Uzun yıllardır bilim insanları, dünyada 24 milyondan fazla insanı etkileyen şizofreni hastalığında genetik yapının bir ölçüde rol oynadığını savunuyordu. 100’ü aşkın genin, insanları şizofreniye daha yatkın durumda bıraktığı, bunların 83’ünün daha önce hiç bilinmediği belirlendi. Bu genlerin birçoğu beynin çevresinde kimyasal mesajların iletilmesinde rol oynuyor. Diğer bazı genler ise, vücudun bağışıklık sistemiyle ilişkili.
Şizofreni nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
‘Bu, bir devrim’
Araştırmaya önderlik eden Cardiff Üniversitesi’nden Prof. Michael O’Donovan, “Hastalığın biyolojik yapısının tam anlaşılamaması yüzünden uzun yıllardır şizofreni tedavisinde yeni tedaviler geliştirilemiyordu. Şimdi, yeni bir grup genetik ilişkinin bulunması, şizofreninin biyolojik temelinin ortaya çıkarılması konusunda sağlam deneyimlerin ve umuyoruz ki, yeni tedavilerin kapısını açacak” dedi.
Araştırmanın yazarlarından biri olan, Londra Üniversitesi (UCL) öğretim üyesi Prof. David Curtis de, BBC’ye yaptığı açıklamada “Bu çalışma, psikiyatri dalını, tıbbın diğer alanlarıyla aynı kategoriye yerleştirmiş oluyor. Geçmişte, ruh ve sinir hastalıklarının ‘gerçek’ hastalıklar olmadığı görüşüyle mücadele edip durduk. Ama daha önceki genetik araştırmalar pek başarılı sonuçlar vermemişti. Şimdiyse, güven içinde, ters giden kimi biyolojik süreçler olduğunu ortaya koyabiliyoruz” dedi.
Söz konusu araştırma ekibinde yer almayan ancak gelecekteki çalışmalara katılacak olan King’s College öğretim üyelerinden Dr. Gerome Breen de, BBC’ye verdiği demeçte, şunları söyledi: “Bence, bu bir devrim. Şimdi müthiş geniş bir araştırma alanı uzanıyor önümüzde. Tedavi yolları bulunmasını sağlayabilecek yepyeni düşünceler bunlar. Çok önemli bu, zira 1970’lerden bu yana şizofreninin ilaçla tedavisinde pek büyük bir değişim kaydedilemedi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?