Erkeklerde sık idrara çıkmanın nedenleri ve tedavisi

1 Haziran 2015   |    1 Mart 2023    |   Kategori: Cerrahi Print

Orta yaş ve üzeri erkeklerde en sık görülen şikayetler arasında yer alan sık idrara çıkma durumu, yalnızca iyi huylu prostat büyümesine değil, mesane ve alt idrar yolu hastalıklarına da işaret edebiliyor. Prostat büyümesi ile benzer belirtiler veren bu hastalıkların teşhis ve tedavisinde geç kalınması, mesane kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Prof. Dr. Hasan Bakırtaş, 40 yaş üstü erkeklerde idrar yolu şikayetlerine neden olan hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Sık idrara çıkma hangi hastalıkların belirtisi?

40 yaşını geçmiş erkeklerde prostat büyümesi ve prostat kanseri korkusu nedeniyle genellikle idrarla ilgili şikayetler prostatla ilişkilendirilir. Mesane ve ondan sonraki alt idrar yolu ile ilgili pek çok hastalık benzer belirtiler verdiği için idrar yapma ile ilgili yakınmaları sadece prostat hastalığına bağlamak son derecede yanlıştır. Bu şikayetlerle bir üroloğa başvurulduğunda, muayeneye ilave birkaç basit tetkik ile yakınmaların nedeni ortaya çıkarılmaktadır.

Böylece hastalıklar çok basit tedavilerle iyileştirilebilir ve tedavide geç kalınması durumunda hayatı tehdit edecek hastalıkların önüne geçilebilir. Prostat büyümesi ile benzer belirtiler veren hastalıkların en sık görülenleri arasında;

İdrar yolu enfeksiyonu neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Erkeklerde sık idrara çıkmanın nedenleri

İdrar ile ilgili yakınmalar 3 grupta toplanabilir. Bunlardan ilki idrar torbasının depolama işlevinin bozulmasıyla oluşan; idrara çıkma sıklığında artma, sıkışma hissi ve idrar tutamama problemleridir. İkincisi idrara çıkma sırasında ortaya çıkan; idrarı başlatmada zorlanma, idrar akım hızında yavaşlama, çatallı veya kesik kesik işeme şikayetleridir. Üçüncüsü ise idrara çıktıktan sonra görülen; idrar sonrası rahatlayamama, artık idrar hissi ve damlatma sorunlarıdır. Bunlar haricinde idrarda kan görülmesi prostat büyümesine bağlı olabildiği gibi birçok başka hastalığın da belirtisi olabilir.

Mesane kanserinde sık idrara çıkma

Alt idrar yolu sistemi belirtilerinin en sık nedeni genellikle iyi huylu prostat büyümesidir. Ancak her iyi huylu prostat büyümesi idrar ile ilgili yakınmalara neden olmaz. Prostat büyümesi ancak içinden geçen idrar kanalını daraltırsa belirti vermektedir.  

Özellikle sigara içen erkeklerde sık rastlanılan mesane kanseri ise sıklıkla ağrısız kanama ile ortaya çıksa da idrarda yanma, idrara çıkarken zorlanma, sık idrara gitme, idrardan sonra rahatlayamama gibi belirtiler de verebilmektedir.

Şeker hastalığında sık idrara çıkma

Şeker hastalığının en sık görülen belirtilerinden biri sık sık idrara gitmektir. İdrara şeker geçişi nedeniyle ortaya çıkan bu rahatsızlığın tanısı basit bir idrar tahliliyle konulmaktadır. Hastalığın tedavi edilmesiyle idrar şikayeti hemen düzelir.

Diyabet (şeker hastalığı) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Gece sık idrara çıkma hastalığı

Nokturnal poliüri adı verilen gece fazla idrar üretemeye neden olan hastalıkta, hiç prostat büyümesi olmadığı halde gece sık idrara çıkılır. Gece idrara sık gitmek, sıkışma hissi ve idrar kaçırmadan sonra yaşam kalitesini en çok azaltan şikayetlerden biridir.

Uykusuzluk nedeni ile hastalarda dikkat eksikliği ve depresyona kadar giden istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu hastalığın teşhisi basit bir idrara çıkma günlüğü tutularak konulabilir. Teşhis sonrası akşam sıvı kısıtlaması ve basit bir ilaç tedavisiyle hastalık ortadan kaldırılabilir. Benzer şekilde kalp yetmezliği veya bacaklarda ileri derecede varis olması durumlarında geceleri sık idrara çıkma yakınması olabilmektedir. Bu hastalıkların tedavisi edilmesiyle geceleri idrar yapma yakınması da ortadan kalkacaktır.

Kadınlarda idrar kaçırma neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Bel fıtığında sık idrara çıkma

Bel fıtığı eğer idrar torbasına giden sinirleri sıkıştırıyorsa, hastalar çok sık idrara giderler ve idrara çıkmada zorluk yaşarlar. Bel fıtığının tedavi edilmesiyle idrar şikayetleri de düzelecektir.

MS ve Parkinson hastalığında sık idrara çıkma

Multipl skleroz ve Parkinson hastalığı gibi beyin ve sinir sistemini ilgilendiren hastalıklarda, idrar torbasına giden sinirlerin tutulması durumunda idrar kaçırma dahil tüm alt idrar yolu yakınmaları görülebilir. Bu tarz sinir sistemini tutan hastalıklarda ilgili hastalığın tedavi edilmesi sonucunda idrar yolu ile ilgili şikayetler de ortadan kalkacaktır.

Aşırı aktif mesane

Genellikle yaşlılarda görülen bu rahatsızlıkta da sık sık idrar yapma ve idrara sıkışma hissi ve zaman zaman idrar kaçırma gibi belirtiler gözlemlenmektedir. İyi huylu prostat büyümesi bulunan ve ameliyat edilmesine rağmen şikayetlerinin bir kısmı düzelmeyen hastalarda bu rahatsızlığa da sık rastlanır. Kadınlarda da gözlenebilen bu hastalığın ilaçlarla tedavi edilmesiyle yakınmalar ortadan kaldırılabilmektedir.

Taş hastalıklarında sık idrara çıkma

Bu hastalıklar haricinde; idrar torbasında veya bu bölgeye yakın idrar yollarında bulunan taşlar da idrarda rahatsızlık hissi, sık idrar yapma isteği ve idrarda kanama gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Taşların varlığı basit bir ultrasonografi veya röntgen filmi tespit edilebilmektedir. Teşhis ardından endoskopik yöntemlerle tedavi edilerek ciddi sağlık sorunlarına yol açmaları önlenebilmektedir.

Erkeklerde sık idrara çıkma tedavisi

Orta yaş ve üzeri erkeklerde sık görülen idrar ile ilgili şikayetler, yaşam kalitesini oldukça azaltmasına rağmen, utanma nedeniyle dile getirilmemektedir. Bu durum konu ile ilgili birçok yanlış inanışın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İdrar yakınması olan erkeklerin büyük bir kısmı mecbur kalmadıkça doktora başvurmamaktadır.

Üroloji (bevliye) nedir? Ürolog hangi hastalıklara bakar?

Sık idrara çıkma tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak değişebilir. İşte bazı genel öneriler:

  • Bol su içmek: Yeterince su içmek, idrar yollarında enfeksiyonlara neden olabilecek bakteri ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Kafein ve alkolden kaçınmak veya sınırlı tüketmek: Kafein ve alkol mesaneyi tahriş edebilir ve idrar üretimini artırabilir.
  • Mesane eğitimi alıştırması yapmak: Mesane eğitimi, tuvalet molaları arasındaki süreyi kademeli olarak artırmayı içerir. Bu eğitim mesanenin idrarı tutmada daha verimli olmasına yardımcı olur.
  • İlaç tedavisi: Sık idrara çıkma nedenine bağlı olarak doktor tarafından semptomları hafifletmeye yardımcı olmak için bazı ilaçlar reçete edilebilir. Örneğin, idrar yolu enfeksiyonları için antibiyotikler, büyümüş prostat için alfa blokerler ve aşırı aktif mesane için antikolinerjik ilaçlar gibi.
  • Ameliyat: Genişlemiş prostat veya mesane tıkanıklığı gibi altta yatan sorunları tedavi etmek için bazen ameliyat gerekebilir.

Sık idrara çıkmayla ilgili sık sorulan sorular

Kısa Bilgiler

Erkekler günde kaç defa idrara çıkar?

Erkeklerde idrara çıkma sıklığı yaş, sıvı alımı, ilaç kullanımı ve sağlık durumu gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ortalama olarak, çoğu erkek günde 4-7 kez idrara çıkar. Ancak bu oran yaşlılıkla birlikte artabilir.

Sık idrara çıkmak tehlikeli mi?

Sık idrara çıkma kendi başına her zaman tehlikeli değildir, ancak altta yatan bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Normalden daha sık idrara çıkıyorsanız, buna eşlik edebilecek diğer belirtilere dikkat etmeniz ve gerekirse bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

Sık tuvalete gitmemek için ne yapmalı?

Eğer altta yatan ciddi bir sağlık sorununuz yoksa bazı basit önlemlerle sık idrara çıkmayı önleyebilirsiniz. Örneğin; yatmadan önce sıvı içecekler tüketmeyin, kafein, alkol, baharatlı yiyecekler ve yapay tatlandırıcılar gibi mesaneyi tahriş edici besinlerden kaçının, Kegel egzersizi gibi pelvik taban kaslarını güçlendiren egzersizler yapın, sağlıklı kilonuzu koruyun.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla