Sigara bırakmada ilk 1 ay çok kritik! Uzmanlar ne öneriyor

Kategori: Sigara Print

Araştırmalar, kendi kendine sigarayı bırakmakta zorlanan kişilerin, dışarıdan destek almaları durumunda sigarayı daha rahat bırakabildiklerini, ilk ay içindeki belirgin etkileri ile sigara bırakmayı kolaylaştırdığını gösteriyor. Kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanların yaklaşık yüzde 90’ı başarısız oluyor. Tamamlayıcı tıp yöntemlerinin sigara bırakma konusundaki etkisini araştıran Prof. Dr. Mehmet Karadağ, 1562 sigara bağımlısı üzerinde Mora Terapi yönteminin sigara bırakmadaki etkisini araştıran bir çalışma yaptı. İlk bir ayın sonunda, kontrollü bir Mora Terapisi gören kişilerin yaklaşık yüzde 70’nin, yaşanan nikotin krizlerine karşı koyabildiği ve hiç sigara içmediği tespit edildi.

Çalışma kapsamında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, sigarayı bırakmaya karar verip Mora Bursa Terapi Merkezi’ne başvuran 1562 kişiye Mora Terapi uyguladı. Düzenli yakın takibe alınan bağımlılarda, 1. ayın sonunda görüşme yapılan 1338 bağımlının 925’i yani %69,13’lük kısmının sigarayı hiç içmediği tespit edildi.

En etkili sigara bırakma yöntemleri ve ilaçla sigara bırakma tedavileri

Sigara bırakma süreci bağımlılar için hiç de kolay olmayan bir süreç. Nikotinin yarattığı bağımlılık    özellikle de gün içinde 10’dan fazla sigara içen kişiler üzerinde, belli saat aralıkları ile nikotin krizleri yaşamalarına neden oluyor. Bağımlılar her ne kadar bırakmak konusunda çok kararlı olsalar da, nikotin bağımlılığından kaynaklı krizlere yenik düşebiliyor. Genellikle azaltarak değil, birden bire bırakmanın daha başarılı olduğunu ifade eden uzmanlar, süreci hasta ile birlikte yönetmenin önemini vurguluyorlar.

Mora Terapi yöntemini başarılı bulan hekimler, destek amaçlı olarak bu tedavi yönteminin denenmesini tavsiye ediyor. Özellikle son dönemlerde sigara bıraktırmada ön plana çıkan Mora Terapi yöntemi hem nikotin krizlerini azaltıyor, özellikle de en yoğun nikotin krizlerinin yaşandığı ilk bir ay içinde, vücutta sigaraya karşı bir isteksizlik hissi yaratıyor.

Sigaranın vücutta bıraktığı elektromanyetik frekans izini silme esası ile çalışan Mora Terapi yöntemi, beynin sigara isteğini azaltarak nikotin krizlerinin çok daha kolay atlatılmasına yardımcı oluyor.

Mora terapi sigaranın yanı sıra alkol, kilo, ağrı, alerji gibi sorunlarda da çok etkili sonuçlar ortaya koyuyor. Bugüne kadar Türkiye’de binlerce hastanın Mora Terapi gördüğü ve başarı oranlarının yüzde 80’ler civarında olduğu Mora tedavi uzmanları tarafından belirtiliyor. Amerika ve Avrupa’da yaygın bir şekilde kullanılan Mora Terapi, Türkiye genelinde 19 farklı ilde bulunan 50 Mora Terapi Merkezi üzerinden hizmet veriyor.

Sigara bırakmada işin sırrı uygun yöntemi bulmakta

Bıktım otu, tütüne son, nikotin stop, akapunktur, biorezonans, moraterapi gibi yöntemlerin bilimsel olmadığını belirten Prof. Dr. Oğuz Kılınç, sigarayı bırakmaya çalışanlara bu yöntemleri önermiyor: “Sigara içimini bir hastalık olarak kabul ediyoruz ve bu hastalığın bilimsel bir tedavisi söz konusu, bu bilimsel tedavi dışında uygulanan tedavilerin etkinliği şüpheli. Bırakmak anlamında yapılacak tedavinin etkili ve bilimselliği kanıtlanmış yöntemlerle yapılması tedavi başarı şansını artırıyor.

Bu yöntemlerle deneyip başarısız olanlar tekrar 2 sene sonra bırakmayı deniyorlar. Yani bu durum bırakma açısından zaman kaybına yol açıyor. Elimizdeki bilimselliği kanıtlanmış yöntemlerin kullanılmasını öneriyoruz.”

