Sodyum, yediğimiz ve içtiğimiz hemen hemen her şeyde bulunan çok önemli bir mineraldir. Pek çok gıdada doğal olarak bulunan sodyumun (tuz) eksikliği nadir görülen bir sorun olsa da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ancak aşırı terleme, ekstazi kullanımı, adrenal yetmezlik, böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar ya da yanıklar sodyum düşüklüğüne (hiponatremi) neden olabilir. Halsizlik, baş ağrısı, zihinsel bulanıklık gibi belirtileri olan sodyum eksikliği diyabet ve kalp hastalıklarında rol oynar. Sodyum yüksekliği ise tıpkı sodyum düşüklüğü gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Aşırı susuzluk hissi, ağızda kuruluk ve halsizlik sodyum yüksekliğinin belirtisi olabilir.
İçindekiler
Kandaki sodyum düşüklüğü hiponatremi olarak adlandırılır. Besinlerde yaygın olarak bulunan sodyum, tuz ihtiva etmeyen diyetlerde dahi normal şartlar altında vücudun ihtiyacını karşılayacak miktarlarda alınmaktadır. Sodyum açığı görülme sıklığı son derece düşüktür. Aşırı sıvı alımı nadiren sodyum düşüklüğüne yol açabilir.(1)
Kandaki sodyum yüksekliği de tıpkı sodyum düşüklüğü gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Sodyum yüksekliği nedenleri arasında az su tüketmek ya da ishal, kusma nedeniyle aşırı su kaybı, bazı ilaçlar ve aşırı tuz tüketimi sayılabilir.
Aşırı susuzluk hissi, iştahsızlık, ağızda kuruluk ve halsizlik sodyum yüksekliğine işaret edebilir. Uzun süreli hipernatremi, hipertansiyon, böbrek hastalıkları ve osteoporoz gibi hastalıklarda riski arttırabilir. Her iki durumun tedavisi de nedenine göre belirlenmektedir.
Sodyum nedir, neye yarar? Hangi besinlerde bulunur, fayda ve zararları
Diyabetik ketoasidoz (DKA) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Düşük sodyum seviyesinin tanımı litre başına 135 (mEq/L) altındadır. 125 mEq/L’nin altına düştüğünde ciddi hiponatremi ortaya çıkar.
Hafif belirtiler şunları içerir;
Şiddetli belirtiler (özellikle yaşlılarda) şunlardır;
Daha ciddi vakalarda;
Hiponatremi kronik veya uzun süreli ise kandaki sodyum seviyesi günler veya haftalar boyunca kademeli olarak düşer. Bu yüzden semptomlar yavaş yavaş gelişebilir ve çok şiddetli olmaz. Akut olarak sodyum eksikliği geliştiğinde yaşamı tehdit edici komplikasyonların oluşma riski daha yüksektir. (4)
Osteoporoz (kemik erimesi) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Akut hiponatremide belirtiler çok kısa bir süre içinde hızlı bir şekilde gelişir ve acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç olabilir. Akut hiponatreminin neden olabileceği durumlar:
Kreatinin nedir, neye yarar? Yüksekliği ve düşüklüğü neye yol açar?
Sodyum düşüklüğü kan testi ile belirlenmektedir. Ayrıca üre, kreatinin, idrar dansitesi, böbrek ve karaciğer testlerine bakılabilir.
