:30-16:00):1 çay bardağı sarı leblebi+1 fincan şekersiz kahve
Akşam(19:00-20:00):
Ara öğün(21:30-22:00): 1 adet nektari
Kahvaltı(10:00-11:00):
Ara öğün(14:00-15:00):
1 ay dilim büyüklüğünde karpuz+2 parmak kalınlığında beyaz peynir
Ara öğün(14:00-15:00)(alternatif):1 kutu müslili probiyotik yoğurt
Akşam(19:00-20:00):
150 g ızgara et veya 200 g balık+ bol salata(bol sirke ve limon)
Ara öğün(21:30-22:00): 2 adet bütün ceviz+1 fincan papatya çayı
Malzemeler
2 adet kabak,1 adet kapya biber, 1/2 orta boy soğan, 1/2 adet havuç 2 yemek kaşığı haşlanmış mercimek, 1/2 adet limon, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Tüm malzemeler yıkanır ve iri parçalar halinde kesilip tencereye konur, üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı konulur. Malzemelerin üstüne gelinceye kadar su eklenir. Pişirilmeye bırakır . Pişen sebzeler mutfak robotundan veya blendırdan geçirilerek çorba kıvamına gelinceye kadar karıştırılır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?