OECD Sağlık Verileri: Türkiye’deki hemşirelerin %76’sı yurt dışında çalışmak istiyor
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Sağlık Verileri 2022’ye göre, Türkiye 100 bin nüfusa düşen toplam hemşire sayısında 43 ülke...
DevamıDr. House Oftalmoloji grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 10 ay önce
Körlük tedavisinde gen umudu
Göz hücreleri içine yerleştirilen bir gen, ışığı fark eden hücreleri canlandırdı. Tedavinin zaman içinde körlüğün yaygın türlerinin iyileştirilmesinde kullanabileceği umudu doğdu. Ameliyatla göz hücrelerine yerleştirilen bir gen, ışığı fark eden hücreleri canlandırdı. BBC’nin haberine göre, şimdiye kadar kör olması beklenen 6 hastayı iyileştiren ekibin lideri Profesör Robert MacLaren, sonuçtan ‘’kesinlikle memnun olduğunu’’ belirtirken, doktorlar, tedavinin zaman içinde körlüğün yaygın türlerinin iyileştirilmesinde kullanabileceğine inanıyorlar.
Haberde, çalışmalarına iki yıl önce başlayan ekibin ilk hastasının o dönemde 63 yaşında olan Jonathan Wyatt olduğu belirtildi. Gözün arkasında ışığı fark eden hücrelerin gitgide ölmesiyle sonuçlanan genetik koroidemi hastası Wyatt, işlemin hastalığın ilerlemesini durdurmasını ve az da olsa görüşünü muhafaza etmesini ümit ediyordu.
Wyatt’ın ameliyattan sonra görüşü, beklentisinin ötesine geçerek iyileşirken, görme yetilerini kaybetmenin erken safhasında olan diğer hastalar da geceleri daha iyi görmeye başladı. Ekibin ameliyat ettiği bir diğer hasta Wayne Thompson da ameliyattan hemen sonra etkiyi hissettiğini ifade ederek, 17 yaşından sonra ilk kez yıldızları görebildiğini, ağaçlar ve çiçeklerin çok daha canlı göründüklerini söyledi.
Thompson, son 25 yıldır kör olacağını düşünerek yaşadığını, koroidemi teşhisi koyulduğunda kendisine şu anda 9 yaşında olan kızının büyüdüğünü göremeyebileceğinin söylendiğini belirterek, ‘’Şimdi torunlarımın büyüdüğünü görmeyi umut ediyorum’’ dedi.
Profesör Robert MacLaren, koroidemide sağlanan başarının, gen tedavisinin, diğer genetik körlük türlerinin iyileştirilmesinde kullanılabileceğini gösterdiğine inanıyor.