Tarçın, oldukça aromatik, lezzetli ve şifalı bir baharattır. Sağlık için kullanımı eski Mısır’a kadar gider. Cinnamon denilen ağaçların iç kabuklarından elde edilen bu şifalı bitki güçlü bir polifenol antioksidan kaynağıdır. Kolestrolü düşürme, kan dolaşımını düzenleme, vücut direncini arttırma, mantar enfeksiyonlarını tedavi etme gibi özellikleri bulunan tarçının ayrıca kilo vermeye de yardımcı olduğuna dair çok sayıda bilimsel araştırma mevcuttur. Kullanım alanı çok geniş bir bitki ve baharat olan tarçın, çay olarak ta tüketilmekte ve pek çok kürü yapılmaktadır.
İçindekiler
Defnegiller familyasından olan tarçın, ağaçsı bir bitkidir. Kökünden uzun şıvgınlar çıkar. Bunların kabukları soyularak kurutulur. Bunlar tarçın tozu oluşturmak için öğütülebilir. Tarçın, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve lif bakımından çok zengindir. Bu sayede kemik gelişiminde önemli bir rol oynar ve kalp hastalıklarına karşı koryucu özelliği vardır.
Potasyum nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları
100 gr tarçın 274 kaloriye sahiptir; ayrıca 4 gr protein, 53 gr. lif, 1 gr. doymuş yağ ve 2 gr şeker içerir. Bunun yanı sıra tarçının içerisinde, Manganez, Kalsiyum, Magnezyum, Çinko, Potasyum, Demir, B6, E, A, C ve K Vitaminleri bulunur.
Güncel bilimsel araştırmalara göre, Tarçın yağı, Candida gibi bazı mantar enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olmaktadır.
Tarçın, tip 2 diyabetli hastalarda glikoz ve lipit seviyelerini düzenler. Bir araştırmada günde 6 gr. tarçın tüketen tip 2 diyabetli 60 kişide, serum glikoz, trigliserit, LDL kolesterol ve kolesterol düzeyinde azalma tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmacılar, tarçının tip 2 diyabetli hastalarda kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceğini öne sürmektedir.
Bazı bilimsel araştırmalar, tarçının Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olabildiğini öne sürmektedir. Tarçın kabuğunda bulunan ve CEppt adı verilen bir ekstrakt, semptomların gelişimini engelleyebilecek özellikler içeriyor. Ekstraktı alan farelerde, amiloid plaklar gibi hastalık belirleyicilerinde bir azalma ve bilişsel davranışta iyileşme yaşandığı gözlemlendi.
Tarçın Çayının faydaları nelerdir? Nasıl yapılır, neye iyi gelir?
Yeni yapılan bir araştırma, tarçının HIV’e karşı korunmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir laboratuarda test edilen 69 özüt içerisinde tarçın kabuğu, tarçın filizi ve meyvesinin, HIV aktivitesini azaltmada etkili olduğu gözlenmiştir. Bu, tarçın içeren yiyeceklerin HIV’i tedavi edebileceği veya önleyebileceği anlamına gelmez, ancak tarçın özleri bir gün tedavinin bir parçası olarak yararlı olabilir. Ayrıca bu bulgular tarçının güçlü virüslere karşı bile koruyucu olduğunu göstermektedir.
Tarçının kalp hastalığı riskini azalttığına dair çok sayıda bilimsel çalışma bulunmaktadır. Tip 2 diyabetli kişilerde, günde 1 gram tarçının kan değerleri üzerinde yararlı etkileri olduğu gösterilmiştir. İyi kolesterol (HDL) sabit kalırken, toplam kolesterol, kötü kolesterol (LDL) ve trigliserit düzeyleri azalmıştır. Tarçın ayrıca yüksek tansiyonu da düşürmektedir.
Tarçının yukarıda sayılan hastalıkların tedavisinde kullanılması dışında sağlıklı yaşamak için de pek çok farklı faydası bulunmaktadır.
Zencefil neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli? Besin değeri ve faydaları
Tarçını mutfağınızda, yemeklerinizde, çayınızda, tatlılarınızda, cildinizde ve doğal oda kokusu olarak kullanabilirsiniz. Kullanacağınız günlük dozu damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Unutulmaması gereken önemli nokta günlük olarak 5-10 gramı geçmemenizdir. Tarçının en sık kullanımı çay olarak tüketmektir. Her su bardağı için yarım tarçın kabuğu şeklinde tüketilebilir. Yemek ve tatlılarda kullanımı ise rende yahut toz olarak kullanımdır.
