Gebelikte miyom tedavisi nasıl olmalı? Kadınlarda oldukça yaygın görülebilen miyomlar hamilelik döneminde de ortaya çıkabiliyor. Miyomların büyüdüklerinde hamileliği olumsuz etkileyebileceğini VKV Amerikan Hastanesi Kadın Sağlığı Ünitesi uzmanı Dr. Senai Aksoy, “Miyomlar doğum kanalının tıkanmasına yol açabilir. Rahim kanalı veya ağzına doğru yerleşmiş miyomlar saptandığında sezaryene ihtiyaç olabilir. Sezaryen operasyonlarında miyomlar da alınabilir” dedi.
Dr. Aksoy, şu bilgileri verdi: “Anne adaylarının yaklaşık % 5’inde miyom görülebilmektedir. Vakaların büyük bir kısmında miyomlar hamilelik üzerinde etkili olmaz. Ancak miyomların ebadı büyük olduğunda bazı problemlere yol açabilirler. Bu problemlerin başında düşük, erken gebelik kanamaları, erken doğum, plasenta yerleşim anomalileri, bebeğin suyunun erken gelmesi, erken plasenta ayrılması ve doğum sonrası plasentanın ayrılmaması yer alır. Anne adaylarında görülen miyomların % 30’u hamilelik sırasında büyür. Bu büyüme en yoğun hamileliğin ilk 10 haftasında görülür.”
Miyomların bazı vakalarda hamileliğin ikinci ve üçüncü evresinde büyümeye devam edebildiğini söyleyen Dr. Aksoy, “Miyoma giden kan miktarı yetersiz kalarak dejeneratif değişiklikler denilen miyomun kısmi veya tam olarak kangren durumu oluşabilir. Kırmızı dejenerasyon denilen bu durum çoğunlukla ağrı ve hassasiyete sebep olur veya erken doğuma da neden olabilir. Ağrıya karşı yatak istirahatı ve ağrı kesiciler verilebilir. Ancak sancıları durdurmak için tokolitikler kullanılabilir” diye konuştu.
Dr. Aksoy, sözlerini şöyle noktaladı: “Miyomların doğum esnasında doğum kasılmalarının yetersizliğine ve bebekte pozisyon bozukluklarına neden olabilirler. Bunun dışında doğum kanalının tıkanmasına da yol açabilir. Rahim kanalı veya ağzına doğru yerleşmiş miyomlar saptandığında sezaryene ihtiyaç olabilir. Miyomlar sadece hamilelikte sorun yaratmaz. Doğum ardından etkin uterus kasılmalarını bozup kanamaya sebep olabilirler. Miyomun yer ve büyüklük açısından uygunlarsa sezaryen esnasında alınabilirler. Ancak bazı vakalarda miyomlar hamilelikte rahim fazla kanlandığında aşırı kanamaya neden olabilir. Bu durumda sezaryen esnasında alınmazlar.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?