Sinüzit, burun ve göz çevresindeki kemik kanallarında oluşan iltihaplanma ve tıkanıklık nedeniyle gelişen bir enfeksiyondur. Tıkanan sinüs kanalları nefes almayı zorlaştırır. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, yüksek ateş, baş ve yanak ağrısı gibi belirtiler gösterir. Çok yaygın görülen bir sorundur; akut ve kronik olmak üzere iki tipi vardır. Grip, nezle, soğuk algınlığı ve uçak seyahati sinüzite neden olabilir. Teşhisi için radyolojik görüntüleme ve bazı testler gerekebilir. Akut sinüzit tedavisi, antibiyotikler ve burun açıcı ilaçlarla yapılabilir. Genellikle bir hafta ila 10 gün içinde iyileşir. İlaç tedavisine rağmen 12 haftadan uzun süren sinüzite kronik sinüzit denir. Kronik sinüzit, tedaviye rağmen iyileşmez ise bazen ameliyat gerekebilir.
İçindekiler
Sinüzitin ilk evresinde sinüslerin ürettiği salgılar, sinüs kanlalarının dolmasına neden olur. Böylece mikropların üremesi için uygun bir ortam oluşur ve sinüzit gelişir. Akut sinüzit genellikle soğuk algınlığının bakteriyel enfeksiyonuna dönüşmesi ile başlar. Alerjiler, nezle, grip ve bazı hastalıklar akut veya kronik sinüzite neden olabilir. Sinüzit genellikle tehlikeli değildir ve tıbbi tedavi ile kolayca iyileşebilir. Bununla birlikte sinüs içindeki enfeksiyon nadiren de olsa göz veya beyine yayılarak ciddi sorunlara neden olabilir.
Nezle nedir, nasıl tedavi edilir? Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farklar
Sinüzit genellikle soğuk algınlığı, grip veya nezle sonrasında üst solunum yollarından sinüslere yayılan virüs ve bakteriler nedeniyle olur. Alerjiler ve pek çok üst solunum yolu enfeksiyonları sinüzit gelişmesine neden olabilir. Ayrıca enfekte diş veya mantar enfeksiyonlar da sinüslerin iltihaplanmasına zemin hazırlayabilir.
Öncelikle hastanın sinüs tomografisi sonuçlarının incelenmesi gerekir. Medikal tedavide fayda sağlanamadığı durumlarda cerrahi tedavi uygulanır. Tedavi, doktorunuzun koyduğu teşhis ile bağlantılı olacaktır. Akut sinüzit çoğunlukla antibiyotik tedavisine yanıt verirken kronik sinüzit için genellikle cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Ameliyat ile amaçlanan, tıkalı olan sinüs yollarının açılmasıdır. Böylece sinüslerin havalanması sağlanır, enfeksiyon geriler ve kaybolur.
Tedavi planlanırken önemli olan neden olan faktöre odaklanmak ve çözmektir. Örneğin, sinüzit alerjilerden kaynaklanıyorsa, dekonjestanlar muhtemelen çok fazla yardımcı olmayacaktır. Birkaç günden fazla semptomlarınız varsa mutlaka doktora danışın. İyi bir muayene ve bazen X-ışınları, BT taramaları veya MRG gibi görüntüleme testleri ile soruna tam olarak neyin sebep olduğunu net olarak saptanabilir. Çoğu zaman, en iyi sinüzit tedavisi, farklı yaklaşımların bir kombinasyonudur.
Emar (MR) nedir, nasıl çekilir? Manyetik rezonans ne işe yarar?
Sinüziti olan çoğu insan iki veya üç hafta içinde kendisini daha iyi hissedecek ve evde kendine bakabilecek duruma gelebilir. Sinüzit belirtilerini hafifleten faktörler:
Antibiyotikler: Doktorunuz bir bakteriyel enfeksiyonu sorumlu tutarsa antibiyotik reçete edebilir. Akut sinüzit için genellikle onları 10-14 gün süreyle kullanılır. Kronik sinüzit için, daha uzun bir süre antibiyotik kullanmak gerekebilir. Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonların tedavisine yardımcı olur. Sinüzitiniz virüs veya diğer sorunlardan kaynaklanıyorsa yardım etmezler. Bazı çalışmalar, bakterilerin önemli bir sinüzit nedeni olmadığını ve antibiyotiklerin aşırı kullanıldığını ileri sürüyor.
Ağrı kesiciler: Sinüziti olan bir çok kişi rahatsızlığı hafifletmek için ibuprofen veya asetaminofen gibi tezgah üstü (OTC) ağrı kesici ilaçları alır. Ancak bunları 10 günden fazla kullanılmaması gerekir. Hangisinin sizin için doğru olduğunu doktorunuza danışın.
Dekonjestanlar: Bu ilaçlar sinüslerde mukus miktarını düşürür. Bazıları burun spreyleri şeklindedir, diğerleri hap olabilir. Eğer dekongestan burun spreylerini 3 günden fazla kullanırsanız, sıkıntınızı arttırabilir. Bu neden doktorunuza danışın.
