Spirulina neye iyi gelir? Nasıl tüketilir? Faydaları ve yan etkileri

Yazan Diyetisyen Gözde Uçak
27 Eylül 2020   |    16 Ağustos 2024    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Spirulina, besin takviyesi olarak kullanılan mavi-yeşil bir alg türüdür. Yüksek oranda protein, doğal demir, B vitamini, ve beta karoten dahil birçok vitamin ve mineral içerir. Antioksidanlar, esansiyel amino asitler, klorofil ve phycocyanobilin (fikosiyanin) içeren spirulina, vegan diyetlerinde yaygın olarak yer alır. Bilimsel çalışmalar spirulinanın pek çok hastalığa iyi geldiğini, antikanser, antiviral ve antialerjik etkilere sahip olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, spirulina takviyesinin sizin için uygun olup olmadığını ve diğer ilaçla risk yaratıp yaratmadığı konusunda mutlaka doktorunuza danışınız.

Spirulina nedir?

Spirulina (Artospira), hem tatlı hem tuzlu suda yetişebilen bir deniz yosunu türüdür. Mavi-yeşil algler olarak adlandırılan tek hücreli mikroorganizmalar (siyanobakteri) ailesindendir. Yoğun mavi-yeşil bir renge ve yumuşak bir tada sahiptir. Hücreleri sert, lifli duvarlara sahip değildir ve kolayca sindirilebilir. Klorofil bakımından zengindir ve enerjisini bitki gibi güneşten alır. Bazı bilimsel çalışmalar Spirulinanın başta koronavirüs olamak üzere influenza ve viral enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğunu göstermektedir.

Omega 3 nedir, ne işe yarar? Faydaları nelerdir, hangi gıdalarda bulunur?

Dünyadaki en eski canlılardan biri olan Spirulina, eski çağlarda Orta Amerika’daki Aztekler tarafından kullanılmıştır. NASA’nın astronotların kullanımı için uzayda yetiştirilebileceği önerisinden sonra çok popüler hale gelmiştir. Spirulinanın yetiştirilmesi kolaydır, ancak sadece yüksek pH değerine sahip alkali göllerde ve kontrollü koşullar altında büyük dış mekan havuzlarında gelişir. (1)

Spirulinanın besin değeri

Spirulinanda bulunan vitaminler

Bir çorba kaşığı (7 gram) kurutulmuş spirulina tozu;

Ayrıca az miktarda B6 (pridoksin), B9 (folik asit), D, A vitamini ve krom, selenyum, çinko gibi vücudunuzun ihtiyacı olan hemen her besini içermektedir.

B Vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

  • Spirulinadaki proteinin kalitesi mükemmel olarak kabul edilir. %50-61 arasında net protein kullanım oranına sahiptir.
  • Spirulinanın içerdiği demir, et tüketenler için dahi yüksek oranda emilebilen bir formuna sahiptir.
  • Spirulinadaki kalsiyum miktarı, sütteki kalsiyumun 26 katından fazladır.
  • Spirulina antienflamatuar özellikleri bulunan Gama Linolenik Asit (GLA) içerir. GLA’nın bir besin kaynağında bulunması zordur ve vücut tarafından üretilmesi gerekir. Spirulina, doğal GLA içeriğine sahip az sayıdaki gıdalardan biridir.
  • İçerdiği B12 vitamini vücutta iyi absorbe edilemediğinden spirulina, iyi bir B12 vitamini kaynağı olarak değerlendirilemez.

Spirulinanın faydaları

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonları önler
  • Antioksidan özellikleri ile kanser, diyabet ve kronik hastalıklara karşı korur
  • Kolesterol düşürücü etkisi ile kalp ve damar sağlını destekler
  • Kan basıncını düşürür, hipertansiyon hastaları için faydalıdır
  • İltihap azaltıcı etkisi ile artrit ve romatizmaya iyi gelir
  • Karaciğer sağlığını destekler, toksinlerin atılmasına yardımcı olur
  • Kan şekerini dengeler ve diyabete iyi gelir
  • Sindirim sistemini destekler
  • Kansızlığa karşı çok faydalıdır

Spirulina neye iyi gelir?