Sigara bırakmada nikotin bağımlılığını aşmak ne kadar zor?

Sigarayı bırakmanın aslında zor olmadığını söyleyen Prof. Dr. Kılınç, uygun yöntemlerle müdahale edildiğinde kalıcı bırakma oranlarının yüzde 50’nin üzerine çıkabildiği müjdesini veriyor. Ancak bu aşamada hastaya sigarayla ilişkili olan risk algısının geliştirilmesi gerekiyor. Prof. Dr. Kılınç şu bilgileri verdi: “Bilimsel davranışçı yöntemler kullanılmalı. Nikotin bağımlılığının fizyolojik kısmını kontrol etmek için de tedaviye farmakoterapinin  eşlik etmesi gerekmektedir. Bilimsel davranışçı tedaviler ve farmakoterapiyle bırakmak aslında zor değil. Yeter ki bu yöntemler profesyonel sigara bırakma konusunda eğitim almış sağlık çalışanları tarafından uygulansın.”

Sigara içmek aslında bir risk davranışı!

Hastaların sigarayı bıraktığı takdirde yerine ne koyacağını sormalarının sigarayı vücudu için gerekli bir madde gibi algılamalarından kaynaklı, yanlış bir varsayımdan kaynaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Kılınç, şu açıklamayı yaptı: “Normalde sigara içmek bir risk davranışıdır, sağlık açısından Rus Ruleti oynamaktan daha riskli bir davranıştır. Böyle  sağlığa zararlı bir maddeden kurtulma algısı oluşursa tedavi sürecinde “Bu beladan kurtulurken yerine başka bir bela olarak ne koyabilirim?” demek gibi bir şeydir. Gerçekte, tütünün her dozu ve her şekli zararlıdır. Bu zararları ortadan kaldıran herhangi bir yöntem, tedavi, ilaç ya da koruyucu bir ilaç henüz keşfedilmemiştir. Kanserden koruyucu gıdaların tüketilmesi, sigaranın kanser yapıcı etkisini ortadan kaldırmazlar.”

Sigara bırakmayla ilgili püf noktalar

Bırakma sürecine girince görsel uyaranların ortadan kaldırılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Kılınç şu önerilerde bulunuyor: “Kişi sigara içmeye müsait ortamı görünce sigara içmek aklına gelir. Kül tablası, çakmak, sigara paketi gibi hatırlatıcı objelerin ya da ev içinde sigara içme alanları varsa ortadan kaldırmak gerekir. Çay, kahve içmek, alkol almak, yemek sonrası erken dönem bunu kışkırtır. Bunun için de diş fırçalamak ve su içmek etkili bir yöntemdir. Esas önemli olan, kurtulmaya çalışılan şeyin bir katil, vücuttan ve sağlıktan çalan bir hırsız olduğunu kabullenmek çok önemli. Bunlar yapılırsa farmokoterapi ile birleştirildiğinde tedavinin başarı oranı oldukça yükselir.”

İyi haber: Sigara, bırakıldığı saniyeden itibaren olumlu etkilerini hissettirmeye başlıyor!

Sigarayı bıraktıktan sonra ilk 20 dakikada faydaları görülmeye başlıyor.  10 yıl içinde ise sağlık düzeyi içmemişlerle benzer düzeye inebiliyor. Prof. Dr. Kılınç sigarayı bırakanlardaki iyileşme sürecini anbean şöyle özetliyor: ”Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlıyor. Nabız ve kan basıncı hemen normale dönüyor. 1. günde kanda zehirli maddeler saptanamıyor ve 1. ayda kalp damarları normal boyutuna ulaşıyor.

1. yılın sonunda kalp krizi geçirme riski 2 kat azalıyor. 5. yılın sonunda kanser riski yarı yarıya azalıyor. 10. yılın sonundaysa eğer kalıcı bir hasar oluşmamışsa sigarayı bırakanların hiç sigara içmemişlerle eşit düzeye geldiğini biliyoruz. Bu nedenle bağımlılara sigarayı kendi çabalarıyla bırakabileceklerini düşünmüyorlarsa sigara bırakma eğitimi almış bir hekime ya da bir uzmana başvurmalarını öneriyoruz. Şunu herkesin bilmesi önemli, tedavi edilebilir bir hastalıktan söz ediyoruz.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla