Stres, hayatımızın pek çok döneminde başa çıkmak zorunda kaldığımız yıpratıcı sorunlardan biridir. Bir hastalık değildir ama bir hastalık kadar zararlı olabilir ya da pek çok hastalığın gelişmesine zemin hazırlayabilir. Ancak, her zaman kötü ve zararlı değildir. Kronik hale gelmeyen ve kontrolden çıkmayan stres çevrenizdeki şeylerden daha fazla haberdar olmanızı ve daha rahat odaklanmanızı sağlayabilir. Bazı durumlarda size enerji verebilir ve daha başarılı olmanıza yardımcı olabilir. Ancak yaşadığınız stresin sonucunda hayatınızın kontrolünü kaybederseniz işiniz, aile hayatınız, sağlığınız ya da çevrenizle ilişkileriniz ciddi şekilde zarar görebilir. Stres bu açılardan ihmal edilmemesi ve yönetilmesi gereken bir problemdir.
İçindekiler
Stres, kişinin algıladığı her hangi bir tehdit ile fiziksel ve duygusal olarak başa çıkamaması nedeniyle oluşan ve günlük hayatını genellikle olumsuz etkileyen gerilimli bir süreçtir. Tehdit altında olduğunuzu hissettiğinizde sinir sisteminiz vücudunuzu uyandıran bir stres hormonu salgılar ve bunun sonucunda kan basıncınız yükselir, kalbiniz hızlanır, kaslarınız sıkılır ve duyularınız keskinleşir.
Bu şekilde fiziksel gücünüz ve dayanıklılığınız artar ve karşınızdaki soruna odaklanabilir ve daha hızlı tepki verebilirsiniz. Böylece kendiniz tehlikelerden koruyabilirsiniz. Bu olumlu bir şeydir. Fakat eğer trafik sıkışıklığı ya da faturalar gibi gündelik konulara da sanki bedeniniz ölüm tehdidi altındaymış gibi tepki veriyorsanız akut ya da kronik stres problemi yaşıyorsunuz demektir.
Taşikardi nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
İşte bu ciddi bir sorundur ve güvensizlik, öfke ve depresyon gibi olumsuz duygulara yol açar. Bunun sonucunda ise çok ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
Zeigarnik etkisi nedir? Öğrenme ve üretkenliği nasıl arttırır?
Dopamin nedir? Ne işe yarar? Eksikliği ne tür sorunlar yaratır?
Stres ile baş etmenin yolları! En etkili öneriler ve uyarılar
En yaygın görülen tür olan akut stres, sınav, önemli bir belgenin kaybolması, trafik kazası ya da konser stresi gibi güncel olarak yaşanan olayların ve baskıların sebep olduğu strestir. Küçük dozlarda yaşandığında heyecan verici ve başarıyı destekleyici oluyorken, miktarı arttığında insanı tüketen ve zarar veren bir hale bürünebilir. Kısa sürelidir.
Bazı insanlar akut stres durumunu sürekli yaşarlar. Bu kişiler sürekli stresli ve telaşlıdırlar. İşlerini yetiştiremezler ama çok fazla sorumluluk yüklenerek kendilerini daha da baskı içine sokarlar. çok fazla terslik yaşarlar. Öfkeli, endişeli, kaba ve ters olmaya meyillidirler. Ve bu yüzden de diğer insanlarla ilişkileri sürekli kötüleşir. Kalp hastalıklarına meyillidirler.
Kronik stres aile sorunları, yoksulluk, etnik sorunlar ya da iş hayatındaki mutsuzluklar gibi çözülemeyen ya da çözümü zor kalıcı sorunlar sebebiyle ortaya çıkan stres türüdür. Son derece yıpratıcıdır ve kişiye eziyet veren bir süreç yaşatır. Bazı kronik stresler, çocukluk döneminde yaşanan bir travma ya da zihinden atılamayan ve kişiliği derinden etkileyen bazı deneyimlerden kaynaklanabilir.
Bunun sonucunda kişinin dünya görüşü olumsuz etkilenir ve sürekli bir tehdit algısı yaşar. Bu durum çok büyük bir stres yaratır. Tedavisinde mutlaka profesyonel yardım almak gerekebilir. Kronik stresin en tehlikeli tarafı kişilerin bu duruma alışmasıdır. Bunun sonucunda bu problem göz ardı edilir ve eğer tedavi edilmezse kişilerde intihar, kalp krizi, felç hatta bazen kanser gibi ciddi sorunlara sebep olabilir.
Stresinizin tedavisi, stres kaynağınıza ve yaşadığınız belirtilerin şiddetine bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir. Tedavi basit rahatlama seanslarından hastaneye yatarak tedaviye kadar uzanabilir. Bir doktor tarafından stres sebebinizin doğru bir tanımlaması yapıldıktan ve belirtilerinizin tıbbi nedenleri ortadan kaldırıldıktan sonra aşağıda önerilen yöntemlerden yararlanarak stres tedavisine başlayabilirsiniz:
Bazen stresle başa çıkmak imkansız görünebilir. Faturalar, yoğun çalışma saatleri, iş ve aile sorumlulukları hep devam eder. Ama hayatınız aslında düşündüğünüzden daha fazla kontrolünüz altındadır. Aslında basit gerçek şudur; hayatınızı kontrol altında tuttuğunuz oranda stresi yönetebilirsiniz.