Güçlü bir antioksidan ve antienflamatuardır

Başlıca aktif bileşeni phycocyanin (fikosiyanin) ile oksidatif hasara karşı güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Fikosiyanin spirulinaya mavi-yeşil rengini de veren maddedir. Bu madde, serbest radikallerle savaşır, antioksidan ve anti-enflamatuar etkiler yaratabilir. (2)

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Kan basıncı seviyelerini düşürebilir

Yüksek bir spirulina dozu, kalp krizi, felç ve kronik böbrek hastalığı gibi birçok hastalığın ana risk faktörü olan yüksek kan basıncını düşürebilir. Çalışmalar, normal kan basıncı seviyelerini düşürmede etkili olan günlük dozun 4,5 gr. olduğunu gösteriyor. (3)

Kötü LDL ve trigliserid düzeylerini düşürebilir

Çalışmalar spirulinanın trigliseritleri ve “kötü” LDL kolesterolü düşürüp aynı zamanda “iyi” HDL kolesterolü yükseltebileceğini göstermektedir. Ayrıca vücuttaki yağ yapılarının oksitlenerek hasara neden olmasını önleyebilir. Kolesterol düşürücü, antienflamatuar ve antioksidan etkileri nedeniyle kalp hastalıklarını önler. (4)

Alerjik rinit belirtilerini azaltır

Spirulina, alerjik rinit belirtilerinin popüler bir alternatif tedavi yöntemidir. Günlük alınan 2 gr. spirulinanın alerjik rinitli kişilerde burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı ve kaşıntı gibi semptomlarını önemli ölçüde azalttığı gözlenmiştir. Spirulinanın antialerjik etkisi, vücudun besin eksiğini tamamlayarak bağışıklık sistemini güçlendirmesine bağlanabilir. (5)

Kansere karşı koruyucudur

Çalışmalar, özellikle OSMF (Oral Submukoz Fibrozis) adı verilen ağızdaki bir tür kanser öncesi lezyona karşı spirulinanın bir miktar etkili olduğunu göstermektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, kanser oluşumunu engelleyebileceğini ve tümör boyutunu küçültebileceğini göstermektedir.

Kan şekerini dengelemeye yardım edebilir

Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur ve diyabete iyi geldiğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur. Hayvanlarla yapılan çalışmalarda düşük kan şekeri, daha yüksek insülin seviyeleri ve gelişmiş karaciğer enzimi belirteçleri gözlemiştir. Tip 1 diyabet hastalarında da spirulinanın antioksidan etkisinden faydalanılabilir.

Spirulina koronavirüsten korur mu? Covid-19 tedavisinde faydaları

Zayıflamaya yardımcı olur

Spirulina, yüksek besleyici ve düşük kalorili bir gıdadır. Metabolizmayı hızlandırarak yakılan kalori miktarını artırır. Zayıflama diyetinize spirulina eklemek, beslenme kaybı yaşamadan ihtiyacınız dışı kalori almanızı önleyebilir. (6)

Kas gücünü ve dayanıklılığı artırabilir

Spirulinanın antioksidan özellikleri, egzersizin neden olduğu oksidatif hasarı ve kas yorgunluğunu en aza indirmeye yardımcı olabilir. Çalışmalar, dayanıklılığı artırarak yorulma sürelerini önemli ölçüde uzattığını gösteriyor.

Bağırsak sağlığına iyi gelir

Bazı çalışmalar spirulinanın, yaşlanma sürecinde bağırsağınızdaki sağlıklı bakterileri korumaya yardım edebileceğini gösteriyor. Spirulina fazla lif içermediği için diyetinize yüksek lifli gıdalarla birlikte dahil etmeniz önemlidir.

Anemi tedavisinde kullanılabilir

Bir araştırma spirulina takviyelerinin kırmızı kan hücrelerinin hemoglobin içeriğini arttırdığını ve bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebildiğini gösteriyor.

Mental sağlığı destekleyebilir

Spirulinanın bir triptofan kaynağı olduğunu düşünen araştırmacılar, duygudurum bozukluklarının tedavisinde spirulinanın potansiyel bir role sahip olduğunu savunur. Triptofan, serotonin üretimini destekleyen bir amino asittir.

Magnezyum nedir? Neye iyi gelir? Mg eksikliğinin belirtileri ve tedavisi

Spirulina nasıl kullanılır?

