OECD Sağlık Verileri: Türkiye’deki hemşirelerin %76’sı yurt dışında çalışmak istiyor
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Sağlık Verileri 2022’ye göre, Türkiye 100 bin nüfusa düşen toplam hemşire sayısında 43 ülke...
DevamıMedikal Akademi Farma / İlaç grubunda bir güncelleme yayınladı 11 yıl önce
AİFD’ten Sahte İlaçlarla İlgili Açıklama!
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) tarafından son günlerde çok sık gündeme gelen sahte ilaç operasyonları ile ilgili bir açıklama yayımlandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Emniyet güçleri tarafından Türkiye’nin farklı illerinde yapılan operasyonlarda ortaya çıkartılan sahte ilaç faaliyetleri kaygı vericidir! Emniyet güçleri tarafından Türkiye’nin farklı illerinde yapılan operasyonlarda ortaya çıkartılan sahte ilaç faaliyetleri kaygı vericidir. Kimlik ve/veya kaynak açısından kasıtlı ve hileli olarak yanlış etiketlenmiş; birçok durumda yanlış bileşenleri içeren, etkin madde içermeyen veya yetersiz etkin madde içeren sahte ilaçlar insan sağlığına son derece zararlı sonuçlar verebilmektedir.
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), insan sağlığını tehdit eden bu faaliyetlere karşı her zaman yetkililerle işbirliği yapmış ve bilgi birikimini bu alanda da Türkiye’nin hizmetine sunmuştur. Yaklaşık 3 yıldır uygulanmakta olan İlaç Takip Sistemi (İTS) sahteciliğe karşı önemli güvenceler sunmakta, ilaçlarını normal dağıtım kanallarından tedarik eden vatandaşlar için ürünün güvenilirliğini garanti altına almaktadır. Ancak güvenliğin kusursuz işleyebilmesi için alınan ürünün karekodunun eczanede sistemden okutularak doğrulandığından emin olmak gerekmektedir. Çünkü ürünün üzerinde karekod bulunması bu kodun doğru olduğu anlamına gelmeyebilir. Karekodun sisteme girilerek kontrol edilmesi gerekmektedir.
Temel olarak, kullanılan ilacın güvenilirliğinden emin olmak için aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi önerilmektedir:
– Alınan ürünün karekodu eczanede sistemden okutularak doğrulanmalıdır.
– Orjinal ambalajından çıkarılmış ve/veya ambalajı değiştirilmiş ürün olup olmadığına bakılmalıdır.
– Sahtecilerin yaygın bir uygulaması genellikle miadı dolmak üzere olan ilacın orijinal etiketini çıkarıp bunu sahte etiketle değiştirmektir. Bu nedenle, ilacın son kullanım tarihinin değiştirilmiş olup olmadığı ve kutu içinde bulunan birincil ambalajlar (blister, şişe, tüp vs.) üzerindeki tarih ve seri numarası kontrol edilmelidir.
– Hastalar, mümkünse, ilaçlarını düzenli olarak gittikleri eczanelerden almalı ve internetten ilaç satın alınmamalıdır.
Değerli kamuoyunun bilgisine sunarız.
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD)