• Ecz. Timur Gürsoy Farma / İlaç grup logosuFarma / İlaç grubunda bir güncelleme yayınladı 11 yıl 5 ay önce

    İlaç harcamalarında dağılım dengesizliği var
    Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, sosyal sağlık alanında yapılan ilaç harcamalarında problemin dağılım dengesizliği olduğunu söyledi. Türkiye’de hep ilaç harcamalarının anormalliğinden, aşırılığından söz edildiğini belirten Gürsöz, sorunun kaynağını ilaç harcamalarındaki dağılım dengesizliğinin oluşturduğunu bildirdi. Türkiye’nin 2012 yılı verilerine göre ilaç harcamalarında ABD’ye göre 10 kat, Avrupa ülkelerine göre 5 kat daha az harcama yaptığını aktaran Gürsöz, “Devletimiz 2012 yılında, vatandaşına sosyal güvenlik harcamaları kapsamında 15 milyar lira ödemiştir. Nüfusumuz yaklaşık 75 milyon, devletimiz kişi başına 200 lira ilaç harcaması yapmış” dedi.

    TİTCK tarafından Kahramanmaraş’ta düzenlenen ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ konulu bilgilendirme toplantısında konuşan TİTCK Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, Türkiye’de akılcı ilaç kullanım sürecinin gelişimini anlattı. Sağlık bakanlığının bu alanda kurumsallaşma adına önemli bir adım atarak daire başkanlığı kurulduğunu belirten Gürsöz, 2013-1017 Akılcı İlaç Kullanımı eylem planı hazırlandığını ve pilot bölgelerde hazırlanan eylem planı doğrultusunda uygulamaya geçileceğini kaydetti.

    Bilgilendirme toplantılarının Yalova ve Gaziantep’in ardından bugünde Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildiğini kaydeden Gürsöz, kurumla ilgili yapılan haberlerin yorumlarına değindi. Türkiye’de ilaç harcamalarındaki problemin dağılım dengesizliğinden olduğunu vurgulayan Gürsöz, “Yani bizde problem ilaç harcamalarının çok anormalliği, aşırılığı değil. Bizde problem bu 15 milyar liranın dağılımında. Yani bu paranın hangi ilaç guruplarında olduğu. Kategorilere baktığınız zaman ilaç guruplarının dağılımıyla ilgili sıkıntılarımız var. Gerçekten antibiyotikle ilgili rakamlar dehşete düşürüyor.” ifadelerini kulandı.

    Geçen yıl yazılan her 3 reçeteden birinde antibiyotik olduğunu vurgulayan Gürsöz, şöyle konuştu: “Bu tabloyu beraber tersine çevirmemiz lazım. Derdimiz kesinlikle bu harcamaları aşağıya çekelim, azaltalım böyle bir kaygımız yok. Derdimiz bu harcamanın etkin, verimli ve yerli yerinde yapılması. Bu parayı arttıralım sağılık bütçesinin artması için daha fazla kaynak ayıralım. Ama bu harcamaların dağılımını doğru yapalım.”