Su toplamalı güneş yanığı olanlarda kanser riski %80 artıyor!

Kategori: Cilt Sağlığı, Kanser Print

güneş yanığıGüneş yanıkları ile ilgili yapılan son araştırmalar güzellik için neleri riske attığımızı bir kez daha gösterdi. ABD’deki Brown Üniversitesi doktorları tarafından yapılan bir araştırma 15-20 yaş arasında 5 kere su toplamalı güneş yanığı geçirenlerde, en kötü cilt kanseri türü olan melanom riskinin yüzde 80 arttığını ortaya koydu. Tatil sezonu en yoğun günlerini yaşarken, deniz tatiline giden hemen herkes sahillerde uzun saatler güneşlenerek bronzlaşmaya çabalıyor. Fakat güneşin cilde etkileri ile ilgili yapılan son araştırmalar uzun saatler güneşte kalmanın zararlarını bir kez daha hatırlattı.

ABD Rhode Island Eyaleti Providence kentindeki Brown Üniversitesi’nde görev yapan Dr. Wu ve ekibinin yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre güneşte 15-20 yaş arası 5 kere su toplamalı yananlarda melanom riskinin yüzde 80, diğer cilt kanserlerinin ise yüzde 68 arttığı rapor edildi. Araştırmanın 2014’te Amerkan Kanser Araştırma Birliği Dergisi’nde yayınlandığını belirten Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Araştırma 1989-2009 yılları arasında ve 25-42 yaş arası 108 bin 916 Amerikalı kadın ile yapıldı” dedi.

Melanoma karşı, benlerdeki renk, boyut, şekil değişikliği ve kanamalara dikkat!

Prof. Dr. Turhal, “15-20 yaşları arasında 5 kereden fazla su toplayacak kadar güneşte yanan kadınlarda (katılımcıların %10’u) melanom riskinin yüzde 80 arttığı gözlenirken aynı çalışmada ailevi melanom öyküsü, kızıl saç ve bacaklardaki lekeler ise diğer önemli risk faktörleri olarak belirlendi” diye konuştu.

Tedavisi en zor cilt kanseri türü melanom

Melanomun cildin yalnızca güneş gören değil ağız ve burun içi dahil her yerinde oluşabilen bir cilt kanseri olduğunu anlatan Prof. Dr. Turhal, bu kanser türünün hem sıklığının arttığını hem de tedavisi en zor olan tür olduğunu dile getirdi. Melanomun öncelikli tedavisinin cerrahi olarak çıkartılması olduğunu belirten Prof. Dr. Turhal, “Sıçrama (metastaz) yapmış ise sistemik ilaç tedavileri uygun olur. Kemoterapi tedavilerine genel olarak dirençli olan bu kanserde yakın zamanda keşfedilen hedefe yönelik tedaviler başarı oranlarında kayda değer artışlar sağlamıştır” dedi.

Cilt kanserinden korunmak için güneşe dikkat

Cilt kanserinden korunmak için yapılabilecekler konusunda bilgi veren Prof. Dr. Turhal, “Korunmasız güneş maruziyetinden sakınmak, cildi esmerleştirme cihazlarını kullanmamak, şüpheli lekeleri yani büyüklüğü 6 mm’yi aşan, rengi koyulaşan, içinde 3 ve fazla renk değişikliği olan, sınırları belirsiz, büyüyen, kaşınan/kanayan lekeleri cilt doktorlarına danışmak uygun yaklaşımlardır” diye konuştu.

Açık ve kızıl tenli olanlar risk altında

Brown Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın sonuçlarını hatırlatan Prof. Dr. Turhal, cildin su toplayacak kadar yanmasının kanser riskini ciddi oranda artırdığını belirterek, “Açık ve kızıl tenli olanlarda su toplamalı yanma daha sık olmakla birlikte bu, güneşten koruyucu önlemler almadan güneş maruziyeti olan herkesin başına gelebilir” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla