Smear testi, kadınlarda rahim ağzı kanserini önlemeye yardımcı olmak için yapılan bir testtir. Pap smear testi veya Pap simir olarak da adlandırılan testin amacı, rahim ağzındaki HPV’nin neden olabileceği hücresel değişiklikleri tespit etmektir. HPV, genital siğillere neden olan ve rahim ağzı kanseri riskini artıran yaygın, bulaşıcı bir virüstür. 21 – 64 yaş arasındaki kadınların düzenli olarak yaptırmaları önerilir. Böylelikle hücresel bozukluklar rahim ve rahim ağzı kanserine dönüşmeden erken evrede tespit edilir. Düzenli Pap taramalarının kanser ve ölüm oranlarını %80 azalttığı kanıtlanmıştır.
İçindekiler
Smear testi (servikal tarama), rahim ağzı kanseri için tarama prosedürüdür. Tarama sırasında serviksinizden toplanan hücreler analiz edilir. Testin amacı, sağlıklı kadınlarda rahim ağzı kanseri oluşmadan önce serviks hücrelerindeki değişiklikleri yakalamaktır. Bu hücresel değişiklikler, kanser, prekanser veya cinsel yolla bulaşan insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklanabilir.
Testin pozitif olması yani anormal hücreler içermesi durumunda hekim HPV testi ve kolposkopi isteyebilir. Anormal değişikliklerin erken bulunması hücrelerin kansere dönüşmeden tedavi edilmelerini sağlar. Cinsel olarak aktif kadınlara yılda bir defa yapılması önerilmektedir.
Pap smear, anormal servikal hücreleri kanser olmadan önce tespit etmenin bir yoludur; prekanseröz ya da kanseröz lezyonları henüz tedavi edilebilecekleri aşamalarda yakalamayı sağlar. Rahim ağzındaki normal hücrelerin kanser öncüsü hücreler haline gelmesinde temel neden Human Papilloma Virüsü’dür (HPV). Bu nedenle bazen toplanan hücreler HPV için de kontrol edilir.
Pap smear, HPV testiyle birlikte, rahim ağzı kanserinin gelişmesini önlemenin en etkili yollarından biri olarak kabul edilir. Bu testlerin rahim ağzı kanseri sayısını ve hastalıktan ölümleri büyük ölçüde azalttığı gösterilmiştir.
Erken teşhisle anormal hücreler kanserleşmeden kolaylıkla tedavi edilebilir. Ancak smear testi tarama testidir; şüpheli durumlarda kesin tanı için servikal biyopsi işlemi yapılır.
Yaşları 21 – 65 arasında değişen kadınların çoğu düzenli Pap smear yaptırmalıdır.
Aşağıdaki durumlarda bazı kadınlar yüksek kanser veya enfeksiyon riski altında olabilir ve daha sık test yaptırmaları gerekebilir:
Normal Pap smear sonucu olan veya uterusu ve rahim ağzını çıkarmak için ameliyat olmuş (total histerektomi) 65 yaş üstü kadınlar için ilerde taramaya gerek duyulmayabilir.
HPV virüsü nasıl bulaşır? Rahim ağzı kanserinin tanı ve tedavisi
Serviks, rahmin alt kısmına verilen isimdir, rahim ve vajinayı birleştirir. Rahim ağzı hücrelerinde meydana gelen değişiklikler rahim ağzı kanserine neden olabilir. Serviks sonradan kansere dönüşen bazı kanser öncesi değişiklikleri takiben yıllar içinde oluşur.
Tedavi edilmezse rahim, yumurtalıklar, karaciğer ve akciğerler gibi diğer organlara da sıçrayarak metastaz yapabilir. Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en sık görülen kanserler arasındadır. Erken yaşta cinsel ilişkiye başlamak, birden fazla seks partneri ve sigara kullanımı kanser riskini artırır.
Ancak rahim ağzı kanserlerinin nedeni çoğunlukla cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün neden olduğu enfeksiyona bağlıdır. Cinsel olarak aktif olan kadınların tümü, HPV’ye yakalanma riski altındadır. HPV, çoğu insanda herhangi bir soruna neden olmayabilir ve zaman içerisinde vücudunuz tarafından yok edilebilir. Ancak 100’den fazla farklı tipi vardır ve bazı tipler genital siğile veya kansere neden olabilir.
Rahim ağzı kanseri (serviks) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
Birçok HPV tipi ağız, boğaz veya genital bölgeyi etkiler. Eğer serviks hücrelerinde değişikliklere neden olursa tedavi gereklidir. HPV virüsü yıllarca uykuda kalabilir ve yıllar sonra aniden aktif hale gelebilir. Bu nedenle, cinsel aktivite durumu ne olursa olsun tüm kadınların, servikal kanser taramasına 21 yaşından itibaren her üç yılda bir Pap smear ile başlamaları önerilir.
HPV testi servikal taramanın bir parçasıdır, bununla birlikte Pap smear örneğinden HPV’yi test etmek de mümkündür. Aynı zamanda HPV aşısı, servikal kanserlerin % 70’inden fazlasını önleyebilir.
HPV aşısı nedir? Ne zaman ve nasıl yapılır? Yan etkileri nelerdir?
Çoğu durumda, gebeliğin ilk 24 haftasında Pap smear güvenlidir; düşük veya bebek ölümüne yol açmaz, ancak leke tarzı kanama olabilir. Bundan sonraki haftalarda, test acı verici olabilir. Sonuçlarınızın doğruluğunu artırmak için doğumdan sonra 12 haftaya kadar beklemelisiniz.
Genital siğil neden olur? Belirtileri, tedavisi ve HPV aşısı
Pap smear genellikle pelvik muayeneyle birlikte yapılır. 30 yaşından büyük kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilen yaygın bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsü (HPV) testi ile birleştirilebilir. Bazı durumlarda, Pap smear yerine HPV testi yapılabilir.
Test hafif rahatsızlık verebilir, ancak uzun süreli ağrılara neden olmaz. Testten sonra çok hafif vajinal kanama (lekelenme) yaşayabilirsiniz.
Sonuçları etkileyebilecekleri için smear testinden birkaç gün önce belirli etkinliklerden kaçınmalısınız:
Vajinal akıntı neden olur? Belirtileri, tedavisi ve korunma yöntemleri
Pap smear’de iki olası sonuç vardır: Sonucun negatif çıkması servikal hücrelerin normal olduğunu; pozitif çıkması enfeksiyon veya hücre bozukluğu gibi anormal bir sorunun varlığına işaret eder.
Smear testi ile saptanan rahim ağzındaki kanser öncüsü değişiklikler derecesine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:
Genellikle her üç yılda bir 21 – 65 yaş arasındaki kadınlar için Pap testinin tekrarı önerilmektedir. Ancak ne sıklıkta ihtiyaç duyduğunuz çeşitli faktörlerle belirlenir. Belirli risk faktörleriniz varsa, doktorunuz yaşınıza bakmaksızın daha sık Pap smear önerebilir.
Simir testi Aile Sağlığı Merkezleri’nde ücretsiz olarak yaptırılabilmektedir. Bunun dışında hastanelerin kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde bir jinekoloğa danışarak yaptırabilirsiniz. Ayrıca bknz:>>>Pap smear?
Kaynaklar ve Referanslar:
1- What is cervical screening?2- Cervical Screening Test,3- HPV and Pap TestingYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?