K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Tarçın yağı özellikle mikrop öldürücü etkisi ile bilinmektedir. Bu yağ, saymakla bitmeyecek şifalı özelliğe sahiptir. Kan şekerini düşürür, romatizmal ağrıları giderir, bağırsakları düzenler, hazmı kolaylaştırır, ağrıları dindirir, mide kramplarını giderir, cinsel gücü arttırır, depresyon tedavisinde etkilidir, kalbi kuvvetlendirir, grip ve soğuk algınlığına iyi gelir.
İştahsızlığa iyi gelir, mide tembelliğine faydalıdır, vücut direncini artırır, sistit tedavisinde kullanılır, kaşıntı ve haşere sokmalarında işe yarar, kan dolaşımını hızlandırır, düzenli sürüldüğünde dudakları dolgunlaştırır. Tarçın yağı, cilde uygulanacaksa masaj yaparak uygulanır. Kullanmak istediğiniz bölgeye 4-5 damla damlatılarak günde 3 defa kullanılır.
Tarçın çayı, kan dolaşımını düzenler, kolestrolü düşürür, adet ağrılarını hafifletir, soğuk algınlığına karşı korur, kilo vermeye yardımcı olur. Ağrı kesici özelliği vardır. Tarçın çayının yapılışı: 2 bardak tarçın çayı için 1 kabuk tarçını demliğe atıp yarım saat kaynatın. Daha sonra kabuk tarçını atmayın. Onunla bir daha çay demleyebilirsiniz. Sıcak veya ılık olarak tüketebilirsiniz.
Tarçın ve süt kürü hem tokluk hissini arttırarak, hem de özellikle göbek ve basen bölgesindeki yağları eritme özelliği ile kilo vermenize yardımcı olur. Yapılışı: Tercihinize göre 1 su bardağı sıcak, ılık ya da soğuk süte yarım çay kaşığı toz tarçın ekleyin ve karıştırın. Bu sütü günde 2 bardak, öğleden sonra ve her gece yatmadan önce içebilirsiniz
Zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal çayı neye iyi gelir?
Yarım litre suya 2 adet kabuk tarçını bir kaç parçaya ayırarak atın ve kaynatın. 2-3 dk sonra ocağı kapatın ve içine 5-6 adet karanfil atın, kapağı kapatıp demlenmeye bırakın. Ilık veya sıcak olarak tüketebilirsiniz. Yemeklerden 1 saat önce tüketirseniz tokluk hissi verir. Ayrıca vücuttaki toksinleri temizleyip yağ yakmanıza yardımcı olur. Yemeklerden sonra tüketildiğinde ise metabolizmayı çalıştırıp kilo alımını dengeleyecektir.
Zayıflamaya yardımcı bir çay da zencefil, zerdeçal, tarçın çayıdır.
Yapılışı: 1 litre kaynayan suyun içine 1’er tatlı kaşığı zerdeçal, zencefil ve tarçın ekleyin. Yaklaşık 15 dk. kadar dinlendirdikten sonra içebilirsiniz. Dilerseniz içine bir miktar bal da eklenebilir. Bu çayı tok ya da aç karnına tüketebilirsiniz. Düzenli olarak günde 2 bardak içtiğinizde zayıflamanıza yardımcı olduğunu göreceksiniz.
Tarçınlı su, kilo vermeye yardımcı olmasının yanında sindirim sistemini düzenler, adet sancılarını hafifletir, kolestrolü düşürür, baş ağrısına iyi gelir, ağız hijyenini sağlayarak dişlerinizi korur, boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. Yapılışı: 5 su bardağı suya 4 adet kök taçın ekleyin ve kaynatın. Bu suyu sabah aç karnına ya da gece yatmadan önce için. Ancak bu kürü en fazal 15 gün uygulayın.
Bu maske ciltte kolajen üretimini artıırır. Sivilce ve siyah noktaları önlemeye yardımcı olur ve cildi sıkılaştırır. Malzemeler: 1 yumurta akı, 1 çay kaşığı toz tarçın veya tarçın yağı
Yumurtanın akını bir tabağa aldıktan sonra tarçını üzerine ilave edin ve karşımı iyice çırpın. Çırpmadan uygularsanız cildiniz tahriş olabilir. Ayrıca gözlerinizin etrafına sürmeyin. Besin alerjisi olan kişilerin bu maskeyi uygulamaması gerekmektedir. Beklenmeyen bir etki gördüğünüzde doktorunuza danışınız.
Magnezyum nedir? Neye iyi gelir? Mg eksikliğinin belirtileri ve tedavisi
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?