OECD Sağlık Verileri: Türkiye’deki hemşirelerin %76’sı yurt dışında çalışmak istiyor
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Sağlık Verileri 2022’ye göre, Türkiye 100 bin nüfusa düşen toplam hemşire sayısında 43 ülke...
DevamıHmş. Aslı Bursalı Hemşireler ve Ebeler grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 6 ay önce
Hemşireler Ev Hemodiyalizi için toplandı
Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireleri Derneği’nin Ayvalık Cunda Adası’nda düzenlediği “Nefroloji ve Diyaliz Hemşireliği Eğitim Toplantısı”nda evde hemodiyaliz ve periton diyalizi konuşuldu. Nefroloji dünyasının en önemli isimlerinin bir araya geldiği toplantıya konuşmacı olarak katılan Nefroloji uzmanları, böbrek nakline en yakın tedavi türü olarak ev hemodiyalizini önerdi. Türkiye genelinde 200’den fazla hemşirenin katıldığı ve evde tedavi konusunun işlendiği toplantıda periton diyalizi ve ev hemodiyalizi entegrasyonu ve önemi tartışıldı. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “Böbrek yetmezliğinde en ideal tedavi şekli böbrek naklidir. Bu mümkün değil ise, diyalize başlayacak olan hastalar için ilk seçenek periton diyalizi olmalıdır” dedi.
Toplantıda söz alan Prof. Dr. Semra Bozfakioğlu, “Periton diyalizi uygulayan hastaların kendi böbrek fonksiyonlarının tamamen kaybolması ya da periton zarı geçirgenliğinin bozulması nedeniyle hemodiyalize geçmeleri gerekir. Evde hemodiyaliz bu hastalar için en ideal tedavi metodu olacaktır” dedi.
“Evde Hemodiyaliz, böbrek nakline eşit yaşam süresi sağlıyor
Toplantının konuşmacılarından Ege Üniversitesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ercan Ok, “Yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, evde gece yapılan sekiz saat hemodiyaliz, kadavradan yapılan böbrek nakline eşit yaşam süresi sağlıyor. Ev Hemodiyalizi tedavisi gören hastaların klinikte diyalize giren hastalara göre, kalp fonksiyonlarında belirgin bir iyileşme sağlanmakta, depresyon bulguları kaybolmakta, inatçı kaşıntılar düzelmekte, deri rengindeki koyulaşma açılmakta, kansızlık, iştahsızlık, tansiyon düşmesi, kramp gibi şikâyetler yok olmakta ve ilaç kullanımına gerek kalmamaktadır. Tüm bunların yanı sıra evde yapılan uzun hemodiyaliz seanslarında kanda biriken toksinler daha fazla temizlendiğinden bu hastaların laboratuvar değerleri normale yakın çıkmakta. Bu nedenle evde hemodiyaliz yapan hastalar böbrek nakli için ideal bir aday olup nakil olma ihtimalleri merkez hastalarına göre daha yüksek. Aynı zamanda hasta, kendi tedavi planını yapma ve kendi hayatını özgürlüğü elde ediyor” açıklamasını yaptı.
Bu uygulama için hastaların herhangi bir ödemede bulunmadıklarını hemodiyaliz makinesi ve su sisteminin Ev Hemodiyalizi uygulayan merkezce ücretsiz kurulduğunu belirten Prof. Dr. Ercan Ok, Türkiye’de uygulamanın yaygınlaşmasını hedeflediklerini ifade etti. Toplantının devamında söz alan Doç. Dr. Ali İhsan Günal, diyaliz hastalarında sıvı fazlalığının kalp ve damar fonksiyonları üzerine yıkıcı etkileri olduğunu, sıvı fazlalığının muayene bulguları ve bu amaç için üretilmiş cihazlar kullanılarak saptanmasının gerekliliği hakkında bilgi verdi.