Üniversite sınavı için bir yıl boyunca çalışıp, hazırlıklar tamamlandıktan sonra sınav günü yaklaştıkça merak edilen konuların başında sınav sabahı nasıl bir kahvaltı yapılması gerektiği gelmektedir. Uzun süreli açlıktan sonra, güne kahvaltıyla başlamak dikkat dağınıklığını önleyerek sınav konsantrasyonunu artıracaktır. Bu nedenle, “Heyecandan midem kasılıyor”, “Midem bulanıyor”, “Karnım ağrıyor” gibi bahaneler öğrencilerin kahvaltı yapmasına engel olmamalıdır. Aksine dengeli ve sağlıklı bir kahvaltı bu şikayetlerin tümünü önleyecektir.
Sınav sabahı yapılacak kahvaltının içeriğine çok dikkat edilmelidir. Kahvaltıda börek, kızartma, açma, poğaça gibi yağ içeriği ve glisemik indeksi yüksek yiyecekler tercih edilmemeli ve porsiyonlar küçük tutulmalıdır. Aksi takdirde kahvaltı sonrası ortaya çıkan uyku hali sınav başarısını olumsuz yönde etkileyecektir. Kahvaltı içeriği kadar kahvaltı saati de çok önemlidir. Sınavda herhangi bir sindirim problemi yaşamamak için kahvaltı saati erkene çekilmelidir.
Birden fazla oturum halinde yapılacak sınav maratonu düşünülerek kahvaltı ve sonrasında gün boyu sıvı alımına dikkat edilmelidir. Sınav sabahında sıvı ihtiyacı daha çok su ile karşılanmalıdır. Kahvaltıda aşırıya kaçmadan papatya, kuşburnu gibi rahatlatıcı bitki çayları tercih edilebilir. Kahvaltı sonrasında da susatarak çok su içmeyi gerektirecek çok tuzlu veya çok tatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?