OECD Sağlık Verileri: Türkiye’deki hemşirelerin %76’sı yurt dışında çalışmak istiyor
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Sağlık Verileri 2022’ye göre, Türkiye 100 bin nüfusa düşen toplam hemşire sayısında 43 ülke...
DevamıDr. Dilek Arslan Tıp Öğrencileri grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 10 ay önce
Yurtlarda kalan üniversitelilere sağlık taraması yapılacak
Yurtlarda kalan üniversite öğrencilerinin talebi ve yapılan değerlendirmeler çerçevesinde cilt, ağız ve diş sağlığı ile göz taraması yapılacağını bildiren Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık ekiplerinin gençlere bilgilendirme de yapacağını söyledi. Sağlık Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında YURTKUR öğrencilerinin sağlığının ve geliştirilmesi için başlatılacak tarama programın imza töreninde konuşan Bakan Mehmet Müezzinoğlu, birey ve toplum sağlığına önem verdiklerini, 2014’de sağlık okur yazarlığının geliştirilmesi için çalışma yürüteceklerini söyledi. Yurtlarda kalan üniversite öğrencilerinin talebi ve yapılan değerlendirmeler çerçevesinde cilt, ağız ve diş sağlığı ile göz taraması yapılacağını bildiren Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık ekiplerinin gençlere bilgilendirme de yapacağını söyledi.
“İSTEYENLER MUAYENE OLABİLECEK”
“Tarama programının nasıl yürütüleceği?” sorusu üzerine Müezzinoğlu, genel bilgilendirme sonrası muayene olmak isteyen gençlerin belirlenen alanlarda taramadan geçirileceğini söyledi. Taramanın yurtlarda oluşturulacak birimlerde yapılacağını anlatan Müezzinoğlu, sürecin öğrenci yoğunluğuna göre devam edeceğini bildirdi. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, öğrencilerin ailelerine sağlık durumlarıyla ilgili herhangi bir bilgilendirme yapılmayacağını ifade etti.
KAN UYUŞMAZLIĞI İĞNESİ
Kan uyuşmazlığı iğnesinin temininde yaşanan sıkıntılar anımsatılarak “İlaçta yeni bir kur fiyatı belirlenmesinin söz konusu olup olmayacağı” sorusu üzerine Müezzinoğlu, bazı ilaçların temininde zaman zaman kısa süreli sıkıntılar yaşandığını ancak vatandaşın ihtiyacı olan sağlık hizmetine ulaşımında sorun olmaması için duyarlılık gösterdiklerini belirtti. Döviz kurlarındaki değişikliklerin bazı ilaçlarla ilgili sıkıntıya neden olduğunu ancak bu sorunların kısa sürede çözümlendiğini anlatan Müezzinoğlu, söz konusu ilaçla ilgili Ekonomi Koordinasyon Kurulunun (EKK) son kararını vereceğini ve sorunun çözüleceğini bildirdi. Kur düzenlemesinin bugünkü EKK’nın gündeminde olmadığını ancak bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydeden Müezzinoğlu, “Ama ilaçla ilgili sıkıntının çözüleceğini ifade edebilirim” dedi.
MUHARREM TAŞ’IN ÖLÜMÜ
Van’da Muharrem Taş isimli çocuğun hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturmada gelinen aşamanın sorulması üzerine ise Müezzinoğlu, müfettiş raporunun henüz tamamlanmadığını belirtti. Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama arkadaşlar, bakınız bazı konularda duruşumuz, gerek sağlık hizmetlerini gerekse ülkemizin dinamiklerini sıkıntıya sokacak bir duruş olmamalı. Biz acil sağlık hizmetlerinde bugün dünyaya örnek olacak hizmetleri yapabilen bir ülkeyiz. 15 gün önce Kazakistan’da kaza yapmış TIR şoförümüzü kırıkları dolayısıyla ambulans uçağımız aldı ve getirdi. Daha önce milli atletimizi aldı getirdi Londra’dan, Hindistan’dan hastamızı aldı getirdi. Şimdi bütün bunları dünya kamuoyunda Türkiye’nin sağlık dinamikleri adına yakaladığı prestiji ve saygınlığı hiç arzu etmediğimiz çok istisnai ve çok olağanüstü durumdaki bir fotoğrafla ısrarla ve inatla zedelemeye de kimsenin hakkı yok, bunu yapmamalıyız.”
Sağlıkta eksik ve hataların görülmesinin önemine işaret eden Müezzinoğlu, şunları kaydetti: “Ama bir mezra ki yalnız tek bir aile yaşıyor ve telefon bağlantısı babayla tek iki defa kurulabiliyor, biz kuramıyoruz, o bir korucuyla kuruyor. Bir de gecenin saat üç buçuğunda amcayla kurabiliyoruz. Halbuki çocuk 2’de ölmüş oluyor. Amca da bizi aradığında ‘çocuk hala hasta’ diye biliyor ve ‘hasta olan çocuğun neyi var?’ dediğimizde de herhangi bir bilgi yok. ‘Mevsimsel hastalık’ diyor. Şimdi böyle bir olayı sağlık dinamiklerimizin çok böyle sıradanmış gibi bir noktaya taşınmasını da hele hele siyasi polemik konusu yapılmasını da açıkçası kendimize yaptığımız bir kötülük olarak değerlendirmek istiyorum. İnsanımızın her türlü sağlık hizmetine hakkaniyetli ve engelsiz ulaşımında da Türkiye örnek gösterilen bir ülke. Bunu da başarıyla sürdüreceğiz. Hatası, yanlışı, kusuru olan onun bedelini ödeyecektir.”
PROTOKOLÜN KAPSAMI
Törende daha sonra Müezzinoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç protokolü imzaladı. İmzalanan protokol öğrencilerin sağlığının geliştirilmesi, sağlık taramaları, sağlık okuryazarlığı ile sağlık hizmet talebinin artırılması konularını içeriyor. Çalışmalara pilot olarak seçilen Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Erzurum, Trabzon, Antalya, İzmir, Balıkesir ve Tekirdağ’da başlanacak, ardından Türkiye geneline yayılacak.