“Gelişen spor endüstrisi ile sporun ticari önemi de her geçen gün artıyor. Spora ve sporcuya yapılan yatırımlar, reklam ve sportif başarıların maddi getirileri büyük oranda kulüplerinin en önemli gelir kaynağı haline geliyor. Bu yüzden sporcular üzerinde oluşan baskı da her geçen gün artıyor.
Her müsabakada hem kulüp hem de seyirciler sporculardan daha fazlasını istemekle beraber seyir zevkine ek olarak kendilerine yapılan yatırımlara destek olabilecek fiziksel başarılar bekliyor. Bu yüzden her geçen gün yeni antrenman programları uygulanırken; sporculardan daha fazla atletik performans beklenmektedir.
Sporcuların korkulu rüyası olan sakatlıkların yapılacak bazı genetik testlerle önlenebileceğini belirten Doç. Dr. Korkut Ulucan, şunları söyledi: “Ağır antrenman koşulları, yetersiz beslenme ve yeteri kadar dinlenememe sonucunda kimi sporcularda sakatlıklar çok sık gözükmektedir. Darbeye bağlı olmayan ve artık kronik hale gelmiş sakatlıkların başında da tendonopatiler gelmektedir. Tendon yapısındaki sorunlardan dolayı kimi sporcular ağır antrenmanlardan daha sık etkilenmektedir.
Genetik yapılarına uygun düzenlenmeyen bu antrenmanlar ise sporcularda kronik sakatlıklara neden olmaktadır. Yapılacak şey ise bu tip genetik problemi olan sporculara uygun antrenman programları geliştirmektir. Spor hayatı botunca sadece bir kez yapılacak olan bu genetik analizler ile sporcular belki de sporcu hayatlarına mal olan bu sakatlıklardan korunabileceklerdir. Kollajen sentezi yapan COL1A1 ve COL5A1 genlerinin analizi bu bakımdan büyük önem taşımaktadır.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?