Serebral palsi, genellikle doğum sürecinde beyinde gelişen hasar sonucu oluşan ve hareket, kas veya duruş bozukluğuna neden olabilen ciddi bir hastalıktır. Bebek beyninin anne karnında normal gelişmemesi; doğum sırasında veya hemen sonra hasar görmesi gibi nedenlerle gelişen serebral palsi bir tür beyin felcidir. Kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak beynin hareketi kontrol etme ve dengeyi koruma yeteneğini bozan anormalliklerden kaynaklanır. İlk belirtiler bebeklik veya okul öncesi dönemde fark edilebilir. Yutma sorunları, gözlerde odaklanma dengesizliği, istem dışı hareketler, hareket bozukluğu, zeka geriliği, epilepsi, körlük veya sağırlık görülebilir. Kesin tedavisi yoktur; ancak destekleyici tedaviler, ilaçlar ve ameliyat ile kişinin hareket ve iletişim yeteneğini geliştirilebilir.
İçindekiler
Serebral palsi, bir tür beyin felçidir; doğumdan önce veya hemen sonrasında oluşan beyin probleminden kaynaklanır. Kişinin hareket ve koordinasyonu dengesini olumsuz etkileyen bir grup bozukluktur. Çocukluk çağının en sık görülen hareket ve denge sakatlığıdır, ömür boyu sürebilir. Bu hastalarda, hareket ve duruşla ilgili problemler, zihinsel yetersizlik, nöbetler ve birçok tıbbi bozukluk; görme, duyma ve konuşma problemleri görülebilir.
SP’li çocukların çoğunda, eşlik eden koşullar olarak bilinen epilepsi ve otizm spektrum bozukluğu gibi birçok ilave hastalık bulunur. (1)
Otizm nedir? Neden olur? Otizmin tipik belirtileri nelerdir?
Çoğu durumda kesin nedeni bilinmemektedir ancak genellikle beynin kas kontrolünü ve koordinasyonunu etkileyen kısmı olan motor korteksindeki hasardan kaynaklanır. SP’ye neden olan beyin bozukluğu zamanla değişmez ve yaşla daha da kötüleşmez.
Epilepsi nedir? Sara hastalığı neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Küçük bir beyin felci (SP) yüzdesi, doğumdan sonra 28 gün içinde gerçekleşen beyin hasarından kaynaklanır. Buna edinilen SP denir, muhtemel nedenler;
SP’nin semptomları doğumdan hemen sonra açık değildir; ilk 2-3 yaş civarında fark edilir hale gelirler. Belirtiler, beynin hangi kısımlarının etkilendiğine bağlı olarak kişiler arasında değişebilir. Ayrıca SP’li her çocuk bu semptomların hepsini göstermez. Ancak başka herhangi bir tanımlayıcı neden olmadan bazılarının veya hepsinin varlığında beyin felci olasılığı araştırılır.
Beynin çeşitli kısımlarını etkileyen farklı tipte ve formda SP vardır; her tip spesifik hareket bozukluklarına neden olur.
En yaygın SP tipidir; vücudun sadece bir tarafını veya tümünü etkileyebilir. Kaslardaki sertlik yürümeyi zorlaştırır, zamanla duruşun bozulmasına yol açar, abartılı reflekslere neden olur. Etkilenen vücut kısmına göre tanımlanır: (4)
Hidrosefali nedir, neden olur? Belirtileri, tedavisi ve ameliyatı
Vücut hareketlerini kontrol etmekte zorlanırlar. Kollarda, bacaklarda ve ellerde istemsiz, anormal hareketlere neden olur. Bazı durumlarda yüz ve dil de etkilenir; duyma, nefes alma veya konuşma için gereken kas hareketlerini kontrol etmede zorlanırlar. Zeka nadiren etkilenir.
En az görülen tiptir; denge, koordinasyon ve derinlik algısı bozuktur, gelişim yavaştır. Yürümek, yazmak, nesneleri kavramak veya gömlek iliklemek gibi motor hareketleri kontrol etmekte zorlanırlar.
Kas tonusunun azalmasına ve kasların aşırı gevşemesine neden olur. Kollar ve bacaklar sarkık görünürler. Bu tip bebekler başlarını kontrol edemezler ve nefes almakta zorlanabilirler.
