Sipraktin şurup, çeşitli nedenlerden kaynaklanan alerji semptomlarının tedavisinde kullanılan antihistaminik bir ilaçtır. Alerjinin neden olduğu cilt döküntüsü, kaşıntı, gözlerde sulanma veya kaşıntı, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtilerin hafiflemesine yardımcı olur. Hızlı etki eden bir ilaçtır. Aldıktan sonra 1-2 saat içerisinde belirtilerin azaldığını hissedersiniz. Sipraktin’i 2 yaşın altındaki çocuklar ve bebekler, emziren anneler ve çok yaşlılar kullanamaz. Burun, boğaz ve ağız kuruluğu, uyku hali, iştahta artış, baş dönmesi, kabızlık, bulanık görme yaygın görülen yan etkilerindendir.
Sipraktin şurup, alerjiden kaynaklanan cilt döküntüsü, kaşıntı, gözlerde sulanma veya kaşıntı, burun akıntısı, hapşırma gibi semptomların tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Etkin maddesi siproheptadin hcl, antihistaminikler grubuna dahildir ve vücutta alerjik semptomlara neden olan bir madde olan histaminin etkisini bloke eder. Şurubun 1 ölçeğe karşılık gelen 5 ml’si 2 mg etkin madde içerir.
Kaşıntı neden olur? Ne iyi gelir? Türleri ve tedavi yöntemleri
Sipraktin şurup aşağıdaki durumların tedavisinde kullanılır:
Sipraktin’i yemeklerden önce ya da sonra alabilirsiniz. Ancak eğer mide problemleriniz varsa veya kullandıktan sonra mide rahatsızlığı yaşıyorsanız yemekle birlikte alın.
Alerjik astım nedir? Neden olur? Tedavisi ve hastalara öneriler
Sipraktin gibi antihistaminik ilaçları kullanırken aşağıdaki uyarıları dikkate alın:
Daha detaylı bilgi için lütfen kullanma talimatını okuyun.
Çocuklarda doz ayarlaması genellikle vücut ağırlığına göre belirlenir. Eğer doktorunuz farklı bir kullanım uygun görmediyse, önerilen doz genellikle aşağıdaki gibidir:
Sipraktin hızlı etki eden bir ilaçtır. Aldıktan sonra vücut tarafından iyi emilir ve çalışmaya başlar. 1-2 saat içerisinde etkisi doruk noktaya ulaşır ve belirtilerin azaldığını hissedersiniz.
Egzama (atopik dermatit) neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Sipraktin’in yüksek dozda kullanılması özellikle çocukların santral sinir sistemi üzerinde olumsuz ve tehlikeli reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca ağız kuruluğu, göz bebeklerinde genişleme, yüzde kızarma ve çeşitli sindirim sistemi bozukluğu gibi belirtilere de neden olabilir. Hasta eğer kendiliğinden kusmadıysa kusturulmalı ya da hastane ortamında izotonik sodyum klorür solüyonu ile midesi yıkanmalıdır. Tedavide, ishale yol açarak bağırsakların hızlı boşalmasına yardımcı olan tuzlu katartikler de kullanılabilir. Eğer kullanmanız gerekenden fazla Sipraktin aldıysanız mutlaka doktorunuza danışın.
Sipraktin bazı ilaçlarla birlikte kullanıldığında etkileşime neden olabilir. Eğer aşağıdaki ilaçlardan birini ya da reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilaç kullanıyorsanız tedaviye başlamadan önce doktorunuza bilgi verin:
Bu Sipraktin ile etkileşime giren ilaçların tam listesi değildir. Tam liste için kullanma talimatına bakabilirsiniz.
Sipraktin’i alkolle birlikte kullanmayın. Alkol, ilacın baş dönmesi, uyuşukluk ve konsantrasyon güçlüğü gibi sinir sistemi yan etkilerini artırabilir. Ayrıca düşünme ve muhakeme sorunlarına neden olabilir.
Alerjik rinit (saman nezlesi) nedir? Belirtileri ve tedavisi
Sipraktin’i 2 yaşın altındaki çocuklar ve bebekler, emziren anneler ve çok yaşlılar kullanamaz. Ayrıca eğer aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz Sipraktin’i kullanmayın:
Hamilelikte Sipraktin’in kullanımı ile ilgili yeterli çalışma olmadığı için hamileyseniz ya da hamile kalmayı planlıyorsanız kullanmadan önce mutlaka doktorunuza bilgi verin. İlacı kullanırken hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza ya da eczacınıza danışın. Sipraktin’in etken maddesi siproheptadin anne sütüne geçer. Bu nedenle emziriyorsanız kullanmayın.
Sipraktin ile aynı etkiye ve etken maddeye sahip tek ilaç Prakten Şurup’tur.
Sipraktin (2 mg/5 ml) sadece şurup formunda satılmaktadır.
Yan etkiler hakkında daha detaylı bilgi için lütfen kullanma talimatını okuyun.
Uyku hali ve uyuşukluk Sipraktin’in yaygın yan etkileridir. Bu etki bazı durumlarda 12-18 saat sürebilir. Eğer ilacı kullanırken kendinizi uykulu ve uyuşuk hissediyorsanız araç veya makine kullanmayın.
İştah artışı ilacın etken maddesi siproheptadin HCl’nin yan etkisidir. Bu nedenle özellikle uzun süreli kullanımda kilo artışına neden olabilir.
Sipraktin şurup ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak ve kullanma talimatını okumak için bu linke tıklayın>>>
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Sipraktin Şurup Kullanma TalimatıYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?