OECD Sağlık Verileri: Türkiye’deki hemşirelerin %76’sı yurt dışında çalışmak istiyor
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Sağlık Verileri 2022’ye göre, Türkiye 100 bin nüfusa düşen toplam hemşire sayısında 43 ülke...
DevamıDr. Fatma Karaman Pediatri grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 11 ay önce
1 milyon 100 bin çocuğa çocuk felci aşısı yapıldı
Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, Türkiye’de çocuk felci vakaları olduğu iddialarının kesinlikle gerçek dışı olduğunu belirterek, ‘1 milyonu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 110 bin de Suriye vatandaşı olmak üzere toplam 1 milyon 110 bin çocuğa, çocuk felci aşısı yapıldı” dedi.
Suriye’de çocuk felci vakalarının ortaya çıkması üzerine Türkiye’de tedbir amaçlı olarak sınırdaki 7 ilde 5 yaş altı çocuklara çocuk felci aşısı kampanyası düzenlendiğini anımsatan Torunoğlu, bu yaş gurubundaki çocukların uyruğuna bakılmaksızın tümünün aşılandığını bildirdi. Torunoğlu, Türkiye’de çocuk felci vakaları görüldüğü iddialarının kesinlikle gerçek dışı olduğunu belirterek, ‘1 milyonu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 110 bini de Suriye vatandaşı olmak üzere toplam 1 milyon 110 bin çocuğa, çocuk felci aşısı yapıldığını kaydetti. Türkiye’nin çocuk felcini elimine ettiğini, en son vakanın 1998 yılının kasım ayında tespit edildiğini anlatan Torunoğlu, o tarihten bu yana hiçbir çocukta çocuk felci görülmediğini vurguladı.
-Şüpheli vakalar yakından takip ediliyor
Çocuklarda felce neden olan tek hastalığın çocuk felci olmadığını, başka hastalıkların da çocuklarda felç yapabildiğini ifade eden Torunoğlu şu bilgileri aktardı: “Çocukluk döneminde ortaya çıkan ve felçle seyreden hastalıklar ülkemizde çok yakından takip ediliyor. Bu vakaların çocuk felci olup olmadığını belirlemek için alınan numuneler uluslararası referans laboratuvarımızda kontrol ediliyor. Yani biz ülke olarak felçle seyreden hastalık geçiren bir çocuğun çocuk felci olmadığını kanıtlamak durumundayız. Dünya Sağlık Örgütünden çocuk felcini elimine eden ülke olarak belgelendirilmiş durumdayız. Bütün bu bildirimleri Dünya Sağlık Örgütüne de yapıyoruz. Zaten ülkemizde çocukluk dönemi aşılama oranımız yüzde 97 civarında. Bu nedenle bizim çocuklarımız açısından risk çok düşük. Aşılanmış bir çocuk için çocuk felci riski yoktur. Suriyeliler için de zaten aşılama kampanyası yürütülüyor.”
Torunoğlu, riskli bölgeleri kapsayan çocuk felci aşı kampanyasının birinci döneminin sona erdiğini, yaklaşık bir ay sonra da ikinci tur aşılamanın yapılacağını bildirdi.