Herhangi tip SP’ye karşılık gelmez; vakaların çoğu, spastik ve diskinetik belirtilerin karışımını yaşarlar.
Çocuğunuzun gelişiminde herhangi bir hareket bozukluğu veya olası gecikmeler varsa derhal tanı almak önemlidir. SP’li bebeklerde sıklıkla yuvarlanma, oturma veya yürüme gibi gelişimsel gecikme sorunları mevcuttur. Semptomlar zamanla değişebilse de, SP ilerleyici değildir. Belirtiler genellikle yaşamın ilk aylarında görülür ancak spesifik tanı 2-5 yaşlarına kadar gecikebilir.
Hareket (motor) becerileri değerlendirmek için yapılan bir dizi testle birlikte, çocuğun gelişimi, büyümesi, kas tonusu, yaşa uygun motor kontrolü, işitme, görme, duruş ve koordinasyonu izlenir. Laboratuvar testleri, SP’ye benzer semptomlara neden olabilecek koşulları tanımlayabilir. Kanama bozuklukları gibi diğer olası koşulları dışlamak için kan testleri yapılır. Nöro-görüntüleme teknikleri (MR, kranial ultrason, tomografi) beyindeki potansiyel bir hareket bozukluğunu gösteren anormallikleri tespit edebilir. (5)
SP’nin tedavisi yoktur, ancak hastaların mümkün olduğunca normal ve bağımsız bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilecek yeteneklerini geliştirebilen yardımcı tedaviler mevcuttur. Teşhis konulduktan ve tipi belirlendikten sonra, belirli bozuklukları, temel sakatlıkları gidermek için uygun bir plan geliştirilir.
Genellikle yaşamın ilk birkaç yılında veya tanı konulduktan hemen sonra başlayan fizik tedavi, SP’nin temel taşıdır. Fiziksel yeteneklerin korunmasına yardımcı olmak, hareket problemlerini iyileştirmek, kas gücünü, dengesini, motor becerilerini korumak veya geliştirmek için özel egzersiz ve germe teknikleri kullanılır. (6)
Konuşma ve iletişim becerilerini geliştirmeyi, yutma bozukluklarına yardımcı olmayı içerir.
Üst vücut fonksiyonunu geliştirmeye, duruşu iyileştirmeye ve çocuğun potansiyelinden en iyi şekilde yararlanmaya odaklanır. Mesleki terapistler giyinme, okula gitme gibi günlük etkinlikleri kolaylaştırmaya yardımcı olurlar.
Bireye fiziksel-bilişsel becerilerini geliştirmede yardımcı olan sanat-kültür programlarına, sporlara ve diğer etkinliklere katılımı teşvik eder.
Ağrının azaltılmasına, kasların gevşemesine ve nöbetlerin önlenmesine yardımcı olur.
Hastaların hareket kabiliyetini iyileştirmek veya büyüme problemlerini tedavi etmek için bazı durumlarda ameliyat gerekebilir.
Bilgisayar yazılımları, ses birleştiriciler, resimli kitaplar iletişim becerilerini geliştirmeye; ortez cihazları kas dengesizliğini telafi etmeye ve bağımsız hareketliliği arttırmaya; parantezler, özel sandalyeler günlük fonksiyonların yerine getirilmesine yardımcı olabilir.
Hiperbarik oksijen terapisi, kök hücre tedavisi, belirli elektriksel stimülasyon biçimleri gibi öğrenme ve tedavi stratejileri bulunmaktadır. (7)
Serebral palsi her kişiyi farklı şekilde etkiler. Kas güçsüzlüğü, kas spastisitesi, koordinasyon problemleri çocukluk çağında veya yetişkinlik döneminde bir dizi komplikasyona neden olabilir:
Kamburluk (kifoz) neden olur? Belirtileri, tedavisi ve ameliyatı
Spesifik tedavi tipi kişiden kişiye değişir; SP’li bir bireyin yaşam süresi semptomların ciddiyetine ve tedavinin başarısına bağlıdır. Çoğu çocuk yetişkin hayatına kadar hatta bazıları daha uzun süre yaşayabilir. Bazı insanlar çok fazla yardıma ihtiyaç duymayabilir ama bazıları için de kapsamlı ve uzun süreli bakım gerekebilir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Cerebral palsy,2- Cerebral Palsy: Hope Through Research,3- What causes cerebral palsy?YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?