Kadınlarda idrar kaçırma yaygın görülen bir durumdur. Her 100 kadından 35’i yaşam kalitesini etkileyecek düzeyde idrar kaçırma sorunuyla karşılaşır. Bazılarında kaçırma dönemsel olabilirken, bazılarında kalıcı bozukluk şeklinde kendini gösterir. Bu bozukluk, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, depresyon, şeker hastalığı, astım-bronşit gibi kronik hastalıklardan bile daha sık görülmesine rağmen, sorunun çözülmesi konusunda kadınlar bir üroloji uzmanına başvurmaktan genellikle kaçınır.
İdrar kaçırma sorunu tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine yol açabilir!
Fazla kilolu ya da obez olmak, kronik kabızlığa yol açan beslenme biçimi, az su içmek, fazla tuz kullanmak, düzenli egzersiz yapmamak, kronik sigara kullanmak idrar kaçırma bozukluğuna yol açabilir veya şiddetini artırabilir. Bu faktörlerin düzeltilmesi idrar kontrolüne katkıda bulunur. İdrar kaçırma bozukluklarında doğru yaşam alışkanlıkları sorunun çözülmesinde ya da en azında hafifletilmesinde yardımcı olabilir.
Kilolu hastalarda kilo vermenin teşvik edilmesi, düzenli fiziksel aktivite ya da egzersiz, sigarayı bırakma, idrar kaçırmaya yol açan bazı ilaçların değiştirilmesi, sıvı alımının miktarı, sıvı türü ve zamanlamasının düzenlenmesi, kahve-çay-kola tüketiminin sınırlandırılması, kabızlığın giderilmesi, lifli beslenme, idrar tutmaya yardımcı olabilecek bazı pozisyonların öğrenilmesi, işeme eğitimi gibi uygulamalar bazı hastalarda sorunu tamamen ortadan kaldırabilir ya da hafifletebilir.
Kadınlarda idrar kaçırma bozuklukları bir ürolog tarafından değerlendirildiğinde, basit bazı tedbirlerle, hayat biçimi değişiklikleriyle sınırlanabilir ya da düzeltilebilir. Bazı tip idrar kaçırma bozuklukları ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Mesaneye botoks uygulamasıyla ilaçlara yanıt vermeyen kaçırma bozuklukları giderilebilir. Özellikle öksürme-aksırma-gülme gibi durumlarla ortaya çıkan idrar kaçırma bozukluklarında, günübirlik yatışla yapılan cerrahi yöntemlerle sorun tamamen ortadan kaldırılabilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?