Soğan, insanlık tarihi boyunca en yaygın kullanılan şifalı sebzelerden biridir. Güçlü bir antioksidan olarak bağışıklık sistemini güçlendirir ve özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip, öksürük gibi hastalıklardan korur. Etkili bir balgam söktürücüdür ve kalp sağlığını destekler. Diyabet gelişmesini engeller ve şeker seviyesini düzenler. Başta mide, bağırsak ve kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türünün gelişmesini engeller. Soğan kürü, saç dökülmesine ve cilt sorunlarına iyi gelir. Ancak mide veya bağırsak rahatsızlığınız varsa çiğ soğan tüketmekten kaçının.
İçindekiler
Soğan; zambakgiller ailesinden allium cinsi bitkilerin genel adıdır. Büyüklük, şekil, renk ve lezzet bakımından değişik pek çok alt türü vardır. En yaygın türleri kırmızı, sarı ve beyaz soğandır. Ayrıca taze soğan yapraklarıyla birlikte yenilebilir. Tatları, çoğunlukla büyüdükleri ve tüketildikleri mevsime bağlı olarak keskin-baharatlı veya tatlı-sulu olabilir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yaygın olarak yetiştirilen soğan, her mevsim bulunabilir.
Sarımsak neye iyi gelir, nasıl tüketilmeli? Faydaları ve zararları
Güçlü bir antioksidan olan soğan birçok vitamin ve mineral içerir. Bir bardak doğranmış soğanda; 64 kalori, 15 gr. karbonhidrat, 3 gram lif, 2 gr. protein, 7 gr. şeker bulunur. Ayrıca C vitamini, A vitamini, B6, B9 vitaminleri, sodyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum, kükürt minarelleri ve antioksidan kaynakları kuersetin ile fisetin içerir. Soğanda yağ ve kolesterol yoktur.
Soğanda yüksek oranda bulunan flavonoid antioksidanlardan biri olan kersetin, güçlü bir iltihap gidericidir. Bu özelliğiyle yüksek tansiyonu düşürülebilir ve kanın pıhtılaşmasını önleyebilir. Ayrıca araştırmalar soğanın kandaki trigliserit ve kolesterol seviyesini düşürerek de kalp hastalıklarına karşı koruyabildiğini göstermektedir.
Yapılan kapsamlı araştırmalar soğan, sarımsak gibi alyum cinsi sebzelerin özellikle mide ve kolorektal kanser riskini belirgin oranda azalttığını gösteriyor. Bu koruyucu özellik içerdikleri kükürt bileşikleri ve flavonoid antioksidanlarla bağlantılı. Ayrıca soğanın içerdiği flavonoid antioksidanlardan fisetin ve kersetin tümör büyümesini ve hücre mutasyonunu engelleyebilir. Ancak bu koruyucu etki tek başına yeterli değildir, doğru beslenme, hareketli yaşam gibi diğer faktörlerle birlikte etkilidir.
Soğan çok iyi bir antioksidan kaynağıdır ve 25 farklı antioksidan türü içerir. Özellikle kırmızı soğanda bulunan antosiyaninler bağışıklık sistemi açısından oldukça faydalıdır. Bağırsakta bulunan iyi bakteri (probiyotik) sayısını arttırıp, bağışıklık fonksiyonunun iyileşmesine yardımcı olurlar.
Soğan, sindirimi destekleyen, bağırsaklardaki bakteri dengesini iyileştiren ve bağışıklık sistemine fayda sağlayan zengin bir probiyotik kaynağıdır. Probiyotikler, faydalı bağırsak bakterileri tarafından parçalanan sindirilemez türdeki lifli besinleri de kapsarlar.
Brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli neye iyi gelir, nasıl tüketilmeli?
Soğanda bulunan kersetin ve kükürt bileşikleri antidiyabetik etkilere sahip. İnsülin üretimini teşvik ederek özellikle diyabet veya prediyabet hastalarında kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabilirler. Araştırmalar özellikle kersetinin ince bağırsak, pankreas, iskelet kası, yağ dokusu ve karaciğerdeki hücrelerle etkileşime girerek kan şekerini kontrol altına aldığını gösteriyor.
Soğan ve soğan suyu en az süt ve süt ürünleri kadar kemik sağlığını destekleyebilir. Kemikleri güçlendirme özelliğinden dolayı, menopoz sonrası kemik erimesine (osteoporoz) karşı etkili olduğu araştırmalarla ispatlanmıştır. Ayrıca sık soğan tüketen kadınlarda kalça kırığı riskinin azaldığı görülmüştür.
Soğanlarda bulunan B9 vitamini (folik asit) depresyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Çünkü kan ile diğer besin maddelerinin beyne ulaşmasını ve bir insanın kendini iyi hissetmesini sağlayan serotonin, dopamin gibi hormonların üretimini engelleyen homosistein’in vücutta aşırı miktarda birikimini önleyebilir. Homosistein başta kırmızı et olmak üzere gıdalardan alınan bir aminoasittir.
