OECD Sağlık Verileri: Türkiye’deki hemşirelerin %76’sı yurt dışında çalışmak istiyor
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Sağlık Verileri 2022’ye göre, Türkiye 100 bin nüfusa düşen toplam hemşire sayısında 43 ülke...
DevamıDr. Dilek Arslan Bilim ve Hayat grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 7 ay önce
Efsanevi Hipokrat çınarının DNA kodu çıkarıldı
Tıbbın babası olarak bilinen ve antik dönemde yaşayan Yunan doktor Hipokrat’ın öğrencilerine Kos adasında bir çınar ağacının altında ders verdiğine inanılır. 2500 yıl sonra Amerikalı uzmanlar ilk kez bu ağaçla aynı soydan geldiğine inanılan bir çınar ağacının DNA kodunu çıkardı. Asıl ağaç yüzyıllar önce ortadan kalkmış olmakla birlikte Yunanlılar, aynı noktada aynı soydan bir ağacın yetiştiğine inanıyor.
500 yaşındaki bu çınarın dalları dünyadaki tıp enstitülerine hediye olarak sunulmuştu. Bunlardan biri, 1962’de Washington’daki Ulusal Tıp Kütüphanesi’nin açılışında dikilmişti. İşte DNA kodu bu ağaçtan alınan örnekten çıkarıldı.
Yeryüzündeki bütün türlerin DNA kodlarının veri tabanını oluşturmayı hedefleyen Yaşam Projesi DNA Kodu çalışması kapsamında 200 bin kod çıkarıldı. Böylece yüzlerce yıl sonra bile bir türün kökenine gönderme yapmak mümkün olabiliyor. İşte Hipokrat Ağacı da çınar ağacının ilk DNA koduna kaynaklık etti. 1990’da peyzaj mimarı Lynn Mueller, kütüphane açılışında dikilen bu ağacın sağlığının bozulduğunu tespit etmişti. 2003’e gelindiğinde ise ağaç neredeyse tamamen kurumuştu.
Mueller, ağacı klonlamanın yöntemlerini bulmaya ve ABD’nin Hipokrat ile olan bağını korumaya çalıştı. Ülke çapında fidanlıklara ağacın fideleri verildi, fakat sonuç alınamadı. Sonunda Michigan’daki Antik Ağaç Arşivi adlı kuruluşa bağlı uzmanlar ağacın birçok klonunu üretmeyi başardı. Geçen yıl Ulusal Tıp Kütüphanesi önündeki ağaç kurudu. Geçen hafta ise klon fidelerden biri aynı yere dikildi.
Uzmanlar, DNA kodunun çıkarılmış olmasının bu çınarın belli bir türe ait olduğu bilgisinden başka bilgi vermediğini ifade ediyor. Yani Hipokrat’ın bir çınar ağacı altında ders verip vermediğini, ya da klonlanan ağacın gerçekten de aynı ağacın soyundan gelip gelmediğini kanıtlaması zor. Böyle olunca da Hipokrat’ın ağacı efsanesi yaşamaya devam ediyor.Kaynak:BBC