Katılımcılar sigarayı bırakmak için nikotin bandı desteği, vareniklin isimli bir ilaç ya da plasebo kullanuyordu. Nikotini normal bir hızda parçalayan kişilerde nikotin bandı yerine vareniklin ilacı daha başarılı sonuçlar verdi.
Nikotini daha yavaş parçalayan kişilerde ise hangi metodu kullanırlarsa kullansınlar sigarayı bırakmak konusunda daha fazla şansları vardı ancak vareniklin isimli ilacın yan etkilerine daha fazla maruz kalıyorlardı. Reçete ile satılan bu ilacın yan etkileri arasında depresyon riski ve intihar eğilimi de bulunuyor.
En etkili sigara bırakma yöntemleri ve ilaçla sigara bırakma tedavileri
Araştırmanın tüm katılımcılarına psikolojik destek de sağlandı. Araştırma ekibinden Profesör Caryn Lerman, kan testinin kullanımı ile başarıya ulşama şansının büyük olabileceğini söylüyor. Lerman “Normal nikotin metabozlimasına sahip bazı insanlar için nikotin bantları ile (sigarayı bırakma) olasılıkları düşük olabiliyor ama ilacı alırlarsa bu olasılık iki katına çıkıyor; metabolizması daha da yavaş olan üçüncü bir grup içinse bantlar en iyi çözüm olabilir” diyor.
Nikotinin vücutta hangi hızda parçalarına ayrıldığını ölçen kan testi henüz sadece laboratuvarlarda araştırma amaçlı olarak kullanılıyor. Ama bilim insanların testin geniş kullanım için kolayca hazır hale getirilebileceğini söylüyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?