Penisilin nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri ve alerjisi
Allerji ilaçları: Birçok sinüzit vakası kontrolsüz alerjilerden kaynaklanmaktadır. Hiç alerji testi yaptırmadı iseniz bu riski gözardı etmeyin ve olup olmadığınızı görmek için bazı testler yaptırın. Böylece hastalık nedenini tespit etmeniz kolaylaşır.
Steroidler: Bazı durumlarda, doktorunuz sinüs membranlarındaki şişmeyi azaltmak için inhale steroidler reçete edebilir. Zor kronik sinüzit tedavisi için steroid almanız gerekebilir.
Endoskopik sinüs cerrahisinde burun içerisindeki patolojik dokular temizlenip sinüs ağızları açılmaktadır. Sinoplasti olarak adlandırılan “balon tedavisi” kronik sinüzit hastalığında, uygun vakalarda çok etkili ve güvenilir bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemde cerrahi işlem yapılmayıp, kapalı sinüs ağzı balon yardımıyla genişletilmekte ve ameliyat sonrası herhangi bir tampona ihtiyaç duyulmamaktadır. Ağrısız ve kanamasız bir girişimdir. Hastanede yatmayı gerektirmez. Uygun hastalarda tek başına veya endoskopik sinüs cerrahisinde yardımcı yöntem olarak güvenli ve başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.
Yeni geliştirilen sistem sayesinde, kapalı sinüs yolu su ile şişirilen baloncuklarla açılarak sinüzitten kurtulmak mümkün hale geldi. “Balon sinoplasti” yöntemi ile sinüzitten kısa sürede kurtulmak ve aynı gün içerisinde taburcu olmak mümkündür. “Balon Sinoplasti” yöntemi adı verilen sistem, tıkalı koroner damarların balon ile genişletilmesi mantığının, sinüs kanallarına uygulanması şeklinde çalışıyor.
Kronik sinüzit neden olur? Kronik sinüzitin tek belirtisi baş ağrısı değil!
Eskiden sinüzit ameliyatları kesi yöntemiyle yapılıyordu. Hastalar ameliyatta ve sonrasında acı çekiyor ve kanamaları oluyordu. Yöntem ile hastanın kapalı olan sinüslerine gönderilen balonlar genişletilerek sinüs yolu açılıyor. Hem çok kısa sürede, hem kanamasız şekilde sinüzit ameliyatı gerçekleştirilmiş oluyor.
Bu sistemle eskiden ameliyattan sonra uygulanan tamponlar da tarihe karışmış oldu. Kendiliğinden yok olan tamponlar yerleştiriliyor ve hastamız ameliyatın hemen ardından taburcu edilebiliyor. Çok kısa süren ameliyatta bıçak ve kesi olmaksızın hasta bir kaç saat içerisinde taburcu oluyor. Ayrıca geliştirilen yöntem, ameliyat sonrası kanamaları da ortadan kaldırıyor.
Burun kıkırdak-kemik eğriliği ve burun eti büyümesi probleminiz varsa kış mevsimi sizin için çok daha sıkıntılı geçebilir. Burun tıkanıklığı belirginleşir, sinüzit atakları daha sık gerçekleşir. Basit viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmak gerekmezken; kıkırdak-kemik eğriliği ve burun eti büyümesi probleminiz varsa doğal direnç mekanizmalarınız bozulduğu için enfeksiyonlar nedeniyle daha sık antibiyotik kullanmak durumunda kalabilirsiniz. Ayrıca uykuda nefes alma probleminin artması oksijen alınan miktarını düşürdüğünden yorgunluk ve baş ağrısı şikayetlerine neden olabilir. Bu tür durumlarda mutlaka doktora başvurmayı ihmal etmeyiniz.
Sinüzit çocuklar için de ciddi bir sağlık sorun olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları, büyümüş geniz eti ve alerji gibi faktörler çocuklarda sinüzit yapan nedenlerin başında geliyor. Ayrıca burun içi eğriliği, burunda polip olması ve bağışıklık yetmezlikleri de sinüzite yol açabiliyor. Çocuklarda sinüzit uyku düzeninin bozulmasına, okul başarısızlığına ve pek çok ciddi soruna neden olabilir. Sinüziti olan çocuklar sinirlilik gösterebilir, ağız yoluyla nefes alabilir ve beslenme güç olabilir. Konuşmaları burun içerebilir (sanki havalı bir soğuk almış gibi). Sinüzit semptomları genellikle birkaç hafta içinde düzelir (akut sinüzit), ancak bazen üç ay veya daha fazla sürebilir (kronik sinüzit).
Çocuklarda sinüzit nedenleri, belirtileri ve tedavi seçenekleri
Çocuklarda sinüzit belirtileri farklı olabilir, bazende belirgin olmayabilir. Belirtilerin değişken ve çoğu zaman belirsiz olması, çocuklarda sinüs enfeksiyonunun az görüldüğü anlamına gelmez ve genellikle hastalığın gözden kaçmasına, kimi zaman geç teşhis edilmesine neden olur. Çocukluk döneminde sinüzit belirtileri arasında, ateş, öksürük, geniz akıntısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kanaması, baş ağrısı, yüz ağrısı, halsizlik ve ağız kuruluğu bulunabilir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Sinusitis (sinus infection)2- Sinus Infection (Sinusitis)3- Causes of sinusitis4- SinusitisYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?