Yeni doğan bebeklerde sık görülen gaz sorunu anne babalar için kabusa dönüşebilir. Doğumdan sonraki ilk dört ayda oluşan gaz sancısı her bebekte kolik atakları haline dönüşmez. Ancak sigara içen annelerin bebeklerinde bu sorun iki kat fazla görülmektedir. Koliğin psikolojik yönleri olduğu da bilinmektedir. Endişe, korku, heyecan ve sinirlilik de bebekte koliğe neden olabilir. Yeni doğan bebeklerin tam olarak gelişmeyen sindirim sistemleri nedeniyle ortaya çıkan gaz sancıları hem bebek hem de ebeveyinlere zor anlar yaşatıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, konu ile ilgili şu bilgileri verdi:
Bebeklerde gaz sancısı olarak bilinen İnfantil Kolik rahatsızlığı, kendiliğinden iyileşmesi dolayısıyla iyi seyirli klinik durumlardan biridir. Anne sütü alan bebeklerde bu hastalığa daha az rastlanır. Bebeğinizin ağlama sebebi açlık değilse ve ayaklarını daha çok karnına doğru çekerek ağlıyorsa buna gaz sancıları sebep olmuş olabilir. Karın şişliğinde artma, barsak seslerinin duyulması, kusma, kabızlık veya sık kaka yapma gaz sancısının belirtileri arasındadır. Kolik için sürekli kabul edilebilecek tek bir faktör yoktur ve bu nedenle hiçbir tedavi sürekli rahatlamayı sağlayamaz.
Bebek için uygunsuz çevre yani anne baba çatışmasının da gaz sancısına neden olabilir. Bazı bebekler koliğe hassastır. Gaz yakınması olan bebeklerin %30 kadarında kolik atakları gelişir. Atakların açlık, aşırı beslenme veya yutulan havanın bağırsağa geçmesi ile ilişkileri gözlenmektedir. Gaz sancısı çeşitli nedenlerle oluşabilir. Sorun sindirim sistemi veya beslenme ile ilişkili de olabilir. Soya, kahve, fındık, fıstık, çikolata, kabuklu deniz ürünleri, brokoli, yeşil biber ve baharatlı yiyeceklerin allerjik reaksiyonlara ve gaz sancısına neden olabilir. Ayrıca ailede evlilik ile ilgili çatışmalar, annenin bebeğe vakit ayıramaması, bebekle ilgilenememe durumu ve stres bu sorunlar için risk faktörleridir.
Yeni doğan bebeklerde gaz problemini çözmek için ne yapmalı?
Emziren anne beslenmesine özen göstermelidir. Sigara, kahve, çay, çikolata, baharatlı yiyecekler, annenin sindirim sorunu yaşadığı besinler, kuru bakliyat, kabuklu deniz ürünleri, turunçgiller, lahana, brokoli, bezelye gibi yiyecekler gaz problemine neden olur var olanı da arttırır. Gaz sancısını önlemek için, bebeği emzirirken veya biberonla beslerken hava yutulmasını önlemeye çalışın. Bebeğin karnını masaj yaparak rahatlatmak ve düzenli olarak gazını çıkarmak da yardımcı olabilir.
Kolik nedir, neden olur? Ağlayan bebekleri sakinleştirme yolları
Ayrıca, bebekler için özel gaz sancısı önleyici damlalar veya çaylar da kullanılabilir. Ancak, herhangi bir tedaviyi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?