Ayrıca;
Lahananın faydaları nelerdir? Lahana neye iyi gelir, zararları var mıdır?
Yeşil soğanda, kuru soğanda bulunan besin değerlerine ilaveten K vitamini ile protein bulunur ve sağlığa kuru soğanla ortak pek çok yararı bulunmaktadır. Ayrıca;
Soğan ve soğan suyu onyıllardır saç dökülmesine çare olarak kullanılmaktadır. Saç derisine uygulanan soğan suyundaki C vitamini ve kükürt saçın ihtiyaç duyduğu kolajen üretimini destekleyerek saç dökülmesini önleyebilir; saçı güçlendirerek sağlıklı uzamasına yardımcı olabilir. Ayrıca saçın erken grileşmesini önleyebilir ve kepeği tedavi edebilir.
Ancak soğan suyu alopesi veya kellik gibi hastalığa bağlı saç dökülmelerinde etkili değildir. Sadece varolan saçların korunmasını ve güçlenmesini sağlar.
Çiğ soğan bekledikçe bakteri üretebileceği için hiç bekletmeden anında tüketin. Ayrıca soğanların dış katmanlarında flavonoidler daha boldur. Bu nedenle dış katmanlarını çok fazla soymayın.
Eğer elinizde kalan çiğ soğanı değerlendirmek istiyorsanız evinizde bir yere koyarak hava temizleyici-mikrop öldürücü olarak kullanın ve ertesi gün mutlaka çöpe atın.
Soğan yemeklerin vazgeçilmezidir. Küp küp doğranıp yağda kavrularak, rendelenerek, kızartılarak kullanılabilir. Çiğ olarak salatalara ve sandviçlere eklenebilir.
Aloe vera nasıl kullanılır? Sağlık ve cilt için faydaları nelerdir?
Bu kürü 21 gün boyunca her gün aç karnına uygulamalısınız. Günde bir bardaktan fazla içmeyin. Öksürük, soğuk algınlığı ve alerji gibi rahatsızlıklar için bu kürü 1 kaşık balla karıştırarak içebilirsiniz.
Soğan kürü doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Özellikle bazı ilaçlarla etkileşime geçebildiğinden tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Balgama ne iyi gelir? Balgam söktürücü şifalı bitkiler ve çaylar
Malzemeler:
Yapılışı: Tencerede tereyağını eritin ve ince doğranmış soğanları yaklaşık 10 dakika kavurun. Sonra unu ilave edip, un pembeleşinceye kadar sürekli karıştırarak kavurun ve ardından azar azar et suyunun tamamını ilave ederek karıştırmaya devam edin. Dövdüğünüz sarımsakları ve baharatlarını ilave edip, pişmeye bırakın. Kaynamaya başlar başlamaz altını kısıp 20 dakika daha pişirin. Çorbanız piştikten sonra taze kekik ekleyin.
Kerevizin faydaları nelerdir? Kereviz nasıl yenir? Şifalı yemek tarifleri
Özellikle çiğ soğan iştah açıcı özelliği nedeniyle kilo sorunu ve reflü, bağırsak-mide ülseri rahatsızlığı olan kişiler tarafından tüketmemelidir.
Soğanı çiğ yediğinizde kokusundan hem sizin hem de etrafınızdaki insanların rahatsız olmaması için bir adet çiğ veya haşlanmış elma, taze nane, limon suyu, yeşil çay tüketebilir ya da karanfil çiğneyebilirsiniz. Ayrıca dişinizi iyice fırçalayabilir ve klor dioksit içeren gargaralar kullanabilirsiniz. Evde basitçe hazırlayabileceğiniz gargaraları da soğan kokusunu dindirmek için tercih edebilirsiniz.
Nane, biberiye veya okaliptüs gibi uçucu yağları hindistan cevizi, tatlı badem yağı ya da zeytinyağı ile seyreltebilirsiniz. Bunun için bir çay kaşığı seyreltici yağa bir damla uçucu yağ ekleyip ağzınızı bununla çalkalayabilirsiniz.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Garlic and onions: cancer prevention,2- Eating garlic and onion,3- Onions benefit for healthYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Kibar feyzo ye gitsin ne bu kadar abartıyorsun hey Allahım sen büyüksün
harika bir yazı, yalnız, ağız kokusuna sebep vereceği için bu konuda bir şey söylenmemiş. haftada en az 2 tane (küçük ila orta arası boyda) soğanı çiğ tüketmek istiyorum, kokusu açısından ne kadar süre rahatsız edici olacaktır, diş fırçaladıktan sonra diyelim ki ipli diş temizliği de yaptım, olası soğan kırıntılarını da… Devamını oku »
Soğan yedikten sonra maydanoz yiyebilirsiniz, üstüne yarım bardak süt içebilirsiniz, elinizdeki kokusu için soğan doğradıktan sonra elinize su degdirmeden elinizi süt ile ovun kokusu geçiyor çok denedim faydalı
Bence sorun olmaz çünkü sakızın dişi beyazlattığını duydum