Onu mutfaklarımızdan ve kullandığımız tariflerden yakından tanıyoruz. Bir baharat olarak tarçın; toz formunda, kabuk ya da bütün olarak kullanılmaktadır. Bazen, esansiyel yağlarda ve gıda takviyelerinde de kullanılır. Peki, mutfakta pek çok tarifte kullandığımız tarçını ne kadar iyi tanıyoruz? Tarçın ile hazırlanan tarçın çayını biliyor muyuz? Tarçın çayının faydaları nelerdir? Zayıflamaya yardımcı olur mu? Olası yan etkileri nelerdir? Tarçın çayı nasıl hazırlanır? Mutfaklarda popüler bir bileşen olan tarçın ile hazırlanan tarçın çayına dair merak ettiğiniz soruların cevaplarını sizler için derledik…
İçindekiler
Tarçın, Cinnamomum bitki ailesine dahildir; Uzak Doğu, Güney Amerika ve ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok ülkede popüler bir baharattır. Geçmişi , Antik Mısır’a, M.Ö 2000’li yıllara kadar uzanan tarçın, tarih boyunca, boğaz ağrısı ve öksürük şikayetlerinin tedavisinde kullanılmıştır. Seylan ve cassia olmak üzere iki ana türü bulunan tarçın, çok faydalı ve lezzetli bir şifalı bitkidir.
Tarçının; iltihaplanma karşıtı, diyabet karşıtı, mikrop karşıtı ve çok iyi bir antioksidan kaynağı olduğu, bugüne kadar yapılan pek çok çalışma ile kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, öne sürülen bazı faydalarının kanıtlanması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Tarçın neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Ballı tarçın çayının faydaları
Tarçın çayı, çok çeşitli sağlık yararları sunabilen, sevilen bir içecektir. Tarçın çubuklarının suya batırılması ya da toz haline getirilmesi ile hazırlanır. Kilo kaybına yardımcı olmaktan kardiyavasküler hastalık riskini azaltmaya, regl sancılarını hafifletmeden kan şekeri seviyelerini dengelemeye kadar bir dizi sağlık yararından söz edilen tarçın çayının faydalarını merak ediyorsanız, okumaya devam edin!
Yapılan çalışmalarda, tarçın çayının bazı kanıtlanmış sağlık yararları bulunmuştur. Bunlardan bazıları şöyledir:
Birçok antioksidan içeren tarçın çayı, serbest radikallerin vücutta yarattığı oksidatif strese bağlı olarak ortaya çıkan şeker hastalığı, kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıkların ortaya çıkma riskinin azalmasında yardımcıdır. Antioksidan içeriği ile tarçının, kekik ve karanfil gibi diğer değerli baharatları geride bıraktığını bildiren çalışmalar da mevcuttur.
Tarçının içerdiği bileşiklerin, vücuttaki iltihaplanma belirtilerini azaltabileceği düşünülmektedir. Vücuttaki iltihaplanma, kalp hastalıkları da dahil olmak üzere pek çok kronik hastalığa neden olabilir. Bu nedenle, düzenli tarçın çayı tüketimi son derece faydalı olabilir. Tarçın çayının; kan basıncını ve kötü kolesterol seviyelerini düşürebildiğini gösteren bilimsel çalışmalar da mevcuttur.
Kan şekeri seviyelerini düşürdüğü bilinen tarçın çayı, şeker hastalığının önlenmesine yardımcı olabilir. Tarçın ile ilgili yapılan çalışmalar, vücutta insüline benzer bir şekilde hareket ediyor gibi göründüğünü belirtmektedir. Yapılan pek çok çalışma, düzenli olarak tüketilen tarçın çayının, kan şekeri seviyelerini düşürmeye dair kanıtlarını da sunmaktadır.
Güçlü antibakteriyel ve mantar karşıtı özelliklere sahip olan tarçın çayı, düzenli tüketildiğinde ağız kokusu ve diş çürüklerinin önlenmesine de yardımcı olabilir.
Adet dönemi öncesinde başlayan krampların ve adet döneminde ortaya çıkan belirtiler hafifletir. Ayrıca adet sancılarının dinmesine yardımcı olur. Tarçın çayı, adet dönemi başlamadan içilmeye başladığında, ağrı kesici ilaç etkisi göstererek sancıları hafifletir. Yapılan bir çalışmada, tarçın çayı içirilen kadınlarda daha az adet ağrısı bildirilmiştir.
Tarçın çayını evde hazırlamak son derece kolaydır. Gerekli olan malzemeler şöyle:
Tarçın çubuğunu kaynar suyun içerisine atın ve 10 dakika demlenmeye bırakın. İçerisine çay poşetini ekleyin ve 1-2 dakika daha demlendirin. Poşet çayı ve çubuk tarçını çıkarın ve isteğe bağlı olarak bal ile lezzetlendirerek servis edin.
Tarçın çayı ile ilgili bildirilen sağlık yararlarından biri de kilo vermeye katkısıdır. Yapılan pek çok çalışma; düzenli tüketilen tarçın çayını vücutta yağ kaybı ve bel çevresindeki yağlanmanın azalması ile ilişkilendirmektedir.
Şifalı bitkiler nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Faydaları nelerdir?
Düzenli tüketildiğinde, vücutta insülin hormonuna benzer bir şekilde hareket ettiği bilinen tarçın çayı, bu sayede ani gelen açlık krizlerini bastırabilir ve daha uzun süre tokluk hissetmenize yardımcı olabilir. Yapılan bir çalışmada; katılımcılar günlük 10 gram tarçını 3 ay boyunca tüketmiş ve bu sürenin sonunda, vücuttaki yağ kütlesinin %0.7 azaldığı ve kas kütlesinin de %1.1 arttığı gözlenmiştir.
Tarçın ve tarçın çayını, önerilen dozlarda diyetinize dahil edebilirsiniz. Kilo verme odaklı bir beslenme programı uyguluyorsanız, gün içerisinde kan şekeri seviyelerini dengede tutmak ve açlık krizlerini bastırmak için tarçın çayı tercih edebilirsiniz. Tarçın çayı, lezzetli aroması ile tatlı ihtiyacınızın giderilmesine de yardımcı olabilir.
Yukarıda da gördüğünüz gibi, tarçın çayını hazırlamak son derece kolaydır, beslenme programınıza dahil etmek de öyle! Sıcak içebilir ya da sıcak havalarda, ev yapımı buzlu çaya dönüştürebilirsiniz. Doğal olarak kafein içermediği için, günün dilediğiniz saatinde içebilirsiniz. Bununla birlikte, kan şekeri düşürücü etkilerinden yararlanmak istiyorsanız, yemekten sonra tüketmek etkili olabilir. Bununla birlikte, kan şekeri seviyelerini düşürücü bir ilaç kullanıyorsanız, kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Kekik çayı nasıl yapılır? Kekik çayının faydaları ve zararları nelerdir?
Tarçın çayının pek çok faydasından ve kilo vermeye katkılarından bahsettik. Bununla birlikte, büyük miktarlarda tüketmek, vücut için tehlikeli olabilir. Kumarin adlı doğal bileşik içeriği ile tarçın, aşırı tüketildiğinde kanama riskini arttırabilir ya da karaciğer hastalığına neden olabilir. Ayrıca, karaciğer hastalığınız varsa daha kötüye gitmesine neden olabilir. Bu durum, özellikle Cassia türü tarçın için geçerlidir. Seylan türü tarçın, kumarin adı verilen doğal bileşiği 63 kat daha düşük içerdiğinden, risk de daha düşüktür.
Kaynak: Dyt. Ayşe Tuğba ŞENGEL
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?