Sodyum eksikliğinin önlenmesi için birçok gıda tüketilebilir;
Cevizin faydaları ve zararları nelerdir? Sağlıklı ceviz tarifleri
Kandaki fazla sodyuma hipernatremi denir. Referans değeri 135-145 mEq/L arasında olan sodyum yoğunluğu 145 mEq / L’yi aştığında hipernatremi ortaya çıkar. Şiddetli semptomlar seviye 160 mmol / L’nin üzerine çıktığında görülür. Bu hastalık genellikle yeterince beslenemeyen, yüksek ateş sonucu dehidrasyon yaşayan ve enfeksiyon hastalıkları olan yaşlılarda görülür.(9)
Sodyum kanda biriktiğinde suyu hücrelerden kana aktarır, bu su birikimi beyin veya akciğerlerde gerçekleşirse ölümcül sonuçlar doğurabilir. Ayrıca aşırı sodyum alımı, idrarla atılan kalsiyum miktarını artırarak mide kanseri, akciğer enfeksiyonu, böbrek taşı ve osteoporoz gibi hastalıklar için risk yaratmaktadır. (11)
Protein nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları
Hafif semptomlar şunlar içerir;
Şiddetli semptomlar şöyledir;
Hipernatremiye neyin neden olduğu bulunmalı ve nedeni ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulanmalıdır. Hipernatremi riski, elektrolit ve su alımı konusunda dikkat gerektirmektedir. Uygulanabilecek tedaviler şunlardır; (13)
Fazla sodyum tüketimi erken evre böbrek hastalığını kötüleştirir. Böbreklerde gelişen hastalıkla birlikte vücut fazla sodyum ve sıvıyı etkili bir biçimde vücuttan atamaz. Konjestif kalp yetmezliği, siroz ve kronik böbrek hastalığı gibi hastalıklar böbreklerin sodyum seviyelerini dengede tutmasını zorlaşır.
İyot nedir, ne işe yarar? İyot eksikliği belirtileri ve tedavisi
Kanda sodyum birikerek vücudun daha fazla su tutmasına neden olabilir ve kan basıncını yükselterek böbreklerde oluşan hasarı artırır. Bu durumda sodyum kısıtlaması idrardaki kan basıncını ve proteini azaltmak için gereklidir.(14)
Sodyumu düşük diyetler kalp hastalığı olan kişiler için gereklidir. Sodyum kanda birikince kan hacmi artar, atardamarlarda basınç artışına yol açar, kalp daha sıkı çalışır. Tuz tüketimi yüksek popülasyonlarda yaşla birlikte kan basıncı artışının yüksek olduğu bulunmuştur. Günde 1300 mg’dan az tuz tüketenlerde hipertansiyona daha azdır.
Fazla tuz tüketimi sıvı yüklenmesine neden olarak nefes darlığı gibi komplikasyonlara yol açabilir. Hafif kalp yetmezliği olan kişilerin sodyum tüketimi günde 3000 mg, orta ve şiddetli kalp yetmezliği olanların ise 2000 mg olarak önerilmiştir. Diyette bulundurulacak potasyum içeren gıdalar (muz, avokado gibi) sodyumun zararlarını azaltarak kardiyovasküler rahatsızlık riskinde azalma sağlayabilir.(15)
Kalp sağlığı için sodyum kısıtlamasının yarardan çok zarar verdiğini gösteren araştırmalarda bulunmaktadır.
Kan basıncı, vücudunuzda ve atardamar duvarlarına kanın itildiği kuvveti tanımlamak için kullanılan genel terimdir. Kan basıncını korumak için günlük sodyum alımının azaltılması önerilir. Kan dolaşımında fazladan sodyum olduğunda, suyu kan damarlarınıza çekerek içindeki kan miktarını yükseltir, buda kan basıncı artırır.
Artan basınç, vücuda kan pompalamak için daha fazla çalışmaya zorlar. Günlük olarak bir çay kaşığını geçmeyecek miktarda sodyum tüketiminin yüksek tansiyonun önlenmesine katkı sağladığı bulunmuştur.(16)
İdrara çıkma yoluyla kaybedilen kalsiyum, tüketilen tuz ile orantılı olarak artar. Kanda azalan kalsiyum kemiklere sızabilir. İdrardaki yüksek kalsiyum seviyeleri böbrek taşlarına yol açarken, düşük kalsiyum seviyeleri kemiklerin zayıf ve kırılgan olduğu osteoporoza neden olabilir. Tuz alımının azaltılmasıyla kalsiyum dengesinin sağlanabildiğini gösteren çalışmalar mevcuttur.(17)
Mide kanseri (gastrik kanser) neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Araştırmalar yüksek miktarda tuz ve sodyum alımının özellikle mide kanserine yol açan etkenlerden biri olduğunu göstermektedir. Yüksek tuzlu diyetler, midenin mukoza zarına zarar vererek iltihaplanmaya ve kötü bakterilerin etkilerinin güçlenmesine yol açabilir. Bunlar mide kanseri riskini yükseltmektedir. (18)
Referanslar: 1- Low sodium level, 2- Salt, 3- Where's the sodium?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?