• Dr. Dilek Arslan Pediatri grup logosuPediatri grubunda bir güncelleme yayınladı 11 yıl önce

    Çocuk sağlığı alarm veriyor:
    Çocuklarının % 8,5’i tansiyon, % 11’i obezite var!!!
    Türkiye’de ilkokul çocukları arasında yapılan hipertansiyon ve obezite araştırması, ürpertici sonuçlar ortaya koydu. Oxford Family Practice dergisinde yayımlanan araştırma sonucunda, ilkokul çocuklarının yüzde 8,5’inde yüksek tansiyon çıktı. Çocukların yüzde 11,2’sin-de ise obezite tespit edildi. Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Demirci tarafından 7 aile hekiminin desteği ile gerçekleştirilen araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Yaklaşık bir yıl süren araştırma, 6-13 yaş aralığında bin çocuk üzerinde yapıldı. Bilimsel araştırma, geçtiğimiz eylül ayında Oxford Yayınları’ndan Family Practice Dergisi’nde yayımlandı.
    Araştırma hakkında bilgi veren Doç. Dr. Demirci, hipertansiyonun çok erken yaşlarda başladığını, dünyada yapılan araştırmalarda hipertansiyonun çocuklarda obezite ile birlikte artış gösterdiğini dile getiriyor. Muayene ettikleri çocukların; boylarını, tansiyonlarını ölçen ekip, ilkokul çağındaki çocukların yüzde 8,5’inde tansiyon yüksekliğiyle karşılaştı. Çocukların yüzde 11,2’sinde ise obezite olduğunu gördü. Demirci, “Çarpıcı sonuçlardan bir tanesi şu; obezitenin pik yaptığı, en fazla arttığı yaş grubu 10 olarak ortaya çıktı. Hipertansiyon için ise 12 yaş tespit edildi. Yani sanki obezite önce geliyor, ardından hipertansiyon ortaya çıkıyor gibi bir sonuç çıktı.” diyor. Türkiye’de 10 senedir yapılan tespitlerde çocuklardaki obezite ve hipertansiyon oranının yüzde 2 seviyesinde olduğunu vurgulayan Demirci, artışın çok yüksek olduğuna dikkat çekiyor.
    Çocukların sınav stresi azaltılmalı!
    Demirci, araştırmadan çıkardıkları sonuçları şöyle açıklıyor: “İlkokul çağındaki çocuklarda obezite ve hipertansiyon oranı yüksek. Aile hekimleri başta olmak üzere diğer hastanelerdeki hekimlerin ölçümler yapması lazım. Bunu sağlam çocuk muayenesinin içinde görmek gerekiyor. Çocuk hekimleri tansiyon ölçümünü çocuğun başı ağrıyorsa yapıyorlar. Ama yüzde 8,5 tansiyon çok yüksek. Korkunç bir rakam. Bunun bir şekilde önüne geçmek lazım. Çünkü insanlar bu hastalığı ileri yaşlarda da taşıyor. Sonuçta damar yapılarını bozacak, ileriye kalp hastalığı olarak taşınacak. Aile ve okul idarecilerine de çok iş düşüyor. Sporu artık kültür olarak yerleştirmek gerekiyor. Çocuklarda derse girmeden sabah sporu yapılması önerilebilir. Sınav stresini azaltmak lazım. Çocukları yarış atına çevrildiler. Stres de bunu körüklüyor. Çocukları abur cubur yiyeceklerden de uzak tutmak lazım.”