Stres yönetimi her şeyi kapsar; yaşam tarzınız, düşünceleriniz, duygularınız ve problemlerle başa çıkma şekliniz. Yaşamınız ne kadar stresli olursa olsun, baskıyı hafifletmek ve kontrolü yeniden kazanmak için atabileceğiniz adımlar her zaman vardır.
Stresinize ne sebep oldu? (Emin değilseniz, bir tahmin yürütün)
Hem fiziksel hem de duygusal olarak nasıl hissettiniz?
Karşılığında nasıl davrandınız? Kendinizi daha iyi hissetmek için ne yaptınız?
Stres, sinir sisteminizden gelen otomatik bir yanıt olsa da, bazı stres faktörleri önceden tahmin edilebilir. İşe gidip gelme, patronunuzla bir toplantı ya da aile toplantıları gibi. Böyle öngörülebilir stres faktörlerinde, durumu ya da bu duruma olan tepkinizi değiştirebilirsiniz. Herhangi bir senaryoda hangi seçeneği seçeceğinize karar verirken, 4 emri düşünmek yararlı olacaktır: önle, değiştir, uyarla veya kabul et.
Probiyotik nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?
Gereksiz stresi ÖNLEyin: Ele alınması gereken stresli bir durumu önlemek sağlıklı değildir, ancak yaşamınızda ortadan kaldırabileceğiniz çok stres faktörü vardır. Öncelikle “Hayır” demeyi öğrenin. Sınırlarınızı bilin ve kişisel veya profesyonel yaşamınızda, üstesinden gelebileceğinizden daha fazlasını yüklenmeyin.
Sizi strese sokan insanlardan kaçının, Çevrenizde sizi endişelendiren şeyleri kontrol altına alın, Yapılacaklar listenizi ya mantıklı bir hale getirin ya da tamamen ortadan kaldırın.
Durumu DEĞİŞTİRin: Stresli bir durumu önleyemiyorsanız onu değiştirmeye çalışın. Bunu günlük yaşamınızda iletişim kurma yöntemlerinizi ve çalışma şeklinizi değiştirerek başarabilirsiniz.
Strese UYUM SAĞLAyın: Stres faktörlerini değiştiremiyorsanız, kendinizi değiştirin. Stresli durumlara uyum sağlayabilir ve beklentilerinizi ve tutumunuzu değiştirerek hayatınızın kontrolünü tekrar kazanabilirsiniz.
Değiştiremeyeceğiniz şeyleri KABUL EDİN: Bazı stres kaynakları kaçınılmazdır. Sevilen birinin ölümü, ciddi bir hastalık veya ulusal bir problem gibi stres unsurlarını önleyemez veya değiştiremezsiniz. Bu gibi durumlarda, stresle baş etmenin en iyi yolu, durumu olduğu gibi kabul etmektir. Kabul etmek zor olabilir, ancak uzun vadede, değiştiremeyeceğiniz bir duruma karşı korkmaktan daha kolaydır.
Stres testi, fiziksel stres esnasında kalbin nasıl çalıştığına dair bilgi verir. Stres testi sırasında kalbin nasıl çalıştığını görmek için bir egzersiz yapılır. Bu egzersiz genel olarak yürüyüş bandında yürümek ve sabit bisiklette pedal çevirmek olur. Test hareket sırasında yapılır. Doktorlar, genellikle koroner kalp hastalıklarının (KKH) teşhisine yardımcı olmak amacıyla stres testi uygular. Ayrıca koroner arter hastalığı (CHD) için de aynı test uygulanabilir. CHD, koroner arterlerde plak olarak adlandırılan maddenin oluşturduğu bir hastalıktır. Bu arterlerin görevi, kalbe giden oksijen için zengin kan tedarik etmektir.
Hastalıktaki plak, arterleri daraltır ve kalp kasına giden kan akışını azaltır. Plak birikimi, arterlerde kan pıhtısı oluşum riskini arttırır. Bu da göğüs ağrısına ve hatta kalp krizine yol açabilir. Kalp istirahat halindeyken bu hastalıkların belirtileri bulunamayabilir. Ancak kalp egzersiz halindeyken KKH ve CHD hastalıkları teşhis edilebilir.
– Kalp hızı veya tansiyonda anormal değişiklikler,
– Düşük nefes egzersizlerinde nefes darlığı veya göğüs ağrısı belirtileri,
– Kalp ritminde anormal değişim gözlemlenir.
Hamilelikte yaşanan stres bebeğe zarar veriyor! Peki ne yapmalı?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?