Tat, genel anlamda ağız içerisinde eriyik haldeki stimulusları fark etme ve tanıma anlamına gelmektedir. Tat alma duyuşu ilk olarak tat cisimcikleri tarafından algılanır. Tat cisimcikleri dil, yumuşak damak, epiglot, farenks ve larinkste bulunur. Her bir tat cisimciği 40-50 tat hücresinden oluşur. Ortalama 10 günlük ömürleri olan tat hücreleri, bölünme ile yenilenir.
Tad algılanması çeşitli nedenlere bağlı bozulabilir;
Bakteriyal enfeksiyonlar
Viral enfeksiyonlar
Viral hepatit
Mikotik enfeksiyonlar
Riketsiyal enfeksiyonlar
Mikroflarya enfeksiyonu
Sarkoidoz
Wegener granülomatozis
Multiple sklerozis
Myastenia gravis
Ailevi distonomi tşp 1-2
Bell paralizisi
Meningiom ve diğer tümörler
Hipotiroidi Addison
Panhipopitüitarizm
Cushing
Akromegali
Çinko eksikliği
Bakır eksikliği
B12 vitamin eksikliği
Siroz
Antibiyotikler
Antineoplastikler
Tranklizanlar
Asetil sulfosalisik asit
Aminoasitler
Penisilamin
Adrenal steroidler
Griseofulvin
Kretenizm
Pankreas kistik fibrozisi
Serebrofasial hipoplazi
psödohipoparatroidizm
Sigara
Pipo
Takma protezler
Sıcak gıda ve sıvı alma alışkanlığı
Kimyasal ajanlara sık maruziyet
Gebelik
Mensturasyon
Yetersiz gıda alımı
Retinitis pigmentoza
Anestezi
Postoperatif dönem
Sjögren sendromu
Tat bozukluğunun tedavisi nedene yöneliktir. Fizyolojik nedenlere bağlı (gebelik gibi) tad bozukluğu düşünülüyorsa o fizyolojik dönemin geçmesini beklemek yeterli olacaktır. Eksik maddeye bağlı tat bozukluklarında (çinko ve bakır eksikliği, B 12 hipovitaminozu gibi) o maddenin replasmanı, hormonal yetersizlikte (hipotitoidizm gibi) gerekli tedavi yeterli olacaktır. Enfeksiyöz nedenler varsa mutlaka tedavi edilmeli, sigara içimi gibi çevresel faktörler ile mücadele edilmelidir. Hastadan ilaç kullanım öyküsü alınıyorsa kullanılan ilaçların değiştirilebiliyorsa değiştirilmesi, metabolik ve nörolojik sebeplerin tedavi edilmesi gerekir.
Tat bozuklukları KBB (kulak, burun, boğaz) doktoru tarafından çeşitli testler yapılarak teşhis edilebilir. Yapılan testlerde farklı tatlar için kişinin duyarlılığı ölçülür. Doktor ayrıca tıbbi geçmişinizi inceleyerek tat almanın zayıflamasına neden olabilecek herhangi bir hastalık ve kaza yaşayıp yaşamadığınızı kontrol edecektir. Doğru teşhis için ağız hijyeni, kulak, yemek borusu ve burun için ek testlere başvurulabilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?