Şerbetçi otu, kökeni eskilere dayanan kenevirgiller ailesinden şifalı bir bitkidir. Gıda endüstrisinde tatlandırıcı olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. İçerdiği, vitamin, mineral ve yağların sağlığa olumlu etkisi nedeniyle günümüzde tüketimi artmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirici, antioksidan, vücudu rahatlatma, antiseptik ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Başta uykusuzluk problemleri olamak üzere, sinir sistemi sorunları, diş ağrıları, adet ve menopoz sıkıntılarının çözümünde çok etkilidir. Yaraları iyileştirmek içinde kullanılan şerbetçi otu ayrıca kanserden koruyucu özelliği nedeniyle doktorlar tarafından önerilmektedir.
İçindekiler
Günümüzde bira yapımında da kullanılan şerbetçi otunun faydalarından yararlanmak için illa bira içmemiz gerekmez, bu bitkiyi kullanmanın başka yolları da var. Tek dikkat edilmesi gereken, bilinçsiz ve önerilen doz dışına çıkmamaktır. Aksi takdirde ciddi zararlar verebilir. Şerbetçi otu dozu, kullanıcının yaşı, sağlığı durumu gibi diğer bazı faktörlere bağlıdır.
Doğal ürünlerin her zaman güvenli olmadığı, dozajların önemli olduğunu unutmayınız. Bu nedenle kullanmadan önce doktora danışılmalıdır. Maya otu olarak da bilinen şerbetçi otu, yeşilimsi beyaz çiçekler açan bir bitkidir.
Meyvesi kozalağa benzer ve sarımsı yeşil ya da sarımsı esmer renktedir. Bu bitkide B6, C ve E vitaminleri ve birçok uçucu yağ bulunmaktadır. Bu yağlar antiseptik ve mantar önleyicidir, aynı zamanda hücre yenileme özelliğine sahiptirler.
Melisa (oğul) otunun faydaları nelerdir? Melisa çayı nasıl hazırlanır?
Isırgan otu neye iyi gelir? Faydaları ve zararları nelerdir?
Şerbetçi otunun bileşenlerinden biri olan xanthokumol’un birçok farmolojik etkisi olduğu öngörülmektedir. Bunlardan biri de anti-kanserojen etkisidir. Yapılar ilk araştırmalar sonucu, söz konusu maddenin iltihap önleyici ve yangı karşıtı ve antioksidan özelliklere sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca tümör oluşumunu engelleyen etkileri olduğu da düşünülmektedir.
Yapılan pek çok araştırma şerbetçi otunun kanser önleyici özelliklerini kanıtlamaktadır. Şerbetçi otu, biraya bira lezzetini veren bitkidir ve mayalanma özelliğiyle bakterilerin büyümesine engel olur. Şerbetçiotunun içerdiği asitlerin kanser hücrelerini öldürdüğü ve lösemi hücrelerinin kemiğe yapışmasını engellediği kanıtlanmıştır. Ancak bu çalışmalar şerbetçi otunun hangi elementinin etkili olduğunu tam kanıtlayamamıştır.
Araştırmacılar şerbetçi otundan faydalanmak için daha fazla bira içilmesinin doğru olmadığını söylemektedirler. Bira bir ilaç gibi görülmemelidir. Dikkatli alkol tüketimi bazı hastalıklara iyi gelse de alkol pek çok kronik hastalığa da sebep olmaktadır.
Bilinen en iyi antioksidan kaynaklarından biri olan şerbetçi otu, serbest radikallere karşı mücadelede etkili olduğundan cildi gençleştirir. Bitkide bulunan yağ ve mineraller iltihap önleyici bir etki sağlar ve yüzeydeki kan damarlarını azaltmada kullanılır. Küçük göğüslerinden rahatsız olan kadınlara doğal bir göğüs büyütme olanağı sağlar.
Mayalanma etkisi olan bu bitki, süt kanallarını açıcı etki göstererek göğüslerin büyümesine etki edebilir. On beş gün boyunca düzenli kullanıldığında, göğüslerde büyüme belirtileri gözlenmiştir. Krem olarak uygulanmasının daha tesirli olduğu söylenmektedir. Ayrıca saç dökülmesini ve kepeği önler, saçlara doğal bir parlaklık kazandırır.
Toz ya da tomurcuk halinde kullanılabilir. Kaynamış bir fincan suya, bir tutam şerbetçi otu ekleyip on beş dakika demlenmesi beklenmelidir. Demlenme esnasında üzerinin kapalı tutulması gerekir. Süre dolduğunda çay süzülerek tüketilebilir. İçimini kolaylaştırmak için içine birkaç damla limon damlatılabilir.
Yatmadan önce bir bardak içilmesi önerilir. Çayın etkisini 2-3 gün sonra göstermeye başlayacağı ve uyku kalitesini arttıracağı öngörülmektedir.
Piyasada pek çok şerbetçi otu kremi bulunsa da evde bu kremi kendiniz yapabilirsiniz. Bunun için arzu ettiğiniz kadar şerbetçi otunu sıcak suda haşlayın. Ilıklaşınca püre kıvamına getirin. Bu püreye evde bulunan herhangi bir yağsız vücut kremi ilave edebilirsiniz. Karışımı bir kapta bir gün süreyle dinlenmeye bırakın. Krem hazır olunca göğüs bölgenize eşit şekilde; yumuşak ve dairesel hareketlerle sürün.
Şerbetçi otu ile hazırlanan karışımlar ister çay, ister krem olsun mutlaka önerilen doz ve miktarlarda tüketilmelidir. Aksi takdirde faydadan çok zarar getirir! Ayrıca bu yöntemin göğüsleri gerçekten büyüttüğü henüz bilimsel olarak kanıtlanmadığı, unutulmamalıdır!
Zencefil neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli? Besin değeri ve faydaları
Şerbetçiotu yağı her ne kadar Çin’e özgü olsa da, şu anda tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Yağ soluk sarı renktedir ve aroması güçlü, kuru ve biraz baharatlıdır. Bu uçucu yağın hoş ve güçlü doğası, dünyanın dört bir yanındaki aromaterapi pratisyenleri için vazgeçilmez olmasını sağlamıştır.(1)
Eğer ciddi anlamda depresyondan problemi yaşıyorsanız şerbetçiotu yağını dikkatli kullanmanız gerekir. Sakinleştirici etkisi bazen ruhsal ve duygusal durumu daha da kötüleştirebilir. Ayrıca, bu yağ son derecede güçlü olduğu için eğer hassas bir cildiniz varsa dikkatli kullanmanız gerekir.
Şerbetçi otunun hormonal dengeye etkisi fazla olduğundan tüketimi abartılırsa istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Vücutta aşırı tüylenme ve cinsel isteksizlik bunlardan birkaçıdır. Ayrıca mide bulantısı ve baş dönmesi yaşanabilir. Özellikle krem olarak göğüs bölgesine fazla sürüldüğünde meme kanseri riskini artırır. Krem, farklı maddelerle karıştırıldığında göğüs kisti ve yağ bezesi sorunu da yaşatabilir. Kesinlikle kulaktan dolma bilgilerle şerbetçi otuna başka bitkiler karıştırmayınız. Aksi takdirde ciddi olumsuz sonuçlar olabilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
olopatadine eye drop is utilized to treat the tingling of the eye brought about by a condition known as unfavorably exposed conjunctivitis. This drug is additionally used to treat eye tingling or redness brought about by dust, ragweed, grass, animal hair, or dander.
Eşsiz bir rapor