Stres faktörleri sindirim sistemi üzerinde oldukça etkilidir. Sindirim sistemi strese karşı oldukça hassastır ve çeşitli bulgularla ve belirtilerle kendisini ifade etmeye, “bana fazla baskı yapıyorsun” dercesine sizi ikaz etmeye çalışacaktır. En sık görülen belirtiler; midede şişkinlik, dolgunluk, hazımsızlık, geğirme, bulantı, kusma, kabızlık veya ishaldir. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk konuyla ilgili görüşlerini aktarıyor.
İçindekiler
Stres yemek borusu, mide ve barsaklarda farklı yansımalarla kendini gösteren birçok problem oluşturabilir. Öncelikle vücutta doğal bir şekilde ortaya çıkan “savaş veya kaç” tepkisini tetikleyerek sindirim sisteminde değişikliklere neden olabilir. Stresin sindirim sistemi üzerindeki etkilerinden bazıları şunlardır:
Mide ağrısı neden olur? Ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi
Strese bağlı mide-barsak sorunu belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:
Öncelikle yaşadığınız sindirim sistemi belirtilerinin stres kaynaklı olup olmadığına, gerekli muayene ve tetkikleri yaparak bir gastroenteroloji uzmanı karar vermelidir. Yukarıdaki belirtileri yaşasanız bile bir uzmana görünmeden sorunun stres kaynaklı olduğuna karar vermeyin.
Stres, sindirim sistemini birçok şekilde etkileyebilir ve stresle ilişkili gastrointestinal problemler yaygın bir şikayettir. Stres yaygın olarak aşağıdaki hastalıklara neden olabilir ya da bu hastalıkların semptomlarını kötüleştirebilir:
Stres nedir? Stresle nasıl başa çıkılır? Neden olduğu hastalıklar…
Stres tek başına gastrointestinal problemlerin nedeni olmayabilir. Beslenme şekli, kullanılan ilaçlar ve bazı tıbbi durumlarda sorunda rol oynayabilir. Herhangi bir gastrointestinal semptomun doğru teşhisi ve tedavisi için mutlaka bir sağlık uzmanına danışın.
Öncelikle sindirim sistemi şikayeti yaşıyorsanız mutlaka bir gastroenteroloji uzmanı tarafından değerlendirilmeniz gerekir. Tedavi tanıya göre belirlenecektir. Eğer şikayetleriniz stres kaynaklıysa öncelikle doktorunuz beslenme önerilerinde bulunabilir ve destekleyici olarak ilaç reçete edebilir. Yapabileceğiniz oranda stresten uzak kalmak ya da bir psikiyatri uzmanından destek almak tedavinizin başarısını arttıracaktır.
Stresten uzak kalmak şüphesiz önemli. Ancak bunu başaramadığınız durumlarda da en azından aşağıdaki beslenme önerilerini dikkate almaya çalışın:
Mide ağrısı neden olur? Ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi
Derin nefes alma, meditasyon, yoga veya sakinleşmenize yardımcı olan diğer gevşeme tekniklerini uygulayın. Düzenli egzersiz yapın ve sağlıklı beslenin. Özellikle mideyi tahriş eden yiyeceklerden kaçının. Her gece yeterince uyumak da stres düzeyinizi azaltabilir. Reçetesiz satılan antasitler veya ağrı kesiciler de kullanabilirsiniz ancak öncesinde doktorunuza danışın.
Evet. Stres, anksiyete, depresyon ve diğer psikolojik faktörler, sindirim sistemi ve bağırsak hareketlerinde rol oynayan kasların normal işleyişini etkileyerek kabızlığa neden olabilir. Örneğin, stres ve anksiyete vücudun kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarını salmasına neden olarak sindirim sürecini yavaşlatabilir. Depresyon da bağırsak hareketlerinin hızını ve bağırsaklardaki dışkı hareketini yavaşlatarak kabızlığa neden olabilir.
Stres, sindirim sistemindeki kasların kasılmasına neden olarak artan bağırsak hareketleri ve sulu dışkıya neden olabilir. İshalle birlikte karın kampları, stres kaynaklı bulantı ve kusma ve yorgunluk da semptomlara eşlik edebilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?