Toz halindeki spirulinayı bir kaşık yardımıyla doğrudan tüketebileceğiniz gibi bazen smoothie türü içeceklere ekleyebilir, hazırladığınız salata, çorba, meyve ve sebze sularına karıştırılabilirsiniz. Spirulinanın tablet formunu suyla yutabilirsiniz. Özellikle kilo vermek için kullanıyorsanız her öğünden yaklaşık yirmi dakika önce, kilo almak için ise her öğün sonrası tüketebilirsiniz. Spirulina için henüz doz önerecek kadar bilimsel veri bulunmuyor. Ancak spirulina dozu yaşınız, cinsiyetiniz ve sağlık durumunuza göre değişebilir.

Spirulina türleri ve markaları

Spirulina piyasada genellikle toz, kapsül ve tablet halinde satışa sunulur.

Popüler spirulina markaları

Hawaiian Spirulina Pacifica, Solgar, Naturiga, Gano C’Real, Egert en sık tüketilen spirulina markalarıdır.

Ganoc real spirulina nasıl hazırlanır?

Gano C’Real Spirulina, Gano Excel firması tarafından doğal Ganoderma Lucidum mantarı, doğada bulunan spirulina mikro algleri, yulaf, sütsüz krema ve şekerin birleşimiyle hazırlanmış bir gıda takviyesidir. Yetişkinlerin ve 14 yaş üzeri çocukların kullanımına uygundur. Vücudun desteklenmesi için; sabahları bir kase yoğurt veya bir bardak süte karıştırılarak tüketilebilir. İsteğe göre besin değerini arttırmak ve tokluk hissini yükseltmek için içerisine yaş, kuru meyve veya sebzeler eklenebilir.

Spirulina yan etkileri ve zararları

  • 2014’te yapılan bir inceleme, çoğu insan tarafından iyi tolere edildiği için spirulinanın herhangi bir önemli yan etkisi bulunmadığını göstermiştir.
  • Spirulina kullanımı bazı durumlarda baş ağrısı, alerjik reaksiyonlar, kas ağrısı, terleme ve uykusuzluğa neden olabilir.
  • Piyasadaki ürünlerin çoğu laboratuvarda üretiliyor olsa da doğal ortamda yetişen spirulinanın, karaciğer hasarına neden olduğu bilinen mikrosistinlerden veya çevre kirliliğinden etkilenmesi, ağır metaller gibi sudaki toksinleri emmesi olasıdır.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Nasıl demlenir, neye iyi gelir?

Kimler Spirulina kullanmamalı?

  • Deniz ürünleri, deniz yosunu ve diğer deniz bitkilerine alerjisi olanlar
  • Tiroid hastaları,
  • Otoimmün bir rahatsızlığı olanlar,
  • Gut hastaları
  • Böbrek taşı olanlar,
  • Fenilketonüri (PKU) hastaları,
  • Herhangi bir pıhtılaşma önleyici ilaç kullananlar,
  • Hamileler veya emzirenler için spirulina uygun olmayabilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

8 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Sevil
Sevil
1 yıl önce

Haşimato -hipotroidi olan biri siprulina kullanabilir mi?

Aysegul Samur
Aysegul Samur
1 yıl önce

Bende bir hevesle aldım ancak ne zaman içsem bağırsaklarım bozuluyor. Neden ? Buzdolabında ve hava almıyacak şekile saklıyorum.skt yeni.

Ebru
Ebru
2 yıl önce

Atomy spirulina da çok iyi tavsiye ederim.

Rose
Rose
2 yıl önce

Bazlari diyorlar hamile kalmayide yardım eder

Gulnarə
Gulnarə
3 yıl önce

Salam.Necə almaq olar? Qiyməti neçiyədir?

Hakan Dündar
Hakan Dündar
3 yıl önce

Algolina Spirulina yı da tavsiye ederim kullanıyorum gayet memnunum kendileri üretiyor İzmirde

Selçuk Korkmaz
Selçuk Korkmaz
3 yıl önce
Cevaben  Hakan Dündar

Günde kaç tane içmek gerekiyor

esat ertekin
3 yıl önce

dürüst ve kaliteli ayrıntı içeriyor. objektif olduğu intibaı yüksek.

Araç çubuğuna atla