Bir çok meyvenin içerdiği antioksidan, vitamin, mineral ve lif nedeni ile bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğini biliyoruz. Son günlerde yapılan bazı araştırmalarda yaban mersini, böğürtlen, kızılcık, ahududu, vişne, çilek gibi flavonoid oranı yüksek meyvelerin sadece bağışıklığa değil, cinsel yaşamdan, alzheimera, kalp hastalığından, kansere, zayıflamadan hafızaya kadar vücutta bir çok sistemi onardığını ve koruduğunu görüyoruz.
İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, bu kendileri küçük etkileri büyük meyvelerin vücudu onarma şekillerini anlatıyor:
- Yaban mersini, böğürtlen, kızılcık, ahududu, vişne, çilek gibi küçük meyveler, içerdikleri A, C ve E vitamini hücreleri hasardan korur. Anti oksidan etki gösterir.
- Resveratrol adında bir anti oksidan vücutta iltihaplanmayı azaltır. Son yapılan araştırmalarda taneli ufak meyveler içerdikleri bu resvaratrol nedeni ile sinir hücrelerini yapılanmasını artırıyorlar. Öğrenme yeteneğini ve hafızayı kuvvetlendiriyor. Beyinde biriken toksik proteinlerin temizlenmesine yardım ediyor, Alzheimer hastalığına bağlı beyin plaklarını stabilize ediyor. Hastalığın ilerlemesini engelliyor. Amerikan Chemical Society’da yapılan bir araştırmada 16 hafta boyunca her gün dondurulmuş ya da kuru yaban mersininden 1 porsiyon tüketen Alzheimer hastalarında hafızanın güçlendiği, kelime ve kavramların geliştiği kanıtlandı.
Çilek neye iyi gelir? Suyu nasıl yapılır? Faydaları ve zararları
- Taneli ufak meyvelerin içindeki flavonoidler vücudu kanserden ve kalp hastalıklarından koruyor. Aynı şekilde iltihaplanmayı azaltıyorlar.
- Çilek, yaban mersini, böğürtlen, vişne, kızılcık gibi bu tür meyvelerin az da olsa kilo vermeye yardımcı olduğu düşünülüyor. Çünkü vücutta şeker dengesini düzenleyerek acıkmanın önüne geçiyorlar ve kişiyi tok tutuyorlar.
- Oklahama State Universite’sinde yapılan bir araştırmada her gün düzenli 1 porsiyon çilek yemek kolesterolü düşürüyor ve kalp hastalığından koruyor.
- Her gün 1 porsiyon kızılcık yemek de özellikle Tip 2 Diyabette kan şekerinin ani düşmesinin ve hızlı yükselmesinin önüne geçiyor. Daha dengeli kan şekeri düzenlenmesini sağlıyor.
25.000 erkeğin katılımı ile gerçekleşen Human Nutrition Research Center’da yeni yapılan bir araştırmada da turunçgil ve yaban mersininden daha fazla tüketenlerde bu meyveyi daha az tüketenlere göre sertleşme bozukluğu görülme riski %20’ye yakın daha az görülmüş.
YORUMUNUZ VAR MI?