Sigara yasağı, acillere başvuruları %23 azalttı

Kategori: Solunum / Enfeksiyon Print

Veriler sigaranın sağlık sistemi için de önemli bir risk olduğunu gösteriyor!
Türk Toraks Derneği 14. Yıllık Kongresi açıklanan bilimsel veriler, kapalı alanlarda uygulanan sigara yasağının acillere başvuruları %23 oranında azalttığını gösterdi. Kocaeli Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, başkanlığında yürütülen çalışmanın sonuçları şok edici bilgiler sunuyor. Kocaeli ve çevresinde bir yıl önce % 31,2 olan sigara içme oranı % 24 gerilerken alerjik nezle hastalığında %62, bronşit hastalığında % 40 ve KOAH alevlenmelerinde %21 azalma olduğu bilimsel olarak kayıtlara geçti.

Kapalı mekanlarda sigara içilmesini engelleyen ‘4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un yürürlüğe girdiği 19 Temmuz 2009’dan bu yana sigara ile ilişkili hastalıklarda acile başvurularında % 23 oranında bir azalma olduğu bilimsel olarak tespit edildi. Antalya’da yapılan Türk Toraks Derneği 14. Yıllık Kongresi’nde sonuçları açıklanan çalışma ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Füsun Yıldız, elde ettikleri verilerin sağlık açısından son derece olumlu olduğunu dile getirdi.

Sigara içme oranı azaldı acillere başvurular %23 geriledi

Geçtiğimiz yılı kapsayan çalışmayı yürüten Kocaeli Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, elde ettikleri verilerin şok edici boyutta olduğunu bildirdi. İlk olarak 2 bin 721 kişiye 80 soruluk bir anket uyguladıklarını belirten Prof. Dr. Yıldız, “Birinci yıl % 31,2 olan sigara içme oranının % 24 olarak saptadık. Çalışma sonucunda sigara yasağının uygulamasının ardından acile başvurularda % 23´lük azalma olduğunu gördük. Yine alerjik nezle hastalığında %62, bronşit hastalığında % 40 ve KOAH alevlenmelerinde %21 azalma belirledik” dedi.

Sigara en ucuz kitle imha silahı

Sigaranın en ucuz kitle imha silahı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yıldız “Anketin ardından 48 hekime gönüllü sigara bırakma eğitimi verdik. 2 olan sigara bırakma polikliniği sayısı 15´e çıktı. Tüm ilçelerde halk eğitim toplantıları düzenledik. 6 ay içinde 3 bin kişinin nikotin bağımlılıkları, karbonmonoksit ölçümleri yapıldı. İlk yılın sonunda 2 bin 400 kişiye anket uyguladık. Birinci yıl %31 olan sigara içme oranı %24 olarak saptandı. Sevindirici sonuçlardan birisi de sigara içen her 3 kişiden 1´i sigarayı bırakmayı denemiş. Daha da önemlisi acile başvurularda %23´lük azalma var” dedi.

Zatürree başvuruları %61, alerjik rinit tanısında %62 azalma saptandı

Çalışma sonucunda sigara ile bağlantılı hastalıklarda da önemli farklar oluştuğunu gördüklerini dile getiren Prof. Dr. Yıldız, şu bilgileri verdi: “Pasif içicilerin miktarı çok ciddi bir şekilde azaldı. Bu sebeple astım, KOAH ve zatürree atakları gibi sigaradan etkilenen hastalıkların düşmesi gerekiyordu. Bizde bölgemizdeki 15 hastaneye yapılan hasta kayıtlarına baktık. Acile başvuru 2009 yılının ilk 6 ayında 83 bin iken, 2010’un aynı döneminde vaka sayısı 64 bine geriledi. Biliyoruz ki sigara içmek zatürree riskini iki kat artırıyor yasa sonrasında zatürree başvuruları %61 azaldı.

Alerjik nezle için sigara önemli bir risk faktörüdür. Alerjik nezlede durum nedir? Nisan 2009’da alerjik rinit tanısında belirgin bir artış yaşanırken, 2010’da böyle bir pik izlenmediği görüldü. Bronşit tanılı vaka sayısında %40, alerjik rinit tanısında %62 ve KOAH atak başvurularında %21 azalma oldu. Sonuç olarak, kapalı yerlerde sigara içme yasağının uygulamaya konulduğu 19 Temmuz 2009’dan sonra sigara ile ilişkili hastalıklar nedeniyle acile başvuru oranları düşüşler başladı. İki ilde de aynı sonuçları buluyor olmamız bu yasanın bizler için çok büyük bir kazanım olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.”

Mali acıdan da önemli tasarruflar sağlandı

Çalışma kapsamında sigaranın neden olduğu mali yükü de incelediklerini dile getiren Prof. Dr. Yıldız, “18-24 yaş arası insanlarımızın ortalama aylık sigaraya harcadığı para 100 TL. Yaş artıkça harcanan para 140-150 TL’ye kadar çıkıyor. Yasakla birlikte ilimizde 6 ayda 800 bin TL’lik bir kazanç olmuş. Bu kaba bir rakam ve içinde hastane yatışları yok. Bundan sonraki iş bunun devamlılığını sağlamak. Benzer bir çalışma İstanbul’da da yapıldı. Bu çalışmanın sonuçları da oldukça yüz güldürücü bulundu” dedi.

Basın toplantısında hazır bulunan Prof. Dr. Oya İtil, Prof. Dr. Füsun Topçu,
Kocaeli Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, Prof. Dr. Aykut Çilli ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Sekreteri
Yrd. Doç. Dr. Osman Elbek sigaranın zararları, 4207 sayılı yasanın yürürlüğe
girmesinin ardından tütün kullanımı ve buna bağlı hastalıklarda meydana
gelen değişiklikler hakkında ayrıntılı açıklama